Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

H ασφάλεια προκαλεί εκνευρισμό στο Λονδίνο


Τρίτη, 1η Μαΐου, 2012
Πολλές επιθέσεις σεκιούριτι έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα The Guardian
Φόβοι για «υπερβάλλοντα ζήλο» από τους άνδρες ασφαλείας του Ολυμπιακού Πάρκου του Λονδίνου δημιουργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, όταν η κάμερα του Guardiaκατέγραψε την επίθεση των ανδρών ασφαλείας προς δημοσιογράφους που θέλησαν να φωτογραφίσουν το σημείο. Είναι η δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, που η συμπεριφορά των σεκιούριτι γίνεται θέμα στη Μ. Βρετανία.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου της προηγούμενης εβδομάδας, δύο άνδρες της εταιρείας που έχει αναλάβει τη φύλαξη του σταδίου και θα απασχολήσει 10 χιλιάδες ανθρώπους στην περίοδο των Αγώνων, απώθησαν δημοσιογράφους και κάμερες, παρά το γεγονός πως αυτοί βρίσκονταν σε δημόσιο χώρο. Αν και οι κανονισμοί είναι σαφείς και απαγορεύουν τη λήψη βίντεο ή φωτογραφιών στον χώρο του Ολυμπιακού Πάρκου και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων γενικότερα, δεν υπήρχε καμιά τέτοια εντολή για απαγόρευση λήψης φωτογραφιών σε δημόσια περιοχή. Στις αρχές του μήνα, η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων της Βρετανίας, συναντήθηκε με δύο αξιωματικούς της Σκότλαντ Γιαρντ που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της διοργάνωσης, προκειμένου να λάβουν διαβεβαιώσεις πως η δουλειά τους δεν θα παρεμποδιστεί. Η Τζες Χαρντ, μια εκ των δημοσιογράφων που δέχθηκε την επίθεση και απωθήθηκε από τους άνδρες ασφαλείας, ανέφερε πως ρώτησε την αστυνομία για το αν οι άνδρες της εταιρείας σεκιούριτι που έχει αναλάβει την περιφρούρηση γνωρίζουν την ισχύουσα κατάσταση σχετικά με τον διαχωρισμό ιδιωτικής και δημόσιας περιοχής. Οπως είπε, είχε πάρει διαβεβαιώσεις, οι οποίες όμως έμειναν στα λόγια.
Η Χαρντ ήταν ανάμεσα στους πέντε φωτογράφους που δέχθηκαν την επίθεση στο Στράτφορντ. Στόχος της φωτογράφισης, ήταν τόσο η παρακολούθηση των έργων, όσο και η αντίδραση των σεκιούριτι, σε ένα ζήτημα το οποίο έχει μεγάλη σημασία για τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες. Οταν οι δημοσιογράφοι έγιναν αντιληπτοί από την επικεφαλής των σεκιούριτι, εκείνη τους διεμήνυσε πως απαγορεύεται στον χώρο η λήψη φωτογραφιών, με τη Χαρντ να τονίζει πως η υπεύθυνη δεν γνώριζε τη διαφορά των φωτογραφίσεων σε ιδιωτική και δημόσια περιοχή, παρομοιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας με διεθνείς αερολιμένες. Απευθυνόμενη προς τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Είμαστε όλοι εδώ για την περιφρούρηση του Ολυμπιακού Πάρκου. Αυτό μας ενδιαφέρει, κάτι που φαίνεται να μην ενδιαφέρει εσάς». Σε εκείνο το σημείο, ένας άλλος φύλακας έσπρωξε κι άλλη κάμερα απαιτώντας να σβήσει, και να μη δείξει άλλα πλάνα. Η κ. Χαρντ απάντησε πως «είναι αδιαμφισβήτητο πως είμαστε σε δημόσια γη και τόση ώρα δεν έχετε καν ζητήσει να δείτε μια ταυτότητα, συνεπώς δεν σας απασχολεί καν ποιοι είμαστε...».
Εντονες αντιδράσεις Πολλοί φορείς επιχειρούν να αναδείξουν το θέμα, καθώς όπως τονίζεται οι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι παράνομες. Οσο πλησιάζει η περίοδος του καλοκαιριού, τόσο οξύνονται τα προβλήματα και οι περιορισμοί των ανθρώπων, καθώς οι απαγορεύσεις δεν απαιτούνται μονάχα σε περιοχές κοντά στα Στάδια, αλλά εκτείνονται και σε όλη την πόλη.
Η Liberty, οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, πήρε θέση μέσω της νομικής της εκπροσώπου, Κορίνα Φέργκιουσον που είπε πως «όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Λονδίνο την περίοδο των Ολυμπιακών, οπότε δεν πρέπει να στείλουμε το φρικτό μήνυμα σε Λονδρέζους κι επισκέπτες της συνεχούς παρενόχλησης των Αρχών απλώς επειδή κάποιος θέλει να φωτογραφίσει την πόλη». Σημαντική είναι και η αναφορά μιας φωτογράφου που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια. Η Βίκι Φλόρες, τόνισε: «Πότε δεν έχω αντιμετωπίσει τόσες δυσκολίες στη δουλειά μου όσο τους τελευταίους έξι μήνες. Οι περιορισμοί αυτής της περιόδου είναι συγκριτικά όσοι είχα μέχρι να έρθει αυτή η περίοδος. Μερικές φορές σκέφτομαι αν αξίζει όλη αυτή η ταλαιπωρία απλώς για να τραβήξω μια φωτογραφία».
Το άλλο θέμα που γεννάται είναι εκείνο της δικαιοδοσίας. Οπως αναφέρει ο Τζον Τέρνερ, από την ένωση των Δημοσιογράφων, υποχρέωση των ανδρών ασφαλείας δεν είναι η απώθηση ατόμων, αλλά η ενημέρωση της αστυνομίας σε περίπτωση διαπίστωσης παραβατικής συμπεριφοράς. Τα περιστατικά τόσο στο Ολυμπιακό Πάρκο, όσο και στο Γκρίνγουιτς του νοτιοανατολικού Λονδίνου, έχουν κορυφώσει τις αντιδράσεις και αναμένεται από εδώ και στο εξής μια καλύτερη αντιμετώπιση προς όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου