Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

H Παρέλαση τραβά την προσοχή του Ελληνισμού, Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2014

Όλοι και όλες σήμερα στην 5η Λεωφόρο στο Manhattan της Νέας Υόρκης

Στις μεσοδυτικές πολιτείες
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ

Σήμερα γιορτάζει η Ελλάδα και η Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού.  Δεν είναι ώρα για γκρίνιες και μικρο ή μεγαλο-παρεξηγήσεις. 
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ομογενείς της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης, του Κονέκτικατ, της Βαλτιμόρης και κατ’ επέκταση του Μέριλαντ και των γύρω πολιτειών, καθώς επίσης και του Σικάγου ετοιμάζονται για τις παρελάσεις που θα διοργανωθούν αύριο Κυριακή στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και στις ελληνικές γειτονιές (Greektown) της Βαλτιμόρης και του Σικάγου.
Οι Λεωφόροι στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις θα σημαιοστολιστούν και θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλες τις γενιές να παρελάσουν ενωμένες και να εκφράσουν την υπερηφάνεια τους για τον ελληνικό πολιτισμό και τα επιτεύγματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, την ευγνωμοσύνη του για τους οραματιστές, τους πρωτεργάτες και τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς επίσης και για τους φιλέλληνες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας. Παράλληλα, θα εκπέμψουν μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς την Ελλάδα και την Κύπρο που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
Η αυλαία των παρελάσεων άνοιξε την προηγούμενη με τις παρελάσεις της Φιλαδέλφειας, της Φλόριδας, του Τορόντο και του Μόντρεαλ και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή, 6 Απριλίου, με τις παρελάσεις του Ντιτρόιτ και της Βοστώνης.
Αν και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σποραδικές βροχές και 45 βαθμούς Φάρενάιτ για τη Νέα Υόρκη, σποραδικές βροχές και 49 βαθμούς για τη Βαλτιμόρη, ενώ για το Σικάγο προβλέπουν νεφελώδη καιρό και 53 βαθμούς Φάρενάιτ, εν τούτοις οι ηγέτες των επιτροπών παρελάσεως και των Ομοσπονδιών πιστεύουν ότι ο «Θεός αγαπά την Ελλάδα και τους Ελληνες και την ώρα που θα συγκεντρώνονται οι ομογενείς να παρελάσουν θα παραμερίσει τα σύννεφα και θα λάμψει ο ήλιος».
Τα βλέμματα των Αμερικανών συμπολιτών μας, των αδελφών μας στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο είναι στραμμένα στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όπου διοργανώνεται η μεγαλύτερη εκτός των ελλαδικών συνόρων παρέλαση. Η παρέλαση αυτή όπως προκύπτει και από την έρευνα του «Εθνικού Κήρυκα» που δημοσιεύεται στο Αφιέρωμα του «Περιοδικού» για τις Παρελάσεις (που κυκλοφορεί δωρεάν μαζί με την ανά χείρας έκδοση) έχει την αφετηρία της στην 7η Απριλίου 1893 που έγινε η πρώτη παρέλαση. Η «New York Times» της 7ης Απριλίου 1893 αναφέρει ότι τριακόσιοι Ελληνες παρακολούθησαν με συγκίνηση την έπαρση της γαλανόλευκης στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια παρέλασαν από την Λεωφόρο Μπρόντγουέι, μέχρι την Κάναλ Στριτ και έφτασαν στην 5η Λεωφόρο, όπου επιβιβάστηκαν στο τρένο και μετέβησαν στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου επί της 54ης Οδού μεταξύ της 8ης και 9ης Λεωφόρου, όπου τελέστηκε δοξολογία. Στις 2 μ.μ. οι Ελληνες επέστρεψαν στον χώρο εκκίνησης της παρελάσεως.
Στην πρώτη παρέλαση συμμετείχαν 300 Ελληνες, όλοι τους μετανάστες και άνδρες οι περισσότεροι, ενώ τα τελευταία χρόνια παρελαύνουν χιλιάδες ομογενείς της πρώτης, δεύτερης, τρίτης, τέταρτης και σε αρκετές περιπτώσεις και 4ης γενιάς. Τότε διοργανωνόταν μόνο μία εκδήλωση ενώ σήμερα στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον, διοργανώνεται ο Μήνας Ελληνικής Κληρονομιάς, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα αναγνωρίστηκε και από την Πολιτειακή Βουλή.
Χθες, Παρασκευή το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν η έπαρση της σημαίας στον ιστό που είχε δωρίσει η Ομοσπονδία στο Δήμο της Νέας Υόρκης, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας και λίγο πριν την κυκλοφορία της ανά χείρας έκδοσης επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια η παρουσίαση του βιβλίου του στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;».
OMOSPONDIA ELINIKON SOMATION PANOMOGENIAKI 27 MARTIOU DSC_2743
Χθες, για πρώτη φορά στην ιστορία η τελετή έπαρσης της σημαίας στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο και αμέσως μετά θα λάβει χώρα το φεστιβάλ χορού με τη συμμετοχή περισσότερων από είκοσι συγκροτημάτων.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρατεθεί στο ξενοδοχείο «Χίλτον» στο Μανχάταν το επίσημο δείπνο στο πλαίσιο του οποίου θα τιμηθούν οι τελετάρχες, ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ και ο ομογενής Γιώργος Τσούνης, καθώς επίσης και οι χορηγοί της παρελάσεως.
Αύριο το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και αμέσως μετά θα παρατεθεί δεξίωση στο Ξενοδοχείο «Πιερ».
Στις 1:45 μ.μ. θα ξεκινήσει η μεγαλειώδης παρέλαση η οποία θα μεταδοθεί για μια ακόμη φορά ζωντανά από το δίκτυο της FOX.
Μετά την παρέλαση θα διοργανωθούν γλέντια στο Σταθάκειο και στα πολιτιστικά κέντρα των συλλόγων, ενώ τα ομογενειακά εστιατόρια έχουν προετοιμάσει ειδικό μενού και διασκέδαση.
Τελευταία πανομογενειακή
Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση στην οποία παραβρέθηκε και ο τελετάρχης της παρελάσεως Γιώργος Τσούνης, ο οποίος είναι υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στη Νορβηγία.
OMOSPONDIA ELINIKON SOMATION PANOMOGENIAKI 27 MARTIOU DSC_2729
Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια στην ελληνική του καταγωγή και τόνισε ότι τα ελληνικά ήταν η πρώτη γλώσσα που του έμαθαν οι γονείς του και εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την εκλογή του ως τελετάρχη.
Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Ομογένειας επεσήμανε ότι «πετύχαμε αρκετά, αλλά μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα ως κοινότητα».
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στο επίσημο δείπνο και τόνισε ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει 17 χορηγούς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφέτος τα έσοδα θα ξεπεράσουν τις $100.000.
Ο Βασίλειος Γκουρνέλος, υπεύθυνος του Λαχείου, επεσήμανε ότι έχουν εισπραχτεί $30.000 και ότι μέχρι την κλήρωση που θα γίνει στις 24 Απριλίου ευελπιστούν ότι θα φτάσουν το ποσό ρεκόρ των $130.000.
Ο γενικός πρόξενος, καθώς και ο πρόξενος της Ελλάδας Γεώργιος Ηλιόπουλος και Μάνος Κουμπαράκης συγχάρηκαν την Ομοσπονδία και τους εθελοντές και κάλεσαν τους ομογενείς να παρελάσουν με υπερηφάνεια.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης Σάββας Τσίβικος ανέφερε ότι ανήμερα της επετείου πραγματοποιήθηκαν τελετές στα δημαρχεία πέντε πόλεων.
«Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες θα παρελάσουμε ενωμένοι στην 5η Λεωφρόρο», κατέληξε ο κ. Τσίβικος.
OMOSPONDIA ELINIKON SOMATION PANOMOGENIAKI 27 MARTIOU DSC_2732
Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως Δρ. Φρίξος Γκούσης μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενέτειρα και τόνισε ότι η παρέλαση θα εκπέμψει μηνύματα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης.
Η Ελένη Ψαρά, αντιπρόεδρος και υπεύθυνη του λευκώματος, τόνισε ότι πέρσι εισέπραξαν $70.000 και ότι εφέτος έχουν φτάσει τις $95.000.
Η Ελευθερία Οίκουτα ανακοίνωσε τα ονόματα των αριστούχων μαθητών που θα παρελάσουν με τη σημαία της Ακροπόλεως που δώρισε πέρυσι η Προεδρική Φρουρά.
Ο ταμίας της παρελάσεως Σπύρος Βασιλάκης επεσήμανε ότι έχουν ήδη εισπραχτεί $211.364,00 και ότι είναι βέβαιος ότι θα πλησιάσουν τον στόχο των $450.000,00.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρος Γαλάτουλας έκανε τον απολογισμό του έργου της επιτροπής και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα ξεπεράσουν τις $550.000. Στη συνέχεια, παρουσίασε όλα τα μέλη της επιτροπής και κάλεσε τους ομογενείς να παρελάσουν ενωμένοι.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης αναφέρθηκε στην ανακήρυξη από την πολιτειακή Βουλή του Μαρτίου ως Μήνα Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Παράλληλα, ανήγγειλε ότι η δεξίωση του δημάρχου θα γίνει την Πέμπτη στην έπαυλη Γκρέισι Μάνσιον και ότι την Παρασκευή το απόγευμα ο πρόεδρος Ομπάμα θα παραθέσει την καθιερωμένη δεξίωση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου