Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Εξοδος ελληνικού στόλου στο Αιγαίο – Το Συμβ. Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδριάζει για την Ελλάδα

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΑΓΚΥΡΑ. Σε εξέλιξη είναι από σήμερα το απόγευμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία στην Αγκυρα, με την Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Την ίδια στιγμή, με την έξοδο ενός μεγάλου μέρους του Στόλου στο Αιγαίο, απαντάει η Ελλάδα στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Ως προς τη σημερινή συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σε αυτό, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, παρόντες θα ήταν ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγός Atilla Gülan και ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναφορικά με την Ελλάδα, θα γινόταν συζήτηση για τον «εξοπλισμό των μη στρατιωτικοποιημένων νησιών», καθώς και ο τρόπος που θα απαντήσει η Τουρκία στις «προκλήσεις της Ελλάδας» και τη «συνεχή ένταση που δημιουργεί».

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε την Τρίτη στο θέμα της στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών λέγοντας: «Ξέρουμε πολύ καλά τις προθέσεις αυτών που μας προκαλούν. Τα όπλα που έχουν συγκεντρώσει στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για μας. Η ισχύς μας τα ξεπερνάει αυτά. Η χώρα μας δεν θα συμβιβαστεί όσον αφορά στην άμυνά της. Η στήριξη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν θα σας σώσει».

Οπως εξάλλου προαναφέρθηκε, με την έξοδο ενός μεγάλου μέρους του Στόλου στο Αιγαίο, απαντάει η Ελλάδα στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ετοιμότητας προς την πλευρά της Αγκυρας εν όψει της επικείμενης καθόδου του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» (Ορουτς Ρέις) από τη Μαύρη Θάλασσα στη Ν.Α. Μεσόγειο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολεμικών πλοίων του Στόλου ήταν προγραμματισμένη και εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής της άσκησης «Λόγχη», η πρώτη φάση της οποίας ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και των Κυκλάδων, εντούτοις συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκδήλωσης ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είπε: «H Eλλάδα αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα της κακής γειτονίας. Δυστυχώς συνεχίζουν με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική και συνεχίζει επίσης την επεκτατική και επιθετική πολιτική. Η Ελλάδα είναι αυτή που αυξάνει την ένταση, με θράσος κατηγορεί την Τουρκία. Αυτό είναι υποκρισία, είναι διπρόσωπη στάση. Αυτός ο κακός γείτονας που με κάθε ευκαιρία μας κατηγορεί στους άλλους τηρεί εχθρική στάση απέναντί μας».

Και συνέχισε: «Βάζουν στην άκρη τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων και συσσωρεύουν όπλα στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Με την πρόκληση κάποιων και δυστυχώς με τη συνεννόηση της ΕΕ, ανέλαβε τον ρόλο ενός κακομαθημένου παιδιού, τροφοδότησε την αστάθεια στην περιοχή με πρωτόγνωρες, παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις και πρακτικές και σπατάλησε τους πόρους των δικών της ανθρώπων σε μια μάταιη προσπάθεια να πάρουμε τα όπλα μόνο και μόνο από ανησυχία για το πολιτικό τους μέλλον».

Η Γαλλία δίπλα στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία, ανέφεραν σήμερα από το Παρίσι διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Οπως ανέφεραν, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η τελευταία Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών και μη, είχε γίνει το 2015 στην Ισπανία, ενώ η τελευταία Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ της νότιας Ευρώπης είχε φιλοξενηθεί πέρσι στην Αθήνα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου