Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Στις Βρυξέλλες η σύνοδος της G7 - Αναστέλλεται η συμμετοχή της Ρωσίας

Τρίτη, 25η Μαρτίου, 2014

Την αναστολή της ιδιότητας της Ρωσίας ως χώρας-μέλους της Ομάδας των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, αποφάσισαν οι ηγέτες της G7 σε συνομιλίες που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη, ακυρώνοντας σε πρώτη φάση την προγραμματισμένη σύνοδο της G8 τον ερχόμενο Ιούνιο, στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι.

Αντί για το Σότσι, οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν ότι θα συγκαλέσουν μια δική τους σύνοδο στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.
Στις Βρυξέλλες η σύνοδος της G7 - Αναστέλλεται η συμμετοχή της Ρωσίας«Το σχήμα της G8 αντιπροσωπεύει ένα σύστημα κοινών αξιών, στο οποίο η Ρωσία δεν μπορεί να συμμετάσχει» ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή. Την αλλαγή του τόπου συνάντηση των ηγετών της G8 επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με μήνυμά του στο Twitter.
Στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) τονίζουν ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στην Ομάδα των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη, μέχρι να αλλάξει στάση έναντι της Ουκρανίας και της διεθνούς κοινότητας.
Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της G7 αναφέρουν ότι η Μόσχα θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, να ξεκινήσει διάλογο με την ουκρανική ηγεσία και να αποδεχτεί τη διεθνή διαμεσολάβηση και τη διεθνή εποπτεία από τον ΟΑΣΕ.
Oι ηγέτες της G7 τονίζουν επίσης πως είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής επιπλέον κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής. Το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ρωσίας στις νότιες και ανατολικές επαρχίας της Ουκρανίας θα αποτελέσει το «πάτημα της σκανδάλης» για τις νέες κυρώσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος.
Εξαιρετικά δύσκολο χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον το ενδεχόμενο επιστροφής της Ρωσίας στην Ομάδα των Οκτώ ισχυρών «μέσα στο άμεσο μέλλον».
Λαβρόφ: Ο αποκλεισμός της Ρωσίας δεν θα ήταν μια τραγωδία
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός της Ρωσίας από την Ομάδα των Οκτώ (G8) δεν θα αποτελέσει «μια μεγάλη τραγωδία».
«Εάν οι εταίροι μας των δυτικών χωρών πιστεύουν ότι αυτή η σύνθεση είναι ξεπερασμένη, ας είναι» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Εμείς δεν εξαρτώμεθα από αυτό το σχήμα και για εμάς, δεν θα ήταν μια μεγάλη τραγωδία εάν (οι G8) δεν συγκληθεί η σύνοδος κορυφής» στο Σότσι, πρόσθεσε.
«Η G8 αποτελεί μια ανεπίσημη ομάδα. Κανείς δε μπορεί να αποβάλει κάποιον άλλο» από αυτή, τόνισε ο Λαβρόφ, που εκπροσώπησε τη Ρωσία στη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε τη συμμετοχή του, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εκτιμά ότι αυτό «δεν θα είναι πρόβλημα».
Εξάλλου «όλα τα σημαντικά θέματα συζητούνται στη G20», επισήμανε.
«Θα έπρεπε να αναγνωριστεί αυτό, ότι η Κριμαία έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό» και ότι η απόφαση να ζητήσει την προσάρτησή της στη Ρωσία «έχει επιπτώσεις τόσο στο λαό της Κριμαίας όσο και σε εμάς», σημείωσε ο Λαβρόφ.
Ενώπιον των δημοσιογράφων ο Λαβρόφ δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια που πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου