Αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού, μετέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου – Λοιμωξιολόγος, Ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ, μέσω του MEGA.
Σύμφωνα με την κύρια Γιαμαρέλλου «η αύξηση ενός βαθμού της θερμοκρασίας μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 45% όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα μελέτες».
Όσον αφορά στα κρούσματα, τόνισε πως «περίμενα πως χθες (23/2), θα είχαμε 300 κρούσματα και είχαμε 75. Ελπίζω πως δεν θα έχουμε απότομη κορύφωση. Δεν έχουμε αυτό που δεν θέλουμε να δούμε».
Παράλληλα υπογράμμισε πως «το υγειονομικό σύστημα αντέχει. Θέλω να ελπίζω πως δεν θα έχουμε απότομη κορυφή. Αυτό που με κάνει να ελπίζω πιο πολύ είναι πως οι Έλληνες πειθαρχούν».
«Η θερμοκρασία θα βοηθήσει. Οι μέχρι τώρα κοροναϊοί δεν άντεχαν στις υψηλές θερμοκρασίες, είναι μόνο τον χειμώνα» τόνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως «υπάρχει μια εργασία, της οποίας τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα. Έκαναν μια προσομοίωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας, βρέθηκε ότι αν η θερμοκρασία του Μαρτίου ανέβει 1 βαθμό και η υγρασία 1%, τότε η μετάδοση του ιού μειώνεται στο 45%».