Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

NASA: Το DART προσκρούει σε αστεροειδή στην πρώτη δοκιμή πλανητικής άμυνας

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022



Η ερευνητική ομάδα θα παρατηρήσει τώρα τον αστεροειδή για να επιβεβαιώσει ότι η πρόσκρουση του DART άλλαξε την τροχιά του

Μετά από 10 μήνες πτήσης στο διάστημα, το Double Asteroid Redirection Test (DART) της NASA –η πρώτη επίδειξη τεχνολογίας πλανητικής άμυνας στον κόσμο– έπληξε επιτυχώς τον στόχο αστεροειδούς τη Δευτέρα, στην πρώτη προσπάθεια της υπηρεσίας να μετακινήσει έναν αστεροειδή στο διάστημα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η NASA, ο έλεγχος αποστολής στο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) στο Laurel του Μέριλαντ, ανακοίνωσε την επιτυχή επίπτωση στις 7:14 μ.μ. EDT.

Ως μέρος της συνολικής στρατηγικής πλανητικής άμυνας της διαστημικής υπηρεσίας, η πρόσκρουση του DART με τον αστεροειδή Dimorphos (Δίμορφος) επιδεικνύει μια βιώσιμη τεχνική άμυνας για την προστασία του πλανήτη από έναν αστεροειδή ή κομήτη που κινείται προς τη Γη.

Δείτε εδώ εικόνες και βίντεο

Πλανητική άμυνα

«Στον πυρήνα του, το DART αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου επιτυχία για την πλανητική άμυνα, αλλά είναι επίσης μια αποστολή ενότητας με πραγματικό όφελος για όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson. «Καθώς η NASA μελετά τον κόσμο και τον πλανήτη μας, εργαζόμαστε επίσης για να προστατεύσουμε αυτό το σπίτι και αυτή η διεθνής συνεργασία μετέτρεψε την επιστημονική φαντασία σε επιστημονικό γεγονός, επιδεικνύοντας έναν τρόπο προστασίας της Γης».

Το DART στόχευσε τον αστεροειδή Dimorphos, ένα μικρό σώμα μόλις 530 πόδια (160 μέτρα) σε διάμετρο. Περιφέρεται γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή μήκους 2.560 ποδιών (780 μέτρων) που ονομάζεται Δίδυμος. Κανένας αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη.

Διαβάστε ακόμα: Φως στο μυστήριο των δακτυλίων του Κρόνου

Η αποστολή αυτή επιβεβαίωσε ότι η NASA μπορεί να πλοηγήσει με επιτυχία ένα διαστημόπλοιο για να συγκρουστεί σκόπιμα με έναν αστεροειδή για να το εκτρέψει, μια τεχνική γνωστή ως κινητική πρόσκρουση.

Παρατήρηση

Η ερευνητική ομάδα θα παρατηρήσει τώρα τον Δίμορφο χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεσκόπια για να επιβεβαιώσει ότι η πρόσκρουση του DART άλλαξε την τροχιά του αστεροειδούς γύρω από το Δίδυμο. Οι ερευνητές αναμένουν ότι η πρόσκρουση θα συντομεύσει την τροχιά του Dimorphos κατά περίπου 1%, ή περίπου 10 λεπτά. Η ακριβής μέτρηση του πόσο εκτρέπεται ο αστεροειδής είναι ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της δοκιμής πλήρους κλίμακας.

«Η Πλανητική Άμυνα είναι μια παγκόσμια ενωτική προσπάθεια που επηρεάζει όλους όσους ζουν στη Γη», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Τώρα ξέρουμε ότι μπορούμε να στοχεύσουμε ένα διαστημόπλοιο με την ακρίβεια που χρειάζεται για να χτυπήσει ακόμη και ένα μικρό σώμα στο διάστημα. Μόνο μια μικρή αλλαγή στην ταχύτητά του είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε μια σημαντική διαφορά στο μονοπάτι που ταξιδεύει ένας αστεροειδής».

Το μοναδικό όργανο του διαστημικού σκάφους, η Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical Navigation (DRACO), μαζί με ένα εξελιγμένο σύστημα καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου που λειτουργεί παράλληλα με τους αλγόριθμους Small-body Maneuvering Autonomous Real Time Navigation (SMART Nav), επέτρεψαν το DART να αναγνωρίζουν και διακρίνουν μεταξύ των δύο αστεροειδών, στοχεύοντας το μικρότερο σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου