Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Ένας Κρητικός της Φλόριδας ράβει τα κοστούμια του Τραβόλτα

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, 2022

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Ενας Κρητικός από χωριό κοντά στα Χανιά, έχει εδώ και χρόνια τακτικό πελάτη στο εμποροραφείο του στο Κλίαργουότερ της Φλόριδας, τον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό, Τζον Τραβόλτα, και άλλους καλλιτέχνες.

Το μαγαζί του Ντίνου Ζομπανάκη είναι μικρό, αλλά συμπαθητικό και το προτιμούν ξένοι και ομογενείς για τις διάφορες ανάγκες τους.

Ο Τζον Τραβόλτα, συχνά καταφεύγει στον συμπατριώτη μας, όταν βρίσκεται στη Φλόριδα και για την ακρίβεια στην περιοχή του Κλίαργουότερ. Ο μεγάλος ηθοποιός, χορευτής και τραγουδιστής, είχε πρωταγωνιστήσει, μεταξύ άλλων, στις γνωστές σ’ όλο τον κόσμο ταινίες «Saturday Night Fever» και «Grease».

Πιο τακτική πελάτης του, ήταν η σύζυγος του Τραβόλτα, επίσης ηθοποιός, Κέλι Πρέστον, η οποία πέθανε από την επάρατο, το 2020.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλα στελέχη του Συλλόγου Κρητών, στο Παλμ Χάρμπορ της Φλόριδας. Στην πίσω σειρά, τρίτος από αριστερά, ο Ντίνος Ζομπανάκης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

«Στον Τζον Τραβόλτα είχα κάνει σε κοστούμια του μεγάλες επιδιορθώσεις», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα», ο κ. Ζομπανάκης. «Αλλά, με τη σύζυγό του, είχα κάνει περισσότερη δουλειά, γιατί είχε πάρα πολλά φορέματα. Μπορεί να ήταν φτασμένη ηθοποιός, αλλά ήταν πολύ ταπεινή όταν μιλούσε, και πολύ σοβαρή στο ντύσιμό της». Πολλές φορές τον καλούσε για πρόβες αργά τη νύχτα, με την παράκληση να είναι έτοιμο το φόρεμα το πρωί της επόμενης ημέρας.

Πολλές φορές ο Τραβόλτα τον είχε ρωτήσει για την καταγωγή του και ο κ. Ζομπανάκης του μίλαγε για την Κρήτη και το χωριό του, τις Καλύβες, για το οποίο ο Αμερικανός ηθοποιός έδειχνε ενδιαφέρον και ζητούσε περισσότερες πληροφορίες.

«Δεν είχε πάει ποτέ του στην Κρήτη, αλλά γνώριζε πολλά πράγματα για το νησί, πράγμα που μου είχε κάνει εντύπωση», πρόσθεσε ο κ. Ζομπανάκης. «Πάντως, είναι ένας ευκολοπλησίαστος άνθρωπος. Είναι πολύ εύκολο να του μιλήσει κανείς και αυτός να σου μιλήσει. Συναντηθήκαμε πολλές φορές και σε εκδηλώσεις στο Κλίαργουότερ. Σταματούσε και χαιρετούσε όλους και φωτογραφιζόταν με όποιον του το ζητούσε. Αντίθετα, ο άλλος μεγάλος ηθοποιός, ο Τομ Κρουζ, τον οποίο επίσης ήξερα, ήταν λίγο πιο δύσκολος».

Ο Ντίνος Ζομπανάκης, παλαιό στέλεχος του τοπικού συλλόγου Κρητών, πρόσφερε, πολλές φορές κατά το παρελθόν και συνεχίζει να προσφέρει τις δωρεάν υπηρεσίες του για τις ανάγκες του χορευτικού της οργάνωσης αυτής.

«Από τότε που ήλθα στη Φλόριδα, ράβω δωρεάν όλες τις παραδοσιακές στολές του χορευτικού μας», είπε. «Ο Σύλλογος αγοράζει τα υφάσματα και εγώ φτιάχνω δωρεάν τις στολές για τους νέους και τις νέες μας».

Στην επιλογή των υφασμάτων, ο κ. Ζομπανάκης συνεργαζόταν από την αρχή με ένα άλλο παλαιό στέλεχος του Συλλόγου, την Ιωάννα Φραγκέδη. «Αφού είχα το εμποροραφείο εγώ και προσφερόμουν να ράψω δωρεάν τις στολές, ήταν και πιο εύκολο και πιο οικονομικό να τις κάνουμε εδώ, παρά να ψάχνουμε να τις αγοράσουμε από τη Νέα Υόρκη, ή την Ελλάδα. Μόνο τις μπότες παίρνουμε από την Κρήτη. Οταν πηγαίνω τα καλοκαίρια στα Χανιά, γνωρίζω εκεί έναν γεροντάκο, που κάνει αυτή τη δουλειά. Μέσα σε μια εβδομάδα μου τις έχει έτοιμες, όσες χρειαζόμαστε και τις φέρνω μαζί μου».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε χρόνο στην ελληνική παρέλαση για την 25η Μαρτίου, που γίνεται στο «Ελληνικό Χωριό», το Τάρπον Σπρινγκς, ο Ντίνος Ζομπανάκης, γεμίζει και προσφέρει στους επίσημους στην εξέδρα, αλλά και σε ομογενείς που παρακολουθούν την εκδήλωση, την παραδοσιακή τσικουδιά, γεμίζοντας μικρά πλαστικά ποτηράκια. Εδώ και χρόνια, προσφέρει επίσης τσικουδιά, μαζί με παραδοσιακούς μεζέδες, και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών, Ιάκωβος Μπούτζουκας, σημερινός πρόεδρος της Παγκρητικής Αμερικής.

Ο κ. Ζομπανάκης υποστηρίζει ότι η συσπείρωση της νεολαίας, γύρω από τον τοπικό σύλλογο Κρητών, οφείλεται, βασικά, στην ύπαρξη και λειτουργία της χορευτικής ομάδας που διαθέτει. «Ο δάσκαλός τους, ο Νίκος Βοτζάκης, κάνει εδώ και πολλά χρόνια καταπληκτική δουλειά με τα παιδιά», είπε. «Μάλιστα, είναι τέτοιος πόλος έλξης το χορευτικό, ώστε έρχονται σ’ αυτό, και παιδιά που δεν είναι Κρητικόπουλα. Ετσι, μαθαίνουν την Κρητική παράδοση, αγαπούν τον Σύλλογο και μένουν στο Σύλλογο. Πολλά από τα παιδιά αυτά παντρεύτηκαν από τις γνωριμίες τους στο Σύλλογο. Είναι κάτι πολύ ωραίο».

Με ιδιαίτερη έμφαση μιλά ο κ. Ζομπανάκης για την ανάγκη διατήρησης των ελληνικών παραδόσεων. «Αν τις αφήσουμε, θα χαθούν όλα», τονίζει. «Εάν εμείς και οι οργανώσεις μας δεν δείχνουμε ενδιαφέρον να βοηθήσουμε, πού θα τις βρουν οι νέοι και οι νέες μας;

Αν τους δείξουμε το δρόμο, πηγαίνουν μπροστά μόνοι τους».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου