Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης

Παρασκευή, 25 Μαΐου, 2012
Ξεχείλισε η οργή της Κουμουνδούρου με αφορμή την προβολή του ταξιδιού Τσίπρα στην Ευρώπη

«Κεραυνούς» κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων εξαπολύει η Κουμουνδούρου καταγγέλλοντας «διαστρεβλωμένη και συσκοτισμένη παρουσίαση» του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Αλ. Τσίπρα σε Γαλλία και Γερμανία και εξαγγέλλοντας παράλληλα ότι «θα σπάσει το κύκλωμα της διαπλοκής στα ΜΜΕ» μέσω του ξεκαθαρίσματος του τοπίου των αδειοδοτήσεων των καναλιών.
«Αυτό το κύκλωμα θα το σπάσουμε», ειπώθηκε σε ειδική άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων με αφορμή το ευρωπαϊκό tour του κ. Τσίπρα, η οποία επί της ουσίας οργανώθηκε για να στείλει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «μηνύματα» με βασικούς αποδέκτες τους μεγαλοεκδότες και μεγαλοκαναλάρχες, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων, οι οποίοι όπως ειπώθηκε, «κάνουν ηθελημένη σπέκουλα».

Κακοστημένο σκηνικό

Έτσι, οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι έγιναν αποδέκτες της οργής και της δυσφορίας της Κουμουνδούρου, για τον τρόπο κάλυψης των επαφών του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, αλλά και των έμμεσων δεοντολογικών νουθεσιών περί τήρησης των κανόνων της αντικειμενικής ενημέρωσης.
Ο υπεύθυνος της Επιτροπής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλος κατήγγειλε «βασική παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην παρουσίαση του ταξιδιού», ενώ αναφερθείς στην περίφημη ατάκα-αιχμή του κ. Τσίπρα προς τον γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ περί «Ολαντρέου», είπε με δηκτικό ύφος ότι «το περίφημο …ατόπημα για ΄΄Ολαντρέου΄΄» μόνο στην χώρα μας παρουσιάστηκε ως τέτοιο. «Αυτό που παρουσιάστηκε εδώ δεν έγινε πουθενά, ούτε στην Γαλλία, όπου δεν θεώρησαν ότι είναι ατόπημα κατά του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας», είπε ο υπεύθυνος για την επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας επιπλέον ότι «παραποιήθηκε πλήρως η πραγματικότητα», καθώς εμφανίστηκε ότι στην Γαλλία δήθεν ενοχλήθηκαν από το «Ολαντρέου». Αντιθέτως προς όσα μεταδόθηκαν, οι επαφές του κ. Τσίπρα κρίθηκαν απολύτως εποικοδομητικές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού θετικά, όπως έδειξε και η μεγάλη δημοσιότητα που έδωσαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Πυρά κατά διαπλοκής
Ο κ. Μουλόπουλος επιτέθηκε κατά του «κυκλώματος της διαπλοκής» το οποίο όρισε ως εξής: «Χρήμα για παραγωγή ενημέρωσης - ενημέρωση για παραγωγή πολιτικής - πολιτική για παραγωγή χρήματος». Όπως είπε, «αυτό το κύκλωμα που κυριάρχησε τα τελευταία 25 χρόνια και δημιούργησε ένα πολιτικό σύστημα, αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος ότι ΄΄σάπισε΄΄, αυτό το κύκλωμα λοιπόν φοβάται μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το κύκλωμα εμείς θα το σπάσουμε καθώς θέλουμε υγιή ενημέρωση και υγιή ΜΜΕ».
Πάντως διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να κλείσουμε κανάλια και εφημερίδες» και κατέστησε σαφές ότι «όλα θα γίνουν με όρους αγοράς».
Η αρχή είχε γίνει από χθες, όταν ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα, κ. Ν. Παππάς, ανήρτησε στο twitter την εξής προειδοποίηση: «Εάν η διαπλοκή του "Εθνους" νομίζει ότι θα κάνουμε γαργάρα το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της δεοντολογίας, κάνει MEGAλο λάθος. Proxy war…» (όπου με τον όρο proxy war, εννοείται ο πόλεμος που προκύπτει όταν οι αντιτιθέμενες δυνάμεις χρησιμοποιούν τρίτους ως υποκατάστατα ή πληρεξουσίους).

Η αδειοδότηση των καναλιών

Στο πλαίσιο αυτό και εξειδικεύοντας τις θέσεις της Κουμουνδούρου ο κ. Μουλόπουλος υπενθύμισε ότι «τα κανάλια λειτουργούν με προσωρινές άδειες και σύμφωνα με το ΣτΕ παράνομα» προαναγγέλλοντας ότι «θα γίνει κανονική αδειοδότηση». «Δεν θα ξαναδοθούν άδειες τζάμπα», δήλωσε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος μάλιστα τις επισημάνσεις του ΔΝΤ, το οποίο, όπως ανέφερε, έχει υπολογίσει ότι η ρύθμιση της αδειοδότησης των καναλιών θα αποδώσει στο κράτος 500 εκ. ευρώ, «πολύ περισσότερα δηλαδή από τα 325 εκ. ευρώ που αναζητούσαν οι πολιτικοί αρχηγοί επιβάλλοντας επιπλέον μέτρα περικοπών». «Όσοι υποστηρίζουν ότι το Μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί μέχρι κεραίας, ας τηρήσουν και αυτό που έχει εγκρίνει το ΔΝΤ για χορήγηση κανονικών αδειών», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Λύση κοινώς αποδεκτή για την Ελλάδα
Όσον, αφορά το πολιτικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού ταξιδιού του κ. Τσίπρα, ο υπεύθυνος της Επιτροπής Επικοινωνίας του κόμματος είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε μια συζήτηση στην Ευρώπη, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε ανοίξει».
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το συμπέρασμα που εξήχθη από τις επαφές είναι ότι «όλοι αποδέχονται πως η κατάρρευση της Ελλάδας σημαίνει διάλυση του ευρώ» και επίσης ότι «όλοι μιλούν για εξεύρεση λύσης κοινώς αποδεκτής –και από την Ελλάδα». Όπως σημείωσε ο κ. Μουλόπουλος αυτό που ειπώθηκε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν: «Εφαρμόστε τις συμφωνίες, οι οποίες ενέχουν στάτους συνθηκών και ελάτε να συζητήσουμε τι θα αλλάξουμε». Επίσης, είπε ότι «επέμειναν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συμφωνούν ότι τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να τελειώσουν».
Μάλιστα, ο κ. Μουλόπουλος σημείωσε, μιλώντας προφανώς για τους ομοϊδεάτες του κ. Τσίπρα, ότι «όλες οι πλευρές μας είπαν ότι αυτό το Μνημόνιο έχει πεθάνει και το έχουν κατανοήσει αυτό», ενώ αναφερθείς και σε επαφές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, είπε ότι ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον κ. Ζαν Πιζανί, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός βελγικού think tank και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης και ότι από την συνάντηση αυτή προέκυψε ότι υπάρχει κοινός τόπος όσον αφορά την αλλαγή της πολιτικής λιτότητας.  
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου