Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Ιταλία, Γερμανία, Κύπρος, Βουλγαρία και ΗΠΑ, απορροφούν τον μεγαλύτερο όγκο των ελληνικών εξαγωγών

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2022

ΑΘΗΝΑ. Για ένα ακόμη εξάμηνο οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους με τους πελάτες τους στο εξωτερικό και να παραμείνουν αξιόπιστοι προμηθευτές παρά τα εμπόδια που υψώνουν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία (υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση κ.ά.).

Αυτό σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), με αφορμή ανάλυσή του επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι εξαγωγές, για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2022, αυξήθηκαν συνολικά κατά 40% και ανήλθαν σε 25,69 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 51,7%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 42,64 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε κατά 73,7% και άγγιξε το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα -16,95 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και πάλι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες παραδοσιακά απορροφούν τον μεγαλύτερο όγκο των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών με την Ιταλία να εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη 2η θέση παραμένει η Γερμανία, όπως και το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ακολουθεί η Βουλγαρία, προς την οποία η αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά 85,5%) το εξάμηνο του 2022 οδήγησε στο να ανέλθει στην 3η από την 6η θέση και μετά η Κύπρος καταλαμβάνοντας την 4η από την 3η θέση που κατείχε. Ακολουθούν οι Η.Π.Α. η οποία βρίσκεται στην 5η από την 7η θέση που κατείχε το πρώτο εξάμηνο του 2021, προς την οποία καταγράφεται μεγάλη άνοδος των εξαγωγών (58,7%), η Τουρκία και η Ισπανία στις θέσεις 6 και 7, για τη μεν Τουρκία 1 θέση πιο χαμηλά, για τη δε Ισπανία 4 θέσεις πιο ψηλά από το αντίστοιχο περσινό διάστημα λόγω του διπλασιασμού των εξαγωγών προς την Ισπανία. Στην 8η θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο (από 10η) και έπεται η Γαλλία, προς την οποία σημειώθηκε μείωση των ελληνικών εξαγωγών (κατά -14,5%), με αποτέλεσμα να πέσει από την 4η στην 9η θέση κατάταξης για το α’ εξάμηνο του 2022. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών, συμπληρώνει η Ρουμανία, η οποία βρισκόταν στην 8η θέση κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Πλην της πρώτης δεκάδας των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για το α’ εξάμηνο 2022, αξίζει να σημειωθεί, η πτώση στην κατάταξη της Νότιας Κορέας (25η θέση από 14η) και της Κίνας (32η από 16η) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και η άνοδος της Μάλτας (19η από 31η) και της Λιβερίας (35η θέση από 46η).

Κυρίαρχη η ΕΕ

Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, σημειώνεται αύξηση κατά 39,7% προς την Ε.Ε.

Οι αποστολές προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 35,4%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς όλες σχεδόν τις οικονομικές ενώσεις με μόνες εξαιρέσεις τις εξαγωγές προς τις χώρες BRICS (-21,3%), την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (-22,8%) και τις χώρες MERCOSUR (-1,1%). Αναλυτικότερα, προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 35,8% και προς τις χώρες του G7 κατά 34,7%. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας (ΟΣΕΠ) αυξάνονται κατά 46,1%, ενώ προς τις χώρες της Μ. Ανατολής & Β. Αφρικής κατά 42,8%. Ακολουθούν οι αποστολές ελληνικών προϊόντων προς τη Βόρεια Αφρική (38,3%), τις χώρες OPEC (44,2%), τη Βόρεια Αμερική (53%) και τις χώρες του Κόλπου (Συμβούλιο Συνεργασίας Κόλπου) (38,9%). Τέλος, οι μικρότερες σε αξία εξαγωγές προς τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής ενισχύθηκαν κατά 84,5%.

Η σύνθεση των εξαγωγών 

Οσον αφορά στις κατηγορίες προϊόντων, καύσιμα, βιομηχανικά προϊόντα και τρόφιμα αποτελούν τους απόλυτους «πρωταγωνιστές» στον αγώνα της εξωστρέφειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου