Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Δημοσκόπηση Κάπα Researsh: Στο 25,8% η Νέα Δημοκρατία, στο 20,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 13% το ΠαΣοΚ, συμπιέζονται τα μικρότερα κόμματα

Τρίτη, 29 Μαΐου, 2012
Με διαφορετικά συναισθήματα από αυτά που είχαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνες, καθώς σε ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος ο συσσωρευμένος θυμός φαίνεται ότι αντικαθίσταται από την ανησυχία τους για τον κίνδυνο ακυβερνησίας της χώρας και της εξόδου από το ευρώ. Η δημοσκόπηση της Κάπα Research που παρουσιάζει σήμερα «Tο Βήμα της Κυριακής» καταγράφει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και συνθήκες πόλωσης που ευνοούν τα κόμματα που αναδείχθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις στις τελευταίες εκλογές. Σημαντικά ενισχυμένη εμφανίζεται η ΝΔ, η οποία για πρώτη φορά καταγράφει προβάδισμα 5,7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνο διατηρεί τη δεύτερη θέση αλλά και δείχνει να κατοχυρώνει ένα ποσοστό γύρω στο 20%. Τις δυνάμεις του φαίνεται ότι διατηρεί και το ΠαΣοΚ, ενώ αντιθέτως συμπιέζονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και σε μικρότερο ποσοστό η Δημοκρατική Αριστερά.

Παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης στην πολιτική παρατεταμένης λιτότητας που προκαλεί η εφαρμογή του μνημονίου, οι πολίτες οι οποίοι με την ψήφο τους τιμώρησαν στις εκλογές τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας δείχνουν εν όψει των νέων εκλογών τρομαγμένοι από τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και σε ένα σημαντικό ποσοστό επαναπροσδιορίζουν την ψήφο τους.
Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαΐου, η ΝΔ αγγίζει το 25,8% από 18,85% που κατέγραψε στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η ενίσχυσή της αυτή οφείλεται κυρίως στη συμφωνία Σαμαρά - Μπακογιάννη για συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμμαχία, αλλά και στην επιστροφή ψηφοφόρων του κόμματος που στις τελευταίες εκλογές είχαν προτιμήσει άλλα συντηρητικά κόμματα και κυρίως τον ΛΑΟΣ, τη Δράση και τη Δημιουργία, Ξανά! Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κόμματα της Δεξιάς που έμειναν εκτός Βουλής αθροίζουν πλέον δυνάμεις που δεν υπερβαίνουν το 2,4%, ενώ στις εκλογές έφθασαν το 7,5%.
Δεύτερο κόμμα παραμένει σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,1% από 16,78% που κατέλαβε στις εκλογές, παραμένοντας ο ισχυρότερος πόλος του λεγόμενου «αντιμνημονιακού» μπλοκ, αλλά και των ψηφοφόρων που θέλουν να τιμωρήσουν και πάλι με την ψήφο τους τα παραδοσιακά κόμματα.
Τις δυνάμεις του διατηρεί το ΠαΣοΚ με 13% (13,18% στις εκλογές), χωρίς ωστόσο να φαίνεται προς το παρόν ικανό να επαναπροσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του.

Σημαντική μείωση των δυνάμεών τους εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του κ. Π. Καμμένου με 5,4% (από 10,60% που κατέγραψε στις εκλογές), αλλά και το ΚΚΕ με 6,3% (8,48% στις εκλογές). Καθίζηση υφίσταται και η Χρυσή Αυγή (5,2% από 6,97% στις εκλογές), ενώ σχετικά σταθερή εμφανίζεται η Δημοκρατική Αριστερά (5,3% έναντι 6,11% στις εκλογές).

Από τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής στις 6 Μαΐου, οι Οικολόγοι συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 2,1%, ενώ ο ΛΑΟΣ υποχωρεί στο 2% μετά την αποχώρηση στελεχών του. Στο 2,4% καταγράφεται και η συμμαχία της Δράσης με τη Δημιουργία, ξανά!, που φαίνεται ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους που προτίμησαν τα δύο κόμματα στις εκλογές.
Από το κλίμα πόλωσης της προεκλογικής περιόδου φαίνεται ότι ενισχύεται και ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, στη σύγκριση τόσο με τον κ. Αλ. Τσίπρα (40,3% έναντι 29,8%) όσο και με τον κ. Ευ. Βενιζέλο (35,9% έναντι 32,6%).
Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι έχει προσωπικό κόστος από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του, καθώς στη σύγκρισή του με τον κ. Βενιζέλο συγκεντρώνει ποσοστό 33,6% έναντι 39,4% του προέδρου του ΠαΣοΚ.
Από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης προκύπτει επίσης σαφώς ότι ο θυμός των Ελλήνων και η πρόθεση τιμωρίας των κομμάτων που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας αρχίζει να αντικαθίσταται από την ανάγκη διασφάλισης των εθνικών κεκτημένων. Η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα ψηφίσει «με γνώμονα την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ» (65,5%), σε αντίθεση «με τη λογική της εξόδου από το μνημόνιο» (25,3%). Η παραμονή στην ευρωζώνη κρίνεται απαραίτητη ακόμη και υπό την απαίτηση της τήρησης των μέτρων του μνημονίου: το 65,2% επιθυμεί «το ευρώ ακόμη κι αν πρέπει να τηρηθεί το μνημόνιο», ενώ μόλις το 24,4% ζητεί «έξοδο από το ευρώ αν δεν καταργηθεί το μνημόνιο».
Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν πιθανή και ρεαλιστική μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου σε ποσοστό 67,4%, ενώ ένα ποσοστό 31,5% θεωρεί την επαναδιαπραγμάτευση απίθανη.
Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων μόνο οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ πιστεύουν στην πλειοψηφία τους ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ αν πρέπει να τηρηθεί το μνημόνιο. Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ πιστεύουν στην πλειοψηφία τους ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ έστω κι αν πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά το μνημόνιο.
Ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (69,6%) τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου