Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Πέμπτη, 31 Μαΐου, 2012

  • Την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης «με κορμό την υπεύθυνη κεντροαριστερά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε προεκλογική του ομιλία στη Νέα Ιωνία, τονίζοντας πως η συνεργασία είναι απαραίτητη «αλλά πρέπει να είναι προοδευτική». «Δεν θα είναι τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε υπουργικές καρέκλες» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
  • Με βάση την τοποθέτηση ότι «στις 17 Ιουνίου αντιπαρατίθενται τα δύο κόμματα της διαπλοκής και της διαφθοράς, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τον ελληνικό λαό», ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε την Τετάρτη από την Κερατέα την πλέον σφοδρή επίθεση κατά των ηγεσιών δύο κομμάτων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι επικείμενες εκλογές είναι το τελευταίο κρίσιμο δημοψήφισμα για το Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον ελληνικό λαό να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ σαφή, ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς.
  • Επ' αόριστον συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί της Αττικής, όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΦΣΑ, με αποτέλεσμα εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Για το τρέχον έτος, οι φαρμακοποιοί ζητούν την άμεση εξόφλησή τους με μετρητά, ενώ για τις οφειλές από το 2011 ζητούν είτε άμεση εξόφληση είτε συμψηφισμό με οφειλές τους στην εφορία.
  • Ούτε εγώ μιμούμαι τον Αλέξη Τσίπρα ούτε εκείνος εμένα, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου και υποψήφιος για την γαλλική προεδρία, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ. Αναφορά έκανε επίσης στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για διέξοδο από την κρίση.

Κόσμος

  • Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι «δικαίωμα» του Ιράν και όχι «ένα βήμα προς την ατομική βόμβα», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναζητά λύσεις σε διπλωματικό επίπεδο αν και κάποια μέλη της δεν αποκλείουν και άλλες λύσεις—προφανώς στρατιωτικές. «Δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, την ώρα που οι Ιρανοί κάνουν πρόοδο με το (πυρηνικό) πρόγραμμά τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ.
  • Τα συγχαρητήρια του Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε τηλεφωνικά ο Μιτ Ρόμνεϊ που εξασφάλισε και τυπικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σε μία κίνηση πολιτικού τακτ που ανοίγει μία μακρά και σκληρή αναμέτρηση με αποκορύφωμα την 5η Νοεμβρίου. Την Τρίτη ο Ρόμνεϊ κέρδισε εύκολα το Τέξας αν και εδώ και εβδομάδες αγωνιζόταν σχεδόν χωρίς αντίπαλο.
  • Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους έπειτα από την αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα σε «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» αντί του όρου «ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» εξοργίζοντας τους Πολωνούς για ένα ευαίσθητο ζήτημα. Η αναφορά αυτή έγινε κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του Γιαν Κάρσκι, πρώην Πολωνού αξιωματικού, ο οποίος έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για την πολιτική εξόντωσης των εβραίων από τους ναζί.
  • Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας αναζητεί τρόπους για να επέλθει πραγματική ειρήνευση στη Συρία όπου μαίνεται ο εμφύλιος με δεκάδες νέα θύματα τις τελευταίες ημέρες, εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις που απομονώνουν ακόμα περισσότερο τη Συρία. Η Ρωσία πάντως επιμένει στη θέση της αλλά ίσως χρειαστεί να πάρει σύντομα αποφάσεις για το σύμμαχό της· από την πλευρά της η Τουρκία προσχωρεί και αυτή στην ομάδα των χωρών που παγώνουν τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό...
  • Ανθρώπινα μέλη στάλθηκαν με το ταχυδρομείο στα γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος στην Οττάβα του Καναδά. Το πακέτο περιείχε ένα πόδι και ένα χέρι, τα οποία θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση προκειμένου να εντοπιστεί από πού προέρχονται, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της καναδικής πρωτεύουσας.

Οικονομία

  • Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν την Τετάρτη τηλεφωνική διάσκεψη κατά την οποία τόνισαν την «επείγουσα ανάγκη» λήψης μέτρων για την ανάπτυξη. Η κατάσταση στην Ελλάδα όπως και ο κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής κρίσης, η αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση σοκ, καθώς και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής των 27 που προβλέπεται στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου τέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας.
  • Κατά 31,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον Απρίλιο οι καταθέσεις ιδιωτών στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, κάμψη που φτάνει το 1,9% επί του συνόλου -ενώ οι ανησυχίες για τα αδύναμα σημεία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος έχουν αναζωογονηθεί, ρίχνοντας την σκιά τους στα δημοσιονομικά της Μαδρίτης. Ενδεικτική του κλίματος είναι η προσφορά της χειμαζόμενης Bankia -που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων πρακτορείων- που θέλει να ενθαρρύνει την αποταμίευση νεαρών καταθετών δίνοντας δώρο... πετσέτες Spiderman.
  • Μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, της «σιδηράς» δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη, καλούνται να επιλέξουν την Πέμπτη οι Ιρλανδοί: Η κυβέρνηση της -διασωθείσας- χώρας προειδοποιεί πως ιρλανδική απόρριψη του Συμφώνου θα αποκλείσει πιθανή μελλοντική πρόσβαση στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM, ενώ το Sinn Fein υποστηρίζει πως ένα «όχι» θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση του Δουβλίνου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ψηφοφόροι κλίνουν (διστακτικά) προς την υπερψήφιση του Συμφώνου, αν και οι Ιρλανδοί έχουν... «προϊστορία» σε απόρριψη ευρωπαϊκών συνθηκών.

Αθλητισμός

  • Πολύ κοντά στη συμφωνία βρίσκονται Ατρόμητος και Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το βράδυ της Τετάρτης ο Σέρβος τεχνικός είχε συνάντηση με τον Γιώργο Σπανό, ο οποίος του κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ αναλύθηκαν και τα οικονομικά δεδομένη.
  • Μονοετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επέβαλε η UEFA στις Μπεσίκτας, Γκαζιαντέπσπορ και Μπούρσασπορ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που «ταλανίζουν» τους τρεις συλλόγους. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Εσκισεχίρσπορ, η οποία κατέλαβε την έκτη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, μπορεί να μετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ αντί της Μπεσίκτας.
  • Ο Μπρένταν Ρότζερς συμφώνησε με τους ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ και θα είναι ο διάδοχος του Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο των «κόκκινων». Ο 39χρονος θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο με την ομάδα του Μερσεϊσάιντ και, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται μέσα από το σύλλογο, η πρόσληψή του θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου