Κοροναϊός: Δείτε καρέ - καρέ τη βλάβη που προκαλεί ο κοροναϊός στους πνεύμονες | tanea.gr
Καρέ καρέ το πώς ο κοροναϊός προκαλεί ζημιά στους πνεύμονες αποκάλυψε μέσω βίντεο 3D το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington.
Ειδικότερα στον βίντεο βλέπουμε πως έγινε ο πνεύμονας ενός άνδρα που ήταν συμπτωματικός πριν λίγες μέρες από τον κοροναϊό.
«Τώρα ο ασθενής νοσεί από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και οι πνεύμονες τους δεν λειτουργούν σωστά», δήλωσε ο δρ. Κιθ Μόρτμαν, επικεφαλής της θωρακικής χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington.
Ο 59χρονος ασθενής από την ημέρα που εμφάνισε συμπτώματα χρειάστηκε υποστήριξη στην αναπνοή του μέσω αναπνευστήρα.
«Αυτός δεν ένας 70-80ετών ανοσοκατεσταλμένος, διαβητικός ασθενής. Εκτός από υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν έχει άλλα σημαντικά ιατρικά προβλήματα», δήλωσε ο Μόρτμαν αναφερόμενος στο ιστορικό υγείας του ασθενούς και τόνισε ότι «αν επαναλαμβάναμε τις 360VR εικόνες τώρα, δηλαδή μία εβδομάδα αργότερα, υπάρχει πιθανότητα η μόλυνση και η φλεγμονώδης διαδικασία να είναι χειρότερες». Ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ.

Τι δείχνει το βίντεο

Αρχικά οι περιοχές που έχουν μαρκαριστεί με κίτρινο χρώμα στο βίντεο αντιπροσωπεύουν τα μολυσμένα και φλεγμονώδη μέρη του πνεύμονα, ανέφερε ο Mortman. Όταν οι πνεύμονες αντιμετωπίζουν τον ιό, το όργανο θα αρχίσει να αμύνεται, προσπαθώντας να μην τον αφήσει να εισχωρήσει. Από τη σάρωση, είναι σαφές ότι η βλάβη δεν εντοπίζεται σε μία μόνο περιοχή, αλλά αντίθετα καλύπτει τεράστια τμήματα και των δύο πνευμόνων, δείχνοντας πόσο γρήγορα και επιθετικά μπορεί η λοίμωξη να επηρεάσει ακόμα και νεότερους ασθενείς. Ένας ασθενής με υγιείς πνεύμονες δεν θα είχε κίτρινο χρώμα στη σάρωση, είπε.
«Για αυτούς τους ασθενείς που παρουσιάζουν ουσιαστικά προοδευτική αναπνευστική ανεπάρκεια, η βλάβη στους πνεύμονες είναι γρήγορη και εκτενής (όπως αποδεικνύεται στο βίντεο VR)», ανέφερε ο Μόρτμαν. «Δυστυχώς, όταν υποστούν βλάβη σε αυτόν τον βαθμό, οι πνεύμονες μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να θεραπευτούν. Για περίπου 2-4% (ανάλογα με τον αριθμό που πιστεύετε) των ασθενών με Covid-19, η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη και θα υποκύψουν στη νόσο».
Όπως εξηγεί το CNN, ο κοροναϊός αφορά κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. «Εισέρχεται στις βλεννώδεις μεμβράνες και έπειτα κατευθύνεται προς τον πνεύμονα. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να το ελέγξει αυτό είναι με φλεγμονή», δήλωσε ο Mortman.

Το κίτρινο χρώμα  σηματοδοτεί τόσο τη μόλυνση όσο και τη φλεγμονή

Η φλεγμονή εμποδίζει τους πνεύμονες να είναι σε θέση να οξυγονώσουν τον οργανισμό και να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει στον ασθενή λαχάνιασμα ή την εισπνοή μεγάλης ποσότητας αέρα για να για να εξισορροπήσει τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τον ειδικό έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο ιό που εισβάλει στους πνεύμονες και τους κάνει ζημιά, γι΄αυτό και θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά τα όποια μέτρα προστασίας.

Πρέπει να δείτε για το τι είναι ικανός ο κοροναϊός

«Θέλω να το δουν οι άνθρωποι αυτό και να καταλάβουν τι μπορεί να κάνει», τόνισε ο Μόρτμαν. «Οι άνθρωποι πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη», σημείωσε.
Όπως εξηγεί το CNN, το νοσοκομείο George Washington χρησιμοποιεί συνήθως την τεχνολογία CT απεικόνισης που φαίνεται στο βίντεο για περιπτώσεις καρκίνου και για να σχεδιάσει χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται στη μάχη ενάντια στον νέο κοροναϊό.
«Πολλοί από εμάς, περπατάμε στο σκοτάδι με αυτό. Έτσι θέλουμε να το καταλάβουμε (τον νέο κοροναϊό) όσο μπορούμε καλύτερα. Αυτός ήταν ο πρώτος μας ασθενής, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι ο πρώτος από αυτούς που πιθανότατα θα γίνουν πολλοί τις ερχόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο Μόρτμαν.