Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Κυριακή, 5 Μαΐου 2019

Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να σώσετε τα ακίνητά σας στην Ελλάδα

Κυριακή, 5 Μαΐου, 2019


(Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

ΑΘΗΝΑ. Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα θα πρέπει να τη δηλώσουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης (Εθνικό Κτηματολόγιο), αλλιώς κινδυνεύει η περιουσία αυτή να περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο, ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο κ. Αθανάσιος Κίκης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Παρέθεσε δε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζετε για τα ακίνητά σας στην Ελλάδα και το Κτηματολόγιο.
1)  Τι δηλώνεται στο Εθνικό Κτηματολόγιο;
Στο Κτηματολόγιο δηλώνεται κάθε ακίνητο που υπάρχει στην Ελλάδα, είτε είναι σπίτι, είτε χωράφι, είτε οικόπεδο, είτε αποθήκη κ.λπ., είτε πλήρες, είτε δικαίωμα επικαρπίας ή ψιλής κυριότητας πρέπει να δηλωθεί. Αρα ό,τι αφορά ακίνητό σας στην Ελλάδα θα πρέπει να δηλωθεί.
2) Οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν υποχρέωση να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο;
Ναι. Ολοι όσοι έχουν ακίνητο στην Ελλάδα υποχρεούνται να το δηλώσουν στο Κτηματολόγιο.
3) Ποια είναι η προθεσμία για τη δήλωση;
Κάθε περιοχή στην Ελλάδα έχει ξεχωριστή προθεσμία. Για αρκετές περιοχές της Ελλάδας η περίοδος ξεκίνησε στις αρχές του 2019 και η προθεσμία για άτομα που ζουν στο εξωτερικό είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2019. (Η προθεσμία εξαρτάται από την περιοχή του ακινήτου που έχετε).
4)  Σε περίπτωση που δεν υποβάλλω δήλωση στο Κτηματολόγιο ποιος είναι ο κίνδυνος;
Αν δεν υποβάλλετε δήλωση ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, υπάρχει κίνδυνος το ακίνητό σας να καταχωρηθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», με αποτέλεσμα αν περάσουν οι προθεσμίες να κινδυνεύετε να χάσετε το ακίνητό σας και να το πάρει το Ελληνικό Δημόσιο.
5)  Οταν απέκτησα το ακίνητο το δήλωσα στο Υποθηκοφυλακείο. Χρειάζεται πάλι να το δηλώσω στο Κτηματολογικό Γραφείο;
Ναι. Για όλες τις περιοχές που εντάσσονται στο Κτηματολόγιο υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στο αρμόδιο γραφείο Κτηματογράφησης.
6) Πώς μπορώ να ελέγξω ποια είναι η προθεσμία δήλωσης του ακινήτου μου;
Στην ιστοσελίδα ktimatologio.gr υπάρχει η επιλογή Αναζήτηση περιοχών. Εκεί θα επιλέξετε το νομό και την περιοχή και θα μπορέσετε να δείτε όλες τις προθεσμίες ανά περιοχή.
7) Πέρασε η προθεσμία που είχα για να δηλώσω το ακίνητό μου στο Κτηματολόγιο και δεν το είχα δηλώσει. Τι μπορώ να κάνω τώρα;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε απευθείας στον δικηγόρο σας ώστε να ελέγξει την κατάσταση του ακινήτου και εν συνεχεία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να δηλώσει τα ακίνητά σας.
8) Δεν έχω κάνει ακόμα αποδοχή κληρονομιάς για τα ακίνητά μου στην Ελλάδα. Θα πρέπει πάλι να τα δηλώσω;
Σαφέστατα ναι. Θα πρέπει να δηλωθούν και σε αυτή την περίπτωση με τα ανάλογα έγγραφα (ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών, διαθήκη, τίτλος κτήσης ακινήτου κ.λπ.).
9) Το ακίνητο το έχω συνιδιοκτησία με άλλον. Θα πρέπει πάλι να το δηλώσω;
Ναι, ο κάθε ένας δηλώνει το δικό του δικαίωμα στο ακίνητο.
10) Τι έγγραφα χρειάζονται για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο;
Απαιτείται απλή φωτοτυπία α) το συμβόλαιο β) το πιστοποιητικό μεταγραφής γ) ταυτότητα ή διαβατήριο δ) και ένα έγγραφο με το ΑΦΜ (εκκαθαριστικό, Ε9 κ.λπ). Καλό θα είναι να υπάρχει και ένα τοπογραφικό για τον καλύτερο εντοπισμό του ακινήτου.n
Αρθρο από τον Αθανάσιο Κίκη, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω – Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες Δικηγορικό Γραφείο, 25ης Μαρτίου 39, Ευκαρπία, Θεσσαλονίκη
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου