Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Σάββατο, 11 Μαΐου 2019

Απειλή κυρώσεων εάν μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος

Της Ειρήνης Χρυσολωρά

Η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της χώρας ως προς το χρέος για τους θεσμούς.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με κυρώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της και συγκεκριμένα με τη μη επιστροφή της επόμενης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) απειλείται η χώρα εξαιτίας των κυβερνητικών σχεδίων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.
Παρά τη βεβαιότητα που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας ότι δήθεν δεν θα μπορούσαν να πουν όχι οι εταίροι μας στη μείωση του στόχου, αφού θα βάλουμε ως εγγύηση σε ειδικό λογαριασμό 5,5 δισ. ευρώ, από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, προσφέροντας «τα λεφτά στο τραπέζι»,  οι πληροφορίες του πρακτορείου από το Βερολίνο δείχνουν το αντίθετο. Συγκεκριμένα, επικαλούμενο πηγές που είναι εν γνώσει των συζητήσεων, το σχετικό τηλεγράφημα αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας «αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα για μια δυνητική παραβίαση των υποχρεώσεών της ως προς το χρέος». Οι πιστωτές, συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα θεωρούν πως η παραβίαση αυτή συνίσταται στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός έθεσε αυτό τον στόχο προκειμένου να διευρύνει τα περιθώριά του για προεκλογικές παροχές.
«Αν και η επίπτωση των νέων δημοσιονομικών στόχων δεν έχει ακόμη πλήρως εκτιμηθεί», σημειώνει το τηλεγράφημα, «οι πιστωτές προβλέπουν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για το χρέος, το φθινόπωρο».
«Πιθανές κυρώσεις», συνεχίζει, «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη διακράτηση του μεριδίου της Ελλάδας από τα κέρδη από ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη μη επιστροφή του ετήσιου πέναλτι που πληρώνει η χώρα σε μερικά δάνεια».
Το τηλεγράφημα του πρακτορείου προέρχεται από το Βερολίνο, όπου βρισκόταν την περασμένη Τετάρτη –μία ημέρα μετά το Ζάππειο– και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν και δεν διαψεύσθηκαν, ο κ. Τσακαλώτος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σόλτς, στο περιθώριο του συνεδρίου αυτού. Προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση αυτή, ο κ. Τσακαλώτος δεν προσήλθε στην τελική συνάντηση με τους θεσμούς στην Αθήνα, την Τετάρτη, αφήνοντας το κλείσιμο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Σοβαρότερη από τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της ενδεχόμενης μη επιστροφής των SMPs και ANFAs (644 εκατ. ευρώ στην τελευταία δόση) είναι η επιδείνωση του κλίματος εις βάρος της Ελλάδας, την οποία θα επιφέρει. Η χώρα κινδυνεύει να εμφανιστεί ασυνεπής, να φανεί ότι επιστρέφει στις «κακές συνήθειες του παρελθόντος», την επομένη κιόλας της εξόδου της από το μνημόνιο. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε νέο αποκλεισμό της από τις αγορές και να επιδεινώσει δραματικά την πορεία του ΑΕΠ.
Το θέμα είναι πιθανό, πλέον, να συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, παρότι οι πρώτες εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί ήταν ότι θα απέφευγαν οι εταίροι μας να αναδείξουν θέμα Ελλάδας προ των ευρωεκλογών. 
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου