Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Μήνυμα Σαμαρά προς βουλευτές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Παρασκευή, 28, Μαρτίου, 2014

Η επιλογή του κ. Αντ. Σαμαρά να αναδείξει το σαφές διακύβευμα της μεθαυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή, που δεν είναι άλλο από τη σταδιακή έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, αλλά και μια σειρά ενδοκυβερνητικών χειρισμών, που πάντως δεν αλλάζουν την ουσία της «απελευθέρωσης» του γάλακτος, φαίνεται να οδηγούν σε εκτόνωση την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Για την ακρίβεια, τους «γαλάζιους» βουλευτές, καθώς στο ΠΑΣΟΚ οι επιφυλάξεις μοιάζουν να επιμένουν.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει σαφές μήνυμα υπερψήφισης του νομοσχεδίου προς την κοινοβουλευτική του ομάδα, αναδεικνύοντας επί της ουσίας όσα επετεύχθησαν αλλά και αυτά που διακυβεύονται κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου. «Αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας, δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας και κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας «θα ακολουθήσει τώρα η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος... έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα Μνημόνια. Αυτό και μόνο μετράει σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει».
Την ίδια ώρα που το ζήτημα του γάλακτος έβαινε προς εκτόνωση, οι φόβοι για την εξέλιξη της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής δεν είχαν εκλείψει, καθώς στο ογκώδες πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται πλήθος διατάξεων (σ.σ.: εργασιακά, ασφαλιστικά κ.ά.), ενώ και η ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξακολουθεί να συναντά τις ενστάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου και στελεχών επιρροής του. Αγκάθι αποτελούν και οι ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά. Πριν από τις διαδοχικές συσκέψεις των «γαλάζιων» με τους κ. Κ. Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη για γάλα και φαρμακεία, αντίστοιχα, το κλίμα κατέστη εκρηκτικό, καθώς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημ. Παπαϊωάννου, δέχτηκε σκληρή κριτική από τους «γαλάζιους» που επέμειναν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να επιμεριστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Το «θρίλερ» με το γάλα
Παρά το πλήθος των διατάξεων που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, το ζήτημα του γάλακτος αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των διαφωνούντων. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υπήρξαν διαδοχικές συσκέψεις αλλά και διαρροές από πλευράς του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που οδηγούσαν στο συμπέρασμα της πλήρους υπαναχώρησης της κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτό εκρίθη πολύ νωρίς κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε ο κ. Αντ. Σαμαράς με τους Κ. Χατζηδάκη και Αθ. Τσαυτάρη, παρουσία και του κ. Ευ. Βενιζέλου. Σε αυτή τη σύσκεψη πιστοποιήθηκε ότι ο πυρήνας των διατάξεων δεν πρόκειται να μεταβληθεί, κάτι που γνωστοποιήθηκε και προς τους διαφωνούντες βουλευτές.

Το Μαξίμου εμφανίστηκε να ανησυχεί για τις αντιδράσεις των βουλευτών, ενώ ο κ. Χατζηδάκης πραγματοποίησε κύκλο συναντήσεων με στελέχη της «γαλάζιας» Κ.Ο. Εντέλει, μετά μία τρίωρη συνεδρίαση στη Βουλή, όπου δεν έλειψαν οι στιγμές αντιπαράθεσης μεταξύ των κ. Κ. Χατζηδάκη και Μαξ. Χαρακόπουλου, ο τελευταίος σάλπισε υποχώρηση, σημειώνοντας πως τα «χειρότερα απεφεύχθησαν». Η ουσιαστική προσθήκη αφορά ότι η διάρκεια του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης θα καθορίζεται από τον παρασκευαστή, «μετά έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων και κατά τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας».
Το σχέδιο νόμου, διατάξεις του οποίου γράφονταν και ξαναγράφονταν μέχρι αργά χθες, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή προκειμένου αύριο να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές και την Κυριακή να εισαχθεί στην Ολομέλεια, ώστε να ψηφιστεί το ίδιο βράδυ.

Προμετωπίδα η διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Προμετωπίδα του νομοσχεδίου αλλά και του άρθρου που περιλαμβάνει όλες τις επίμαχες διαρθρωτικές αλλαγές αποτελεί, και για προφανείς λόγους κοινοβουλευτικής οικονομίας, η ρύθμιση για τη διανομή 450 εκατ. ευρώ ως «κοινωνικό μέρισμα» στους ασθενέστερους, σε διάστημα 2 μηνών από την ψήφιση του νόμου. Παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια διανομής του τελούν υπό επεξεργασία από τα στελέχη της δικομματικής, στο προσχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε χθες προβλέπεται ότι θα αφορά πολίτες και οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας.

Ορίζεται, επίσης, ότι το ποσό που θα διανεμηθεί θα είναι αφορολόγητο, δεν θα υπόκειται σε κρατήσεις και δεν θα συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες. Προφανώς, δε, δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής. Χωρίς να αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, κονδύλια της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ προβλέπονται για τη στήριξη των ενστόλων, 20 εκατ. ευρώ για ανέργους και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δράσεων στέγασης και σίτισης των αστέγων. Ως προς το ύψος και τα κριτήρια καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής. Το επίδομα εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ (σ.σ. για τους πολυτέκνους) και θα καταβληθεί με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται στα οικογενειακά επιδόματα με όριο, πιθανόν, τα 6.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν συνολική ακίνητη περιουσία από 50.000 έως 250.000 ευρώ, ενώ για το ζευγάρι το όριο των 50.000 γίνεται 100.000 ευρώ.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου