Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Υπέρ της Ελλάδας… εργάζεται ο Πούτιν

Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2014

Του Αντώνη Διαματάρη

Barack Obama, Anders Fogh Rasmussen
Ίσως δεν έχει ακόμα γίνει αντιληπτό ότι η κρίση της Δύσης με τη Ρωσία είναι μάννα εξ ουρανού για την ασθενούσα Ελλάδα.
Πρέπει να έχει γίνει σαφές μέχρι τώρα, ότι αν η Ευρωζώνη αντιμετώπιζε την Ελλάδα με αυστηρά οικονομικά κριτήρια θα ήταν ήδη εκτός του ευρώ.
Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία κατά το οποίο μια χώρα του μεγέθους της οικονομίας της Ελλάδας με Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν 240 δισεκατομμύρια δολάρια -το 2012- δανείζεται το ποσό των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ, και επιπλέον αρνείται ή και αδυνατεί να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την οικονομική της ανάπτυξη και παράλληλα και την αποπληρωμή του δανείου.
Ισως πολλοί Ελληνες να το αποδίδουν αυτό στη λατρεία για τους αρχαίους μας προγόνους που Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κουβαλούν μέσα τους, ή στο ότι είμαστε ο «ομφαλός της γης» κ.τ.λ.
Η πραγματικότητα είναι λιγότερο περίπλοκη.
Πέρα από το ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε μια αρχικά σοβαρή αναταραχή στις αγορές, η απαγκίστρωση της Ελλάδας από την Ευρώπη θα δημιουργούσε ακόμα σημαντικότερα γεωπολιτικά προβλήματα.
Η κρίση στην Κριμαία, όπου η καχυποψία Δύσης – Ρωσίας επαναφέρει σενάρια Ψυχρού πολέμου επιβεβαιώνει και επαυξάνει τη στρατηγική αυτή.
Μπορεί η Δύση να επιτρέψει στην Ελλάδα να πέσει στην τροχιά του Πούτιν;
Τη θεωρία αυτή την ενισχύει με άρθρο του στη χθεσινή «Wall Street Journal» o πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς -Robert Gates- «Ο Πούτιν, γράφει, φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη διεθνή ισχύ της Ρωσίας και να φέρει τις ανεξάρτητες σήμερα χώρες που ήταν κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ενωσης στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας… Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ή στρατηγική για να το πετύχει αυτό, απλά ευκαιρίες και φιλοδοξία χωρίς όρια. Και υπομονή».
Θα δώσει λοιπόν η Δύση στον Πούτιν την ευκαιρία αυτή στην Ελλάδα;
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή τη θεωρία ενισχύει και ο ίδιος ο Ομπάμα που στη χθεσινή του ομιλία, καθόλου τυχαία στις Βρυξέλλες, την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε τη σημασία γενικά της Ευρώπης για την ασφάλεια, ειρήνη και οικονομική πρόοδο της Δύσης.
Παράλληλα, η κρίση με τη Ρωσία αναβαθμίζει και το ρόλο του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι βέβαια και η Ελλάδα.
Οι συγκυρίες αυτές δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βάλει μια τάξη στην πολιτική και την οικονομία της.
Σημαίνουν όμως, ότι η Δύση θα της δώσει όλες τις ευκαιρίες και παραπάνω για να παραμείνει στο ευρώ, όχι για τις «Μερσεντές» που αγοράζει, αλλά για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που διαθέτει.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου