Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Κουβέλης: Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να με βγάλουν από το παιχνίδι

Δευτέρα, 24 Μαρτίου, 2014

Κατηγορεί «Το Ποτάμι» για νεολαϊκισμό και σκόπιμη ασάφεια

Κουβέλης: Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να με βγάλουν από το παιχνίδι

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απορρίπτει τα σενάρια μετακίνησής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας

«Παρών» δηλώνει ο κ. Φώτης Κουβέλης στην ενεργό πολιτική δράση, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» και απορρίπτοντας τα σενάρια μετακόμισής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Μάλιστα θεωρεί ότι η εν λόγω συζήτηση δεν έχει καλοπροαίρετα κίνητρα και τονίζει πως «ορισμένοι θα ήθελαν τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτός πολιτικού παιχνιδιού». Ο κ. Κουβέλης, σχολιάζοντας το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη «Το Ποτάμι», τον εγκαλεί για νεολαϊκισμό και σκόπιμη ασάφεια.

- Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΔΗΜ.ΑΡ. φαίνεται να συμπιέζεται. Πώς ερμηνεύετε το γεγονός αυτό; Οι δημοσκοπήσεις στις οποίες αναφέρεστε καταγράφουν τη μεγάλη ρευστότητα του κομματικού συστήματος και την απόσπαση ευρύτατων μερίδων του εκλογικού σώματος από τον κύκλο επιρροής των πολιτικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά που φαίνεται να αποκτούν τα κόμματα του νέου διπολισμού, δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ορισμένες έρευνες κοινής γνώμης μετά βίας ξεπερνούν αθροιστικά το 30%. Στη ΔΗΜ.ΑΡ. μελετούμε με προσοχή την εικόνα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις τόσο για εμάς όσο και για τα άλλα κόμματα. Θα σας πρότεινα, ωστόσο, να μην εστιάζουμε μόνο στην πρόθεση ψήφου.  Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. παραμένει μετά τον ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο κόμμα σε δημοφιλία ή το ότι κατατάσσεται επίσης δεύτερη όταν οι πολίτες, αποφασισμένοι και αναποφάσιστοι, ερωτώνται ποιος ασκεί καλύτερη αντιπολίτευση, μας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι άλλη θα είναι η τελική εκλογική εικόνα.
- Ενα νέο κόμμα, «Το Ποτάμι», δείχνει δημοσκοπικά να κερδίζει έδαφος έναντι των παραδοσιακών κομμάτων εν όψει ευρωεκλογών.  Πώς το σχολιάζετε; Είναι προφανές ότι η απαξίωση του κομματικού συστήματος  τροφοδοτεί κινήσεις που δημιουργούνται με αντιπολιτικές ή ακόμα και απολιτικές πρώτες ύλες. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Η επανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής δεν θα γίνει ούτε με κομματικά νεφελώματα. Η κοινωνία δεν χρειάζεται αντικομφορμιστές σωτήρες που θα λειτουργήσουν ως μπαλαντέρ μέσα στο κομματικό σκηνικό, αλλά πολιτικές δυνάμεις που θα ξαναδώσουν ψυχή στην πολιτική. 
- Δεν παρατηρείτε ομοιότητες της ΔΗΜ.ΑΡ. με τον Σταύρο Θεοδωράκη, όπως στο μεταναστευτικό ή στα εθνικά θέματα; Η ευαισθησία στο μεταναστευτικό ή οι χαμηλοί τόνοι στην αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων δεν μπορούν από μόνοι τους να εγγυηθούν προοδευτικές λύσεις. Αν όλα αυτά δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο προγραμματικό πλαίσιο, με σαφή ιδεολογική ραχοκοκαλιά και πολιτικές δεσμεύσεις, καταντούν πολλές φορές το σύγχρονο αμπαλάζ παλαιών -και το κυριότερο- συντηρητικών πολιτικών κατευθύνσεων. Οχι, δεν παρατηρώ, όπως λέτε, ομοιότητες της ΔΗΜ.ΑΡ. με τον κ. Θεοδωράκη. Τα όσα λέει ή δεν λέει «Το Ποτάμι» αποτελούν νεολαϊκισμό και σκόπιμη ασάφεια.
- Σε τι διαφέρετε από την «Ελιά» στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι και οι δύο συνδυασμοί εκφράζετε τον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς και στηρίζετε την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς; Η «Ελιά» εκφράζει μια κεντροαριστερά «γενικών καθηκόντων», ένα πολιτικό μόρφωμα διατεθειμένο, λόγω της δεσπόζουσας θέσης του σημερινού ΠΑΣΟΚ σε αυτό, να αποδεχθεί συντηρητικές πολιτικές, όπως είναι αυτές που εκφράζει και υλοποιεί η σημερινή δικομματική κυβέρνηση. Αντιθέτως, η συμπαράταξη Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία, επιδιώκει να βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης προοδευτικής Κεντροαριστεράς. Μιας παράταξης με ρεαλιστικό μυαλό και αριστερή ψυχή, που θα βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις και θα βρεθεί απέναντι τόσο στις κυβερνητικές πολιτικές που βυθίζουν την κοινωνία και την οικονομία όσο και στον ανεδαφικό δογματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που επαγγέλλεται έναν αδύνατο παράδεισο.
- Εχετε πει ότι με τον κ. Σαμαρά δεν θα συνεργαζόσασταν ξανά. Πιστεύετε ότι ήταν λάθος η συμμετοχή σας στην τρικομματική κυβέρνηση; Δεν μετανιώνω ούτε που μπήκαμε στην τρικομματική ούτε που βγήκαμε. Και τα δύο ήταν επιβεβλημένα. Συνεργαστήκαμε στο πλαίσιο εκείνης της κυβέρνησης με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι στο ευρώ και με το άλλο στη χρεοκοπία. Λέγαμε -όπως λέμε και σήμερα- ότι δεν επενδύουμε στα αδιέξοδα. Και το αποδείξαμε. Οπως αποδείξαμε, επίσης, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε σε πολιτικές που θα επιδεινώσουν την ήδη δεινή θέση των πολιτών. Εγκαταλείψαμε την κυβέρνηση όταν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος εγκατέλειψαν τις δεσμεύσεις τους και παραβίασαν κατάφωρα την προγραμματική συμφωνία που είχαμε καταρτίσει.
- Αν ήταν στην ευχέρεια της ΔΗΜ.ΑΡ., λόγω των εκλογών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συντελούσατε ώστε να παραταθεί η θητεία της δικομματικής; Το έχω πει και με άλλη ευκαιρία, αλλά νιώθω αναγκαίο να το επαναλάβω: η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να λειτουργήσει ως σωσίβιο πολιτικών που έφεραν εδώ που έφεραν την κοινωνία. Η εκλογή Προέδρου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτοτελώς. Αν δεν συνοδευτεί με απτή αλλαγή πολιτικών, η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 180 ψήφων.
- Ακούγεται συχνά το όνομά σας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα σας ενδιέφερε μια τέτοια προοπτική; Πράγματι, όπως σημειώνετε, το όνομά μου ακούγεται. Θα έλεγα μάλιστα ότι δεν ακούγεται εντελώς καλοπροαίρετα, διότι ορισμένοι θα ήθελαν τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Θα το πω ελπίζοντας να ακουστεί: είμαι μάχιμος πολιτικός, είμαι πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και, όσο οι σύντροφοί μου με εμπιστεύονται, θα παραμένω στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και εκλογικής μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου