Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Κλιμακώνει την στρατηγική της έντασης η Άγκυρα – Αντιδράσεις από Αθήνα και Ουάσιγκτον

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022

«Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο», απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με άμεσο και αυστηρό μήνυμα αντέδρασε η Αθήνα στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας που έφτασε στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα για «ολοένα και πιο προκλητικές ενέργειες», κάλεσε «τους παράγοντες που ενθαρρύνουν να εξοπλίζει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο… να επιδείξουν κοινή λογική» και προειδοποίησε ότι «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων της».

«Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο», απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησε και το State Department, το οποίο διά του εκπροσώπου του, για ακόμη μία φορά, μέσα σε διάστημα δυο ημερών, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται. «H κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν μπορεί να αμφισβητείται. Και καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των συμμάχων μας να σέβονται την εδαφική κυριαρχία και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλούν εντάσεις» τόνισε.

Η Τουρκία νωρίτερα είχε επικρίνει και τις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία – την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ανεξήγητη» σε ό,τι αφορά «το περιεχόμενό της», και τη «χρονική στιγμή» – υποστηρίζοντας ότι έρχεται «σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας» και πρέπει να ανακληθεί.

Μάλιστα αμέσως μετά σε συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης στο CNN Türk προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω προαναγγέλλοντας ότι η Τουρκία θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην κατεχόμενη Κύπρο: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες –που παραβλέπουν, ακόμη και ενθαρρύνουν, τα βήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδος, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο– θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτήν την ενέργεια. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το βήμα αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο και ότι θα ληφθεί κάθε προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», είπε.

Εν τω μεταξύ, με νέα παράνομη NAVTEX, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως δεσμεύει από σήμερα Πέμπτη (29/09) και έως τις 22 Οκτωβρίου περιοχή στο Αιγαίο, δυτικά της Λέσβου, για το ερευνητικό Yunus.

Χθες η τουρκική πολεμική αεροπορία προκάλεσε με υπέρπτηση που έγινε το μεσημέρι πάνω από τη νησίδα Κίναρο, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 54 παραβιάσεις.

Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα διαμηνύει πάντως η Αθήνα, που βάζει στο μικροσκόπιο και τις ενδεχόμενες επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τους ομολόγους του των εννέα κρατών της Νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν στην Ισπανία την Παρασκευή. Μεταξύ αυτών ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν.

Μάλιστα, γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννέα κρατών της Νότιας Ευρώπης που θα λάβουν μέρος στην Ευρωμεσογειακή σύνοδο, θα εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ελλάδα, έναντι των τουρκικών απειλών, με κοινό μήνυμά τους προς την Άγκυρα.

Όπως ανέφεραν, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.

Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου