Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι τέσσερις στόχοι του ταξιδιού του αρχιεπισκόπου στη Μόσχα


Οι τέσσερις στόχοι του ταξιδιού του αρχιεπισκόπου στη ΜόσχαΤι είπε στον Πατριάρχη Κύριλλο και πως τον υποδέχτηκε η εκκλησία της Ρωσίας
Με μικρά, προσεκτικά βήματα, αποφεύγοντας «τις γωνίες» και τις εντάσεις και υπό το βάρος των προβλημάτων που προκαλεί η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα και στην σκιά της «οριακά φιλικής» κατάστασης που κυριαρχεί στις σχέσεις με την Ρωσία ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προσπαθεί να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Μόσχας η οποία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και ολοκληρώνεται μεθαύριο.

Από την πλευρά του ο πανίσχυρος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος συλλειτουργεί με τον κ. Ιερώνυμο σε ιστορικές Εκκλησίες του Κρεμλίνου που έχτισαν οι τσάροι, φιλοξενεί τον Αρχιεπίσκοπο στο Μοναστήρι του Αγίου Δανιήλ που ανεγέρθηκε τον 13ο αιώνα, μετατράπηκε από το καθεστώς σε αναμορφωτήριο και αποδόθηκε εκ νέου στην Εκκλησία μετά την πτώση του, του διέθεσε τα στελέχη της προβεβλημένης ανά τον κόσμο επιτροπής εξωτερικών εκκλησιαστικών υποθέσεων, του παρείχε την δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και σε πρώτη φάση προσέφερε ως ενίσχυση στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό 17 εκατομμύρια ρούβλια δηλαδή περίπου 450 χιλιάδες ευρώ.

Τέσσερις στόχοι
Εχοντας ως βασικό πλεονέκτημα την παρακαταθήκη που άφησαν στην Ρωσία οι έλληνες θεολόγοι, κληρικοί και διανοούμενοι την οποία και επικαλέστηκε πολλές φορές και ευχαριστώντας επανηλλειμένα τον κ. Κύριλλο αλλά και τον Πρόεδρο Πούτιν για την προσφορά της χώρας τους κάθε φορά που οι έλληνες υπέφεραν από δεινά, ο κ. Ιερώνυμος προσπάθησε να ζεστάνει το κλίμα και να προωθήσει τους στόχους του. «Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία η οποία αποτελεί δείγμα σεβασμού στην υπηρεσία ελλήνων κληρικών και θεολόγων στη χώρα» είπε ο κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Μόσχας και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Αντίστοιχος είναι ο απόηχος της αγάπης των Ρώσων που πέρασε στις καρδιές των ελλήνων από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Και ενδεικτικά είναι τα τραγούδια των αρματολών που έλεγαν: "κάντε υπομονή θα 'ρθει ο μόσκοβος να μας βοηθήσει". Ενώ οι μοναχοί έλεγαν "μην φοβάστε έχουμε το ξανθό γένος στο πλευρό μας"».
Από την πρώτη στιγμή της άφιξής του στη Ρωσία ο κ. Ιερώνυμος έδειχνε να θέτει τέσσερις βασικούς στόχους:

-Να προωθήσει την ενίσχυση των σχέσεων των δύο Εκκλησιών. Αποφεύγοντας ταυτόχρονα την οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή στα προβλήματα που προκαλούνται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή και την σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνόδου, της πρώτης μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών.
-Να ενισχύσει το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Και σε πρώτη φάση και μετά από έρανο που διεξήχθη ο Πατριάρχης Μόσχας ανακοίνωσε ότι αποστέλλει για την στήριξη των συσσιτίων 17 εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή περίπου 450 χιλιάδες ευρώ.
-Να προσελκύσει επενδυτές από την Ρωσία για την ανάπτυξη της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας. Και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να οριστούν ειδικές επιτροπές και από τις δύο πλευρές προκειμένου να αρχίσει η επεξεργασία ενός κοινού σχεδίου.
-Να φέρει στην Ελλάδα μερικές από τις εκατοντάδες χιλιάδες ρώσους τουρίστες που κάθε χρόνο επισκέπτονται τα ορθόδοξα προσκυνήματα. Και στη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφεί σχετικό ειδικό σύμφωνο μεταξύ των δύο πλευρών για την ανάπτυξη και συνεργασία στον τομέα αυτό. Η συμφωνία θεωρείται δεδομένη και βρίσκεται στα χέρια και των δύο πλευρών αν και τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα.
«Η Εκκλησία μας», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, «πέρασε πολλές τέτοιες δύσκολες στιγμές την δεκαετία του' 90 με την οικονομική κρίση και το χάος της πολιτικής ζωής. Σήμερα, όμως» πρόσθεσε, «χάρη στις έγκαιρες προσπάθειες των αρχών, η Ρωσία πέρασε ομαλά την κρίση που χτύπησε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Μειώθηκε η ανάπτυξη αλλά χωρίς να μειωθεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Και δυστυχώς δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της φτώχιας».
Η επίτευξη των στόχων του κ. Ιερωνύμου φαίνεται να βοηθιέται από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας ο οποίος όμως, όπως σημείωσε σε όλους τους τόνους «η Εκκλησία της Ρωσίας δεν έχει ακίνητα, δεν έχει μετοχές και συμμετοχές σε επιχειρήσεις όπως άλλες Εκκλησίες στην Ευρώπη. Εχει μόνο τις προσφορές του ποιμνίου της που δεν είναι σταθερές και εξαρτώνται από την οικονομική ευημερία των πιστών».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου