Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Αντώνης - Ντόρα μαζί στη συνδιάσκεψη της ΝΔ για αύξηση της συσπείρωσης

Παρασκευή, 25 Μαΐου, 2012
Πολλά στελέχη προβληματίζονται για την ιδεολογική πόλωση της ηγεσίας του κόμματος

Με την παρουσία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην Εθνική Συνδιάσκεψη της Ν.Δ. το Σάββατο το πρωί θα επισφραγιστεί και επίσημα η συμμαχία της με τον κ. Αντ. Σαμαρά ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, αλλά και του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, στην προσπάθεια για αύξηση της συσπείρωσης και ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μετώπου που προτάσσουν και οι δυο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, έντονος προβληματισμός επικρατεί σε μεγάλο αριθμό στελεχών για τη στρατηγική της Ν.Δ. που παρουσιάζει σημάδια ιδεολογικού αποπροσανατολισμού, ενώ, στον απόηχο της στήριξης που έδωσαν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον κ. Σαμαρά, πολλοί θεωρούν λάθος την επιλογή για πόλωση του πολιτικού κλίματος με ιδεολογικά χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο που ακόμα κυριαρχεί η οργή των πολιτών.
Σε αυτό το κλίμα της δυσπιστίας από τμήμα της κομματικής βάσης για την ορθότητα της «γαλάζιας» στρατηγικής και τις τακτικές κινήσεις της ηγεσίας, η κυρία Μπακογιάννη, δυο χρόνια μετά τη διαγραφή της και μια εβδομάδα μετά τη συμπόρευσή της με τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα παραστεί σε κομματική διαδικασία, στέλνοντας μήνυμα ενότητας ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης της 17ης Ιουνίου.
Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που επελέγη για συμβολικούς λόγους να γίνει η Εθνική Συνδιάσκεψη, το Σάββατο το πρωί θα βρεθούν ενώπιον εκατοντάδων στελεχών, ο κ. Σαμαράς -που θα είναι ο κεντρικός ομιλητής- και η κυρία Μπακογιάννη που έχει προσκληθεί και θα απευθύνει και ομιλία για πρώτη φορά σε «γαλάζιο» ακροατήριο, δυο χρόνια μετά την απομάκρυνσή της από τη Ν.Δ. .
Στον ίδιο χώρο, όπου και το 2001, ο κ. Κ. Καραμανλής, τότε πρόεδρος της Ν.Δ., είχε σφραγίσει τη συστράτευση του κόμματος με την υποδοχή του κ. Γ. Σουφλιά και την περίφημη φράση: «Γιώργο καλωσόρισες στο σπίτι σου», ο κ. Σαμαράς και η κυρία Μπακογιάννη θα σημάνουν από κοινού ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.
Από το Σ.Ε.Φ. θα δώσουν το σύνθημα για ενίσχυση του «πατριωτικού ευρωπαϊκού μετώπου» της κεντροδεξιάς, όπως το ονομάζουν στη Συγγρού, έναντι του αριστερού αντιευρωπαϊκού συνασπισμού και θα υπεραμυνθούν του επιχειρήματος ότι απαιτείται να στηριχθεί η Ν.Δ. για να μην οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες.

Φόβοι για αποδοκιμασίες
Σε μια χρονική στιγμή που στο ευρύτερο παραταξιακό πεδίο δεν έχει γίνει ακόμα απόλυτα αποδεκτός ο πολιτικός «γάμος» του κ. Σαμαρά με την κυρία Μπακογιάννη, αφού είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις συγκρούσεις και τις εκατέρωθεν επιθέσεις από ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία, οι δυο πολιτικοί θα επιχειρήσουν να πείσουν και τους πιο δύσπιστούς ότι το εθνικό συμφέρον επέβαλλε τη συμπόρευσή τους.
Με αγωνία αναμένουν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. την παρουσία της κυρίας Μπακογιάννη στην Εθνική Συνδιάσκεψη και ορισμένοι φοβούνται τυχόν αρνητικές αντιδράσεις από στελέχη και μέλη, ενώ στην ηγετική ομάδα υπό τον κ. Σαμαρά δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να υπάρξει έστω και μια αποδοκιμασία από θερμόαιμο κομματικό παράγοντα που θα ακύρωνε την κοινή παρουσία.
Στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά ευελπιστούν ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία, έχουν κάνει διερευνητικές επαφές και έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν παρατράγουδα και χαλάσει η…φιέστα ενότητας ενόψει των εκλογών.

«Να πούμε αλήθειες»
Πολλοί βουλευτές και στελέχη σε συζητήσεις τους εμφανίζονται αρκετά ψύχραιμοι και υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δοθεί έμφαση σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που παραπέμπει σε άλλες, αλήστου μνήμης εποχές, όπου κυριαρχούσε η αντικομμουνιστική υστερία.
Γι' αυτό το λόγο επισημαίνουν ότι οι…πολιτικές μετεγγραφές δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά πρέπει η ηγεσία να αποκωδικοποιήσει πλήρως το εκλογικό μήνυμα της 6ης Μαϊου και να κατανοήσει πως απέτυχε διότι δεν κατάφερε να πείσει το εκλογικό σώμα ότι είχε μια διαφορετική πρόταση εξουσίας με προοπτική εξόδου από τη σημερινή κρίση.
Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, όπως λένε έμπειρα στελέχη, και με δεδομένο ότι πλέον υπάρχει η στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών προς τον κ. Σαμαρά, η Ν.Δ. πρέπει να ξεδιπλώσει ένα επικοινωνιακό και πολιτικό σχέδιο για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι πρότασή της δίνει ρεαλιστικές απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας.
«Ας πούμε αλήθειες ότι εμείς θα τα καταφέρουμε. Να τολμήσουμε να πούμε τα πάντα και να αποκαλύψουμε τον ανέξοδο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος που αυτό συνεπάγεται» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Επέκταση των επιδομάτων ανεργίας θέλει ο Σαμαράς
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα προτάξει το επόμενο διάστημα και προτάσεις για ενίσχυση και των ανέργων, εκτός από τα όσα είπε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους και τους κτηνοτρόφους.
Ο ίδιος υπεραμύνεται της επέκτασης, κατόπιν μιας πρότασης του ΙΟΒΕ, των επιδομάτων ανεργίας, με κοινοτικούς πόρους, κατά ένα χρόνο και να πάει τουλάχιστον στα δύο χρόνια.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί σημαντική την επέκταση του χρόνου χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας, από ένα ταμείο κοινωνικού σκοπού για άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργεί σήμερα η μη απασχόληση.

Αντιδράσεις σε νομούς για τη συμμαχία
Παράλληλα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη συμπόρευση του κ. Σαμαρά με την κυρία Μπακογιάννη και για την απόφαση να τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις πρώην βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε σε βάρος των εκλεγμένων της ΝΔ.
Πολλές φωνές ακούγονται σε Χανιά και Ηλεία, ενώ και σε αρκετές περιφέρειες ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτή η συμπόρευση της ΝΔ με τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Στην Ηλεία οι αντιδράσεις είναι έντονες, αφού ο κ. Γ. Κοντογιάννης θα τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση, που κατέκτησε η κυρία Διονυσία Αυγερινοπούλου, με αποτέλεσμα η νομαρχιακή επιτροπή της ΝΔ να αντιδράσει και να στείλει επιστολή στα κεντρικά του κόμματος για να διαμαρτυρηθεί.

Έντονες διαμαρτυρίες υπάρχουν στα Χανιά, όπου κομματικοί παράγοντες στείλανε επιστολή στην ηγεσία και προειδοποιούν ακόμα και για παραιτήσεις, ενώ επισημαίνουν πως στη συνεργασία του κ. Σαμαρά με την κυρία Μπακογιάννη δεν γίνονται σαφείς οι πολιτικοί όροι και δηλώνουν εξοργισμένοι επειδή θα ενταχθεί σε εκλόγιμη θέση πρώην βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Ο Οικονόμου αρνήθηκε για λόγους αρχής
Αντιδράσεις υπάρχουν και σε άλλους νομούς, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η στάση του γραμματέα της ΔΗΣΥ κ. Ι. Οικονόμου που δήλωσε δημόσια με ανακοίνωσή του, ότι δε επιθυμεί να είναι τελικά στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου της Φθιώτιδας με τη Ν.Δ.
Ο κ. Οικονόμου, αν και εκτιμά ότι η δεύτερη θέση μπορεί να είναι και εκλόγιμη, επισημαίνει ότι δεν δέχθηκε την πρόταση για λόγους αρχής και δήλωσε πρόθυμος να μπει ενεργά στη μάχη για την επικράτηση της ΝΔ.
«Πάνω από μια βουλευτική έδρα είναι η αξιοπρέπεια και η ηθική του καθενός. Και η δική μου δεν μου επιτρέπει να γυρίσω στο τόπο που γεννήθηκα ως «πολιτικός αλεξιπτωτιστής, ούτε να δεχθώ το να αρπάξω μια ευκαιρία και να γίνω κάπου βουλευτής, επειδή έχω παρέμβαση στα κέντρα των αποφάσεων. Δεν θα στερήσω από ανθρώπους που πάλεψαν, αυτά που δικαιούνται» δήλωσε και κάλεσε τους φίλους και συμπατριώτες του να στηρίξουν τη ΝΔ.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου