Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Απελάσεις Σύρων πρεσβευτών και διπλωματών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά


Τετάρτη, 30 Μαΐου, 2012
Στην απέλαση Σύρων πρεσβευτών και υψηλόβαθμων διπλωματών προχώρησαν σήμερα σειρά ευρωπαϊκών χωρών και ο Καναδάς σε αντίδραση για τη σφαγή των αμάχων στη πόλη Χούρα της Συρίας, ενώ καταδικάζουν τη βίαιη καταστολή από το καθεστώς Άσαντ.
Απέλαση του Σύρου πρέσβη στη Γαλλία
Η πρεσβευτής της Συρίας στη Γαλλία Λάμια Σακούρ θα απελαθεί σήμερα ή αύριο Τετάρτη ως απάντηση στη σφαγή τουλάχιστον 108 ανθρώπων, από τους οποίους 49 παιδιά, στη Χούλα της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Η απόφαση αυτή θα γνωστοποιηθεί στην πρεσβευτή «σήμερα ή αύριο», τόνισε ο Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του πρόεδρο του Μπενίν Τομά Μπονί Γιαγί, μετά τη συνάντησή τους. Πρόσθεσε επίσης ότι η ομάδα των «φίλων χωρών της Συρίας» θα συναντηθεί στις «αρχές Ιουλίου» στο Παρίσι.
Την ίδια ώρα ο νέος επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ «πρέπει να φύγει από την εξουσία», σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde αποκλείοντας επί του παρόντος οποιαδήποτε παράδοση όπλων από το Παρίσι στην αντιπολίτευση.
"Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι ο δολοφόνος του λαού του. Πρέπει να φύγει από την εξουσία» και «όσο συντομότερα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνοντας δηλώσεις του προκατόχου του υπό τον Νικολά Σαρκοζί.
"Αν ο Μπασάρ αλ-Ασαντ πέσει, ποιός θα τον αντικαταστήσει; Αυτό πρέπει να αναζητηθεί, καθώς χρειάζεται μια αξιόπιστη πολιτική μετάβαση που να περιλαμβάνει την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ αποφεύγοντας την ‘ιρακοποίηση’ της χώρας», προσθέτει ο Φαμπιούς χωρίς να επεκταθεί στις δυσκολίες της συριακής αντιπολίτευσης να οργανωθεί και να περιλάβει όλες τις συνιστώσες της αντιπολίτευσης κατά του συριακού καθεστώτος.
Οσον αφορά το συριακό θέμα, «η δράση της Γαλλίας αναπτύσσεται σε τρεις κατευθύνσεις. Αρχικά η ενίσχυση των κυρώσεων, αν είναι δυνατόν στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατόπιν η συνεργασία με τη Ρωσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο και μετά η ενθάρρυνση της συσπείρωσης της αντιπολίτευσης», αναφέρει ο Φαμπιούς υπενθυμίζοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται την Παρασκευή στο Παρίσι.
Οταν ρωτήθηκε για την πολιτική παράδοσης όπλων από τη Γαλλία στην αντιπολίτευση, εφόσον αυτή επιδοκιμαζόταν από τις ΗΠΑ, ο Φαμπιούς απάντησε: «Καμιά χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει σήμερα μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία. Οι κίνδυνοι επέκτασης στην περιοχή θα είναι φοβεροί, κυρίως στο Λίβανο», εξηγεί.
Το Βερολίνο απελαύνει τον πρεσβευτή της Δαμασκού
Η Γερμανία απελαύνει τον πρεσβευτή της Συρίας στο Βερολίνο, δήλωσαν σήμερα πηγές προς το Γερμανικό Πρακτορείο, διαμαρτυρόμενη μ' αυτό τον τρόπο για το φόνο άνω των 100 ανθρώπων πριν από τέσσερις ημέρες στην πόλη Χούλα της κεντρικής Συρίας.
Ο Σύρος πρεσβευτής Ράντουαν Λούτφι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα του ανακοινωθεί πως έχει στη διάθεσή του 72 ώρες για να εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσαν οι πηγές.
Η Βρετανία απελαύνει τον Σύρο επιτετραμμένο
Η Βρετανία απέλασε σήμερα τον Σύρο επιτετραμμένο στο Λονδίνο ως απάντηση στη σφαγή στη Χούλα, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις. Ο πρεσβευτής της Συρίας στη Βρετανία είχε ανακληθεί το Μάρτιο.
Απέλαση από την Ελβετία
Στο μεταξύ, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι η πρέσβειρα της Συρίας στη Βέρνη Λάμια Σακούρ «θεωρείται από σήμερα ανεπιθύμητο πρόσωπο». Η Σακούρ είναι εγκατεστημένη στο Παρίσι, απ' όπου εκπροσωπεί τα συριακά συμφέροντα και στην Ελβετία. Και η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε στο μεταξύ την Σακούρ ότι απελαύνεται.
Απελάσεις από Μαδρίτη και Ρώμη
Η Ισπανία και η Ιταλία αποφάσισαν να απελάσουν τους πρεσβευτές της Συρίας ως απάντηση στη σφαγή στη Χούλα, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές και επίσημες πηγές.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Μαδρίτη, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στην ενέργεια αυτή σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στη Ρώμη, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επισήμως ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Συρίας στη Ρώμη για να του ανακοινώσει πως είναι «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και συνεπώς απελαύνεται ως αντίδραση «στις βιαιότητες εναντίον του άμαχου πληθυσμού για τις οποίες ευθύνεται η συριακή κυβέρνηση».
Το μέτρο αυτό, «σε συντονισμό με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους», «επεκτάθηκε σε πολλούς αξιωματούχους της πρεσβείας», προστίθεται στην ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου.
Απελάσεις από ΗΠΑ, Ολλανδία και Βουλγαρία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απελαύνει τον Σύρο επιτετραμμένο στην Ουάσινγκτον ύστερα από τον μεγάλο αριθμό θανάτων πολιτών στη Συρία όλο το Σαββατοκύριακο, ενημέρωσε κυβερνητική πηγή μιλώντας ανωνύμως στο Ρόιτερς.
Η ίδια επίσημη πηγή διευκρίνισε ότι στον Σύρο διπλωμάτη θα δοθεί 72ωρη προθεσμία να εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύρος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον 'Ιμαντ Μουστάφα, πέρυσι ανακλήθηκε στη Δαμασκό, χωρίς να έχει οριστεί έως σήμερα ο αντικαταστάτης του.
Παράλληλα, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σήμερα επίσημα ότι ο πρεσβευτής της Συρίας στην Ολλανδία «είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο», ύστερα από τον μεγάλο αριθμό θανάτων πολιτών στη Συρία όλο το Σαββατοκύριακο.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας διευκρινίζεται ότι «η απόφαση ελήφθη σε διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους». Από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αποχωρήσει Σύροι διπλωματικοί απεσταλμένοι.
Η ολλανδική κυβέρνηση δεν μπορεί να απελάσει τον Σύρο πρεσβευτή επειδή αυτός εδρεύει στις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας τα συριακά συμφέροντα και στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.
Η βουλγαρική κυβέρνηση απελαύνει και εκείνη τον Σύρο επιτετραμμένο ως απάντηση στη σφαγή των πολιτών στη Χούλα στην κεντρική Συρία το Σαββατοκύριακο.
«Ο Σάλαχ Σουκάρ θα ενημερωθεί σήμερα ότι μέσα σε 72 ώρες θα πρέπει να εγκαταλείψει το βουλγαρικό έδαφος», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια.
Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι θα απελαθούν άλλα δύο μέλη του συριακού διπλωματικού προσωπικού, ενώ διακόπτεται άμεσα η λειτουργία της βουλγαρικής πρεσβείας στη Δαμασκό.
Κοινή δράση των ευρωπαϊκών χωρών
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωσαν προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, αποφάσισαν να συντονίσουν την απέλαση των πρεσβευτών της Συρίας που είναι διαπιστευμένοι στις πρωτεύουσές τους.
"Η ιδέα (για μια συντονισμένη δράση) είναι στο τραπέζι», δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ πρόκειται να συνεδριάσουν το απόγευμα για να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία μετά τη σφαγή στη Χούλα που στοίχισε τη ζωή σε 108 ανθρώπους, οι 49 από τους οποίους ήταν παιδιά.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν κατ' αρχήν συμφωνήσει και είναι πιθανό να προσχωρήσουν στην κίνηση η Ιταλία και η Ισπανία, διευκρίνισε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η Οτάβα θα απελάσει τους τρεις τελευταίους Σύρους διπλωμάτες
Ο Καναδάς θα απελάσει αμέσως τους τρεις σύρους διπλωμάτες που παραμένουν στην Οτάβα σε απάντηση για τη σφαγή στην πόλη Χούλα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ.
Ο Μπέιρντ δήλωσε προς το ραδιοσταθμό CFRA της Οτάβα πως οι τρεις - ένας επιτετραμμένος και δύο άλλοι αξιωματούχοι - ενημερώθηκαν ότι πρέπει να παοχωρήσουν.
"Θέλουμε να πούμε απερίφραστα ότι αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο... και θέλουμε να καταδικάσουμε αυτές τις πράξεις», δήλωσε ο Μπέιρντ αναφερόμενος στους φόνους στη Χούλα.
Η συριακή αντιπολίτευση χαιρετίζει τις απελάσεις
Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, χαιρέτισε σήμερα την απέλαση Σύρων διπλωματών από δυτικές χώρες σε διαμαρτυρία για την καταστολή στη Συρία και κυρίως για τη σφαγή στη Χούλα.
"Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του σε τέτοια μέτρα» και «καλεί τη διεθνή κοινότητα να σπάσει όλους τους διπλωματικούς δεσμούς με το συριακό καθεστώς», αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του μετά τις απελάσεις που ανακοινώθηκαν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και από την Αυστραλία και τον Καναδά.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου