Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΝΙ: Ο EastMed θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2022

Την έντονη αντίθεση της στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τον αγωγό East Med έχει εκφράσει η Τουρκία

ΕΝΙ: Ο EastMed θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 | tovima.gr

Έτοιμος μέχρι το 2025 θα είναι ο αγωγός East Med σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της ΕΝΙ. Σύμφωνα με το Reuters η δήλωση ανήκει στον αξιωματούχο της ΕΝΙ, Γκουίντο Μπρούσκο, ο οποίος αναφερόμενος στις εξελίξεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μιλάνο σημείωσε ότι ο αγωγός East Med θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως το 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο East Med είναι υποθαλάσσιος αγωγός που έχει σχεδιαστεί για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ξεκινά από το Ισραήλ και μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας θα φτάνει στην Ευρώπη. Ένα έργο κόστους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, του οποίου ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η θέση των ΗΠΑ

Ωστόσο μέχρι σήμερα το κόστος του χαρακτηριζόταν από διάφορες πηγές «υπερβολικό», με τις ΗΠΑ μάλιστα να δηλώνουν τουλάχιστον επιφυλακτικές για το έργο και να δείχνουν προς άλλες κατευθύνσεις. Ενδεικτική η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, μετά το σχετικό non paper, που απέρριπτε το σχέδιο του East Med και είχε προκαλέσει σειρά αντιδράσεων στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο, στην οποία ανέφερε ότι: «σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε της τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

»Οι HΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

»Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη και η προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Η Τουρκία

Την έντονη αντίθεση της στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τον αγωγό East Med έχει εκφράσει επανειλημμένα και επιθετικά και η Τουρκία. Καθώς τον θεωρεί ευθεία απειλή στις διεκδικήσεις της και δη στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ βλέπει σε αυτόν και τον αποκλεισμό της από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή στους οποίους διεκδικεί μερίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου