Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Τα έγγραφα - φωτιά έφεραν το χάος στο Βατικανό


Σκάνδαλο για τις επιστολές του Πάπα που φέρεται να έκλεβε ο μπάτλερ του

Τρίτη, 29 Μαΐου, 2012
Το Βατικανό βρίσκεται σε κατάσταση χάους. Η Αγία Εδρα προετοιμάζεται για πιθανή διεύρυνση του σκανδάλου που έχει ήδη αποκληθεί υπόθεση VatiLeaks και στο πλαίσιό του συνελήφθη το Σάββατο ο προσωπικός οικονόμος του Πάπα με κατηγορίες ότι υπεξαίρεσε προσωπικά έγγραφα. Βοηθοί του 85χρονου Πάπα είπαν πως εθλίβη πολύ από τη σύλληψη, την προηγουμένη, του 46χρονου οικονόμου του, του Πάολο Γκαμπριέλε. Πάντως στις δύο επίσημες εμφανίσεις που έκανε χθες, ημέρα της Πεντηκοστής για τους Καθολικούς, ο Πάπας δεν αναφέρθηκε στο σκάνδαλο, ούτε στη σύλληψη, όμως η ατμόσφαιρα στο Βατικανό ήταν ζοφερή καθώς η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI μετέδιδε πως οι συνεργοί τού μπάτλερ «μπορεί να είναι ακόμη και είκοσι».
Ο Πάολο Γκαμπριέλε, ο οποίος εργάζεται ως οικονόμος του Βενέδικτου ΙΣΤ' από το 2006, τέθηκε υπό κράτηση στη φυλακή της Αγίας Εδρας αφού ερευνητές βρήκαν πολλά εμπιστευτικά έγγραφα στο διαμέρισμα στο Βατικανό, όπου ζει με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους. Το σκάνδαλο, το οποίο σιγόβραζε επί μήνες, έπληξε την ίδια την καρδιά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Διότι ο Γκαμπριέλε ήταν ώς το βράδυ της Τετάρτης ο ήσυχος άνδρας που σερβίριζε τα γεύματα του Πάπα, τον βοηθούσε να ντυθεί, κρατούσε την ομπρέλα του τις βροχερές ημέρες, καθόταν στη θέση του συνοδηγού στο «Παπαμομπίλ», το όχημα του Πάπα. Μερικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να είναι ένα πιόνι σε μια σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα σε συμμάχους και εχθρούς του «πρωθυπουργού» και δεύτερου στην ιεραρχία του Βατικανού, του 77χρονου καρδινάλιου Ταρτσίσιο Μπερτόνε, ο οποίος αμφισβητείται έντονα, όμως ο 85χρονος Πάπας δεν θέλει να τον αποχωριστεί.
Το σκάνδαλο περιλαμβάνει τη διαρροή στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, μιας σειράς εγγράφων, ανάμεσα στα οποία προσωπικές επιστολές του Πάπα. Περαιτέρω αποκαλύψεις ήρθαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα με την κυκλοφορία του βιβλίου του δημοσιογράφου Τζανλουίτζι Νούτσι με τίτλο «Η Αυτού Αγιότητα» και υπότιτλο «Τα μυστικά χαρτιά του Βενέδικτου ΙΣΤ'», το οποίο περιγράφει μια δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα στην Αγία Εδρα. Από τα έγγραφα αυτά μαθαίνουμε μεταξύ άλλων πως ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Πόλης του Βατικανού Κάρλο Μαρία Βιγκανό είχε στείλει επιστολή-καταγγελία για «φουσκωμένα» συμβόλαια με φιλικές εταιρείες, πλαστά τιμολόγια και υπεξαιρέσεις μετρητών• πως ο διευθυντής της εφημερίδας του Βατικανού διεξήγαγε εκστρατεία δυσφήμησης με κατηγορίες για ομοφυλοφιλία εναντίον ενός αντιπάλου του, με τη βοήθεια μάλιστα μιας εφημερίδας της οικογένειας Μπερλουσκόνι• πως η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και το Βατικανό συνεννοούνταν πώς θα αποφύγουν την πίεση της ΕΕ να καταβάλλει η Καθολική Εκκλησία φόρο επί των ιδιοκτησιών της• πως τεράστιες δωρεές έχουν γίνει από τράπεζες προς τον Πάπα, καθώς και ότι ένας επιχειρηματίας τού έστειλε μια τρούφα αξίας 100.000 ευρώ, η οποία μοιράστηκε στους πιστούς. 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Γιώργος Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου