Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Πόσο μπορεί να πέσει ακόμη το ευρώ…


Αγωνία στις αγορές

Πέμπτη, 31 Μαΐου, 2012
Τα… τριξίματα της Ισπανίας στα ομόλογα και τις τράπεζες, αλλά και η κορύφωση του σορταρίσματος του ευρώ έφεραν χθες το χαμηλό του ευρώ στα 1,2388 δολάρια, ένα επίπεδο τιμών που είχαμε να δούμε από τον Ιούλιο του 2010.
Προς τα πού θα κινηθεί το ευρώ; Σήμερα, είναι το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας και, όπως εκτιμά σωστά το τμήμα διεθνών αναλύσεων της Alpha Bank, μια θετική ψήφος πιθανότατα να ενισχύσει το ευρώ.
Επιπλέον, οι καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις 195,361 συμβόλαια (κορύφωση 22 Μαϊου) που υποστηρίζουν την υποχώρηση της ισοτιμίας πιθανόν να υποδεικνύουν μετριασμό της δυναμικής κίνησης της ισοτιμίας.
Όμως, ο βασικός κανόνας που ισχύει για το ευρω/δολάριο δεν έχει αλλάξει. Κάτω τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάτω το ευρώ. Πάνω τα χρηματιστήρια, πάνω το ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, αν συνεχιστούν οι πιέσεις στα Ισπανικά Ομόλογα, η εικόνα στις αγορές και το ευρώ θα παραμείνει σε πίεση.

“Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ρεαλιστική”
Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ρεαλιστική, υποτιμώντας την ισοτιμία της, να πάρει τον πόνο από τις μεταρρυθμίσεις ώστε να ξεφύγει από την κρίση πιο δυνατή, όπως έγινε στην Ασία το 1997, είπε στο CNBC ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ταϊλάνδης κ. Prasarn Trairatvorakul «Στην Ταϋλάνδη αλλάξαμε το καθεστώς ισοτιμίας, επανακαθορίσαμε την μακροοικονομική πολιτική και αφήσαμε την ισοτιμία σε πιο ευέλικτη κίνηση. Υποτιμήσαμε την ισοτιμία, πήγαμε σε μια σειρά από αλλαγές στον τραπεζικό τομέα, την εταιρική διακυβέρνηση.

Οι εκτιμήσεις της Alpha Bank
Η αναζωπύρωση της ανησυχίας για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη κυρίως λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα προκαλεί ισχυρές πιέσεις στο ευρώ με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στις 30 Μαΐου σε χαμηλό ($1,2423) από τις αρχές Ιουλίου του 2010, καταγράφοντας από τις αρχές Μαΐου απώλειες της τάξεως του 6,47%.

-ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ
Σε ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, κυρίως λόγω της ευνοϊκότερης οικονομικής προοπτικής των ΗΠΑ έναντι των κυριότερων οικονομιών. Παράγοντας που εξακολουθεί να περιορίζει την ανοδική κίνηση του δείκτη δολαρίου η εκτίμηση ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

-ΓΙΕΝ
O περιορισμός της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα επεκτατικής νομισματικής
πολιτικής από τη Fed, συμβάλουν σε διορθωτική κίνηση της ισοτιμίας δολάριο/γιεν.

-ΣΤΕΡΛΙΝΑ
Η αναζωπύρωση των εκτιμήσεων για ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση του ύψους του προγράμματος αγοράς τίτλων της Τραπέζης της Αγγλίας επηρεάζει αρνητικά το βρετανικό νόμισμα. Στήριξη παρέχει στη στερλίνα η αυξημένη ζήτηση για επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία Μ. Βρετανίας.

-ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ
Διατηρείται σε ιδιαιτέρως περιορισμένο εύρος διακύμανσης η ισοτιμία ευρώ/ελβετικό φράγκο, καθώς παραμένει σε ισχύ η πολιτική της Ελβετικής Κεντρικής Τραπέζης. Πιθανή εφαρμογή πρόσθετων μέτρων που θα αποτρέπουν την ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος σε ενδεχομένη κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου