Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Μπάιντεν: Η Ρωσία «παραβίασε ξεδιάντροπα» τον Χάρτη του ΟΗΕ στην Ουκρανία

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2022

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι κάνει «ανεύθυνες» απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στον ΟΗΕ. Έδρα στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 21 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στον ΟΗΕ. Έδρα στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 21 Σεπτεμβρίου 2022.
BRENDAN MCDERMID VIA REUTERS

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία «παραβίασε ξεδιάντροπα τις βασικές αρχές» του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με τον «βίαιο, περιττό πόλεμο» της στην Ουκρανία.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Μπάιντεν επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την έναρξη ενός απρόκλητου πολέμου στον οποίο περίπου 40 χώρες-μέλη υποστηρίζουν την Ουκρανία με χρηματοδότηση και όπλα.

«Ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εισέβαλε στη γείτονά του, προσπάθησε να διαγράψει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη. Η Ρωσία παραβίασε ξεδιάντροπα τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Καταδικάζοντας σθεναρά τη ρωσική εισβολή, ο Μπάιντεν είπε ότι οι αναφορές για ρωσικές βαναυσότητες κατά αμάχων στην Ουκρανία «μας παγώνουν το αίμα». Είπε επίσης ότι οι νέες πυρηνικές απειλές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ευρώπης επιδεικνύουν «απερίσκεπτη περιφρόνηση» για τις ευθύνες του έθνους του που έχει υπογράψει την Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Ο Μπάιντεν τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα σταθούμε αλληλέγγυοι ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Τελεία και παύλα.”

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι ο καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ βασίζεται στη «σαφή απαγόρευση της κτήσης με τη βία εδαφών γειτονικής χώρας» και πρόσθεσε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί το δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας ως κράτος.

Αντιμέτωπος με την εισβολή που εξαπέλυσε μια χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μπάιντεν θεώρησε επίσης ότι είχε έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσει αυτό το σώμα, που συχνά παραλύει από τη χρήση του δικαιώματος βέτο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε «να αυξηθεί ο αριθμός των μελών, μονίμων και μη» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Αυτός ο σημαντικός οργανισμός έχει επί του παρόντος πέντε μόνιμα μέλη: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και άφησε υπονοούμενα για χρήση πυρηνικών όπλων, σε αυτό που το ΝΑΤΟ αποκάλεσε «απερίσκεπτη» πράξη απελπισίας ενόψει της επικείμενης ρωσικής ήττας.

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία, παρά τους ισχυρισμούς της για το αντίθετο, και ότι μόνο η Ρωσία επεδίωξε την σύγκρουση. Δεσμεύτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν αλληλέγγυες με την Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποστείλει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ως χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, έχοντας ήδη δεσμευτεί για ένα πακέτο 6,9 δισεκατομμύρια δολαρίων για τον ίδιο σκοπό νωρίτερα φέτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι ανταγωνίζονται τη Ρωσία για διπλωματική επιρροή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει ότι ορισμένες χώρες ανησυχούν ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή μακριά από άλλες κρίσεις.

«Αυτή η νέα ανακοίνωση των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα σώσει ζωές μέσω επειγουσών παρεμβάσεων και θα επενδύσει σε μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη βοήθεια για την επισιτιστική ασφάλεια, προκειμένου να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου από την κλιμακούμενη παγκόσμια κρίση», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου