Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Η αλβανική αστυνομία ερευνά την άδεια ιρανική πρεσβεία στα Τίρανα

 Παρασκευή, 9/9/22

ΤΙΡΑΝΑ. Η αλβανική αντιτρομοκρατική αστυνομία ερεύνησε σήμερα την άδεια ιρανική πρεσβεία στα Τίρανα, μερικές ώρες αφότου ιρανοί διπλωμάτες είχαν κάψει χαρτιά μέσα στο κτίριο μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων εξαιτίας μιας κυβερνοεπίθεσης.

Η Αλβανία διέκοψε χθες, Τετάρτη, τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν αφού ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απέδωσε στην Ισλαμική Δημοκρατία την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση, που έλαβε χώρα τον Ιούλιο, και έδωσε στους διπλωμάτες της 24 ώρες για να κλείσουν την πρεσβεία και να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι αστυνομικοί, φορώντας μάσκες και κράνη και κρατώντας αυτόματα όπλα, εισήλθαν στο κτίριο -που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το γραφείο του Ράμα- αφού είχαν προηγουμένως αναχωρήσει δύο αυτοκίνητα με διπλωματικές πινακίδες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

Τριάντα λεπτά αργότερα, οι αστυνομικοί εξακολουθούσαν να βρίσκονται μέσα στο κτίριο.

Ο ίδιος δημοσιογράφος είχε δει νωρίτερα έναν άνδρα μέσα στην πρεσβεία να ρίχνει χαρτιά μέσα σ’ ένα σκουριασμένο μεταλλικό βαρέλι, από το οποίο έβγαιναν φλόγες που φώτιζαν τους τοίχους του τριώροφου κτιρίου.

Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, ο Ράμα δήλωσε χθες πως η κυβερνοεπίθεση του Ιουλίου «απείλησε να παραλύσει δημόσιες υπηρεσίες, να διαγράψει ψηφιακά συστήματα και να παραβιάσει κρατικά αρχεία, να υποκλέψει ηλεκτρονική ενδοεπικοινωνία της κυβέρνησης και να προκαλέσει χάος και ανασφάλεια στη χώρα».

Η Ουάσινγκτον, ο στενότερος σύμμαχος της Αλβανίας, κατηγόρησε επίσης το Ιράν για την επίθεση και υποσχέθηκε να «αναλάβει περαιτέρω δράση για να λογοδοτήσει το Ιράν για ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια ενός συμμάχου των ΗΠΑ».

Η Τεχεράνη καταδίκασε την απόφαση των Τιράνων να διακόψουν τις σχέσεις και χαρακτήρισε «αβάσιμους ισχυρισμούς» τις αιτίες για την κίνηση αυτή.

Οι διμερείς σχέσεις ήταν τεταμένες από το 2014, όταν η Αλβανία υποδέχθηκε περίπου 3.000 μέλη της εξόριστης αντιπολιτευόμενης Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν -γνωστών και με την ονομασία τους στα φαρσί, Μουτζαχεντίν-ι-Χαλκ- που έχουν εγκατασταθεί σ’ ένα καταυλισμό κοντά στο Δυρράχιο, το κύριο λιμάνι της χώρας.

Μερικές ημέρες μετά την κυβερνοεπίθεση της 15ης Ιουλίου, μέσα ενημέρωσης με έδρα τα Τίρανα ανέφεραν ότι χάκερ δημοσιοποίησαν προσωπικά δεδομένα των μελών της αντιπολίτευσης που ήταν αποθηκευμένα σε κρατικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Αλβανίας, όπως ονόματα και φωτογραφίες.

Σήμερα το πρωί η κατάσταση έξω από την πρεσβεία στα Τίρανα ήταν ήρεμη. Ένα μαύρο Audi με διπλωματικές πινακίδες και φιμέ τζάμια εθεάθη να εισέρχεται και να εξέρχεται επανειλημμένα ενώ ένας αστυνομικός φρουρούσε την είσοδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου