Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τρίτη, 29 Μαΐου, 2012

  • Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα για πέντε ώρες αύριο, Τετάρτη, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 έως τις 17:00, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν μέρος στη γενική συνέλευση του κλάδου.
  • Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ανακαλεί την προηγούμενη απόφασή της και εξέδωσε νέα, με την οποία διευκρινίζει ότι βαθμολογείται κανονικά η «δύσκολη ερώτηση» στο μάθημα της Φυσικής
  • Οι προκλητικές και προσβλητικές για τη νοημοσύνη των Ελλήνων δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν προκάλεσαν αντιδράσεις μόνο στην Ελλάδα, αλλά μια γενικευμένη κατακραυγή που εκφράστηκε στο διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες. H πιο αιχμηρή και εμπεριστατωμένη παρέμβαση ήταν το άρθρο του εκδότη της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που κατηγορεί την Λαγκάρντ για κενές περιεχομένου ηθικολογίες και διγλωσσία.
  • Τη θέση ότι «αντί να απασχολούμαστε με το ανύπαρκτο δίλημμα αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη, θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στο κεντρικό πρόβλημα της χώρας, την αποφασιστική αντιμετώπιση της υστέρησής μας» διατυπώνει σε άρθρο-παρέμβαση που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα οφείλει να διαμορφώσει ένα σχέδιο για το αύριό της στην ευρωζώνη, σχέδιο που δεν υπάρχει σήμερα». Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι πολίτες πλήρωσαν ως σήμερα ένα πολύ ακριβό τίμημα τόσο γιατί η ευρωζώνη σχεδίασε πρόχειρα και αλαζονικά τα μέτρα, όσο και γιατί η Ελλάδα δεν παρουσίασε μια δική της πειστική άποψη για το πως θα επανέλθει στη σταθερότητα. Η χώρα έγινε έρμαιο των εξελίξεων».
  • Αναστέλλεται, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η λειτουργία των δικαστηρίων για δύο εργάσιμες ημέρες πριν και μετά τις εκλογές, δηλαδή από τις 14 έως και 19 Ιουνίου. Για το Πρωτοδικείο Αθηνών, η αναστολή παρατείνεται μέχρι και 20 Ιουνίου. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται και η διενέργεια πλειστηριασμών.

Κόσμος

  • Τουρκικό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων ανώτατων διοικητών του ισραηλινού στρατού για το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών κατά την επέμβαση Ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Mavi Marmara, που επιχειρούσε να σπάσει το 2010 το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με το Στόλο της Ελευθερίας.
  • Ενώπιον της Επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση Mέρντοκ κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας (1997-2007) Τόνι Μπλερ σε μία ακόμα προσπάθεια να χυθεί φως στις σχέσεις του Αυστραλού μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης με την πολιτική εξουσία.
  • Μία «γιγαντιαία» κυβερνο-επίθεση που συγκέντρωνε μυστικά και «αθόρυβα» τεράστιες ποσότητες ευαίσθητων δεδομένων από κράτη, περιλαμβανομένου του Ιράν και του Ισραήλ, αποκαλύπτουν ερευνητές της ρωσικής εταιρείας λογισμικού ασφαλείας Kaspersky Labs. Το πολυσύνθετο κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως «Flame», φέρεται να αποτελεί κρατικό «δημιούργημα» χωρίς να είναι σαφής η ακριβής προέλευσή του.
  • Ίσως είναι λίγο πρόωρη η μέτρηση της δημοτικότητας του Ζαν-Μαρκ Ερό καθώς ο ίδιος «μετρά» λιγότερο από δύο εβδομάδες στην πρωθυπουργία της Γαλλίας, όμως δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες της Journal du Dimanche «στέφει» τον Ερό τον πιο δημοφιλή πρωθυπουργό της χώρας εδώ και 50 χρόνια. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Ερό είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στα χρονικά που «κερδίζει» σε δημοφιλία πρόεδρο της Γαλλίας, «σκοράροντας» 65% έναντι 61% του Φρανσουά Ολάντ στη στήριξη που λαμβάνει από τους Γάλλους.
  • Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους του ιταλικού ποδοσφαίρου, λίγες μέρες προτού ξεκινήσει το Euro 2012. Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε 17 άτομα, μεταξύ των οποίων και 11 ποδοσφαιριστές στο πλαίσιο έρευνας για στημένους αγώνες. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ο αρχηγός της Λάτσιο, Στέφανο Μάουρι.

Οικονομία

  • H σωτηρία της τράπεζας Bankia -της τρίτης μεγαλύτερης της χώρας- βυθίζει στην αβεβαιότητα την Ισπανία, όχι μόνο σε σχέση με το τραπεζικό της σύστημα, αλλά -κυρίως- με το κατά πόσο θα καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι δεν χρειάζεται να καταφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
  • Ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με την εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κεφαλαίων ύψους 18 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς έγινε μέσω ομολόγων από το EFSF και ανοίγει εκ νέου το δρόμο για απ' ευθείας δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να ένοιωσε αρκετά μόνη κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και νωρίτερα στη συνάντηση των G8, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και συμμάχους με το σχέδιό του υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ωστόσο η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα το βάλει εύκολα κάτω. Ήδη, το επιτελείο της επεξεργάζεται σχέδιο έξι σημείων, με το οποίο σκοπεύει να αντεπιτεθεί στον Φρανσουά Ολάντ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 - 29 Ιουνίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει δομικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο το συμβιβασμό των πολιτικών της λιτότητας και της ανάπτυξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου