Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Θύελλα αντιδράσεων στο πολυνομοσχέδιο

Ουρές έξω από τα ελάχιστα ανοικτά φαρμακεία, όπως αυτό της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι, σχημάτισαν χθες πολίτες που είχαν άμεση ανάγκη αγοράς φαρμάκων. Στην Αττική άνοιξαν μόλις 50 φαρμακεία, όταν στις εφημερίες λειτουργούν 200. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που αντιδρά με σφοδρότητα στις προωθούμενες αλλαγές, απειλεί ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Σε πολεμικό κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις εκπροσώπων κτηνοτρόφων, αρτοποιών και εκδοτών.
Με κινητοποιήσεις, προσφυγές στη Δικαιοσύνη και «απειλές» ενόψει των εκλογών του Μαΐου αντιδρούν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών που θίγονται από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, με το σκεπτικό ότι παραβιάζονται οι αρχές ισότητας αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λειτουργία των φαρμακείων. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, τόνισε ότι οι αλλαγές που προβλέπονται στο ν/σ «ευνοούν τα καρτέλ των σούπερ μάρκετ και δίνουν τη χαριστική βολή στους φαρμακοποιούς» και κάλεσε τους βουλευτές να «υποδείξουν στον υπουργό Υγείας το καταστροφικό λάθος που γίνεται». Σε άκρως πολεμικό κλίμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντου, ο οποίος προειδοποίησε για κινητοποιήσεις και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και πρόσθεσε: «Ερχονται εκλογές. Είμαστε απέναντί σας. Εντεκα χιλιάδες φαρμακεία θα είναι ο τάφος σας».

Χθες, έξω από τα φαρμακεία που λειτουργούσαν ως «ποσοστό ασφαλείας», σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές από πολίτες που ήθελαν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Η εικόνα ήταν πρωτόγνωρη και οφείλεται κυρίως στον μικρό αριθμό των φαρμακείων που έχουν οριστεί ως «ποσοστό ασφαλείας». Στην Αττική, «νομίμως» λειτούργησαν 50 φαρμακεία -όταν στις εφημερίες λειτουργούν 200- σε σύνολο 3.500 φαρμακείων. Την απεργία έσπασαν περίπου 35 φαρμακεία, εκ των οποίων 7 «έκλεισαν» κατά τις 12 μ., έπειτα από παρέμβαση ομάδων περιφρούρησης της απεργίας.
Οι δηλώσεις του κ. Λουράντου έγιναν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου εκπροσώπων εκδοτών, αρτοποιών, κτηνοτρόφων, αλλά και μικρομεσαίων, που εξαπέλυσαν ομαδική επίθεση κατά της κυβέρνησης και κυρίως κατά του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Στους αντιδρώντες περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, Κ. Μίχαλος, ο οποίος χθες στράφηκε εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμπνευστής αυτής της πολιτικής είναι ο κ. Χατζηδάκης. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θέλουμε σωτήρες σαν τον Χατζηδάκη». Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι τα επιμελητήρια θα υποχρεούνται να χορηγούν τις απαιτούμενες άδειες ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν εγγραφεί σε αυτά. Πάντως, ο κ. Μίχαλος, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, ζήτησε χθες την απόσυρση του νομοσχεδίου και την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, εξαπολύοντας επίθεση και στον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου. Τον κατηγορεί για μεθοδεύσεις και για εξαπάτηση του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και για έμμεση υπεράσπιση επενδυτών στον χώρο των ορυκτών καυσίμων.
Να μην ψηφίσουν τη ρύθμιση για την κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία ζήτησε ο εκδότης κ. Θ. Ψυχογιός, υποστηρίζοντας ότι όπου εφαρμόστηκε κάτι ανάλογο, όπως στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, έκλεισαν βιβλιοπωλεία και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τον κίνδυνο να κλείσουν εν μια νυκτί πολλοί φούρνοι επεσήμανε από τη Συντεχνία Αρτοποιών ο κ. Χ. Μάνος, ενώ υποστήριξε ότι με απελευθέρωση της διάθεσης ψωμιού από όλα τα καταστήματα καταργούνται βασικοί υγειονομικοί κανόνες. Εναντίον της κυβέρνησης αλλά και συγκεκριμένων γαλακτοβιομηχανιών καταφέρθηκε ο κ. Τάκης Πεβερέτος, από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι ξεκινά πρωτοβουλία για τη δημιουργία σήματος συνεταιριστικών προϊόντων το οποίο θα απονέμεται στα προϊόντα συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών που δεν εισάγουν γάλα από το εξωτερικό.
Οι έμποροι
Αντιδράσεις υπάρχουν και στους εμπόρους για το θέμα των Κυριακών. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από τη ΓΣΕΒΕΕ αύριο το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή στις 6.30 αύριο το απόγευμα διοργανώνουν από κοινού ΑΔΕΔΥ, φαρμακοποιοί (ΠΦΣ και ΦΣΑ) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας. Τετραήμερη απεργία ξεκίνησαν χθες οι οδηγοί των νοσοκομείων, ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία Αττικής μεθαύριο Δευτέρα (11 π.μ. έως 3 μ.μ.).
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου