Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

O γιος του Σαουδάραβα βασιλιά συνωμότησε για να εκδιώξει τον αντίπαλό του


Παρασκευή, 21 Ιουλίου, 2017



Αφίσα του Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του βασιλιά Σαλμάν (αριστερά). Φωτογραφία: ΑΡ.
ΡΙΑΝΤ. ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ (Mohammed bin Nayef) δεν ήταν συνηθισμένος να ακούει εντολές κάποιου άλλου. Επειτα, μια μέρα του Ιουνίου, κλήθηκε σε ένα παλάτι στη Μέκκα, κρατήθηκε χωρίς τη θέλησή του και επί ώρες δέχθηκε πίεση να εγκαταλείψει την αξίωσή του για τον θρόνο.
Μέχρι την αυγή της επόμενης ημέρας είχε εγκαταλείψει και η Σαουδική Αραβία ξύπνησε ακούγοντας την είδηση πως ο νέος διάδοχος για τον θρόνο ήταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman), ο 31χρονος γιος του βασιλιά.
Από την προαγωγή του στις 21 Ιουνίου, έχουν προκύψει ενδείξεις πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνωμότησε για την εκδίωξη του αντιπάλου του και πως η μεταβίβαση της θέσης έγινε με πολύ πιο σκληρό τρόπο από αυτόν που παρουσιαζόταν δημοσίως, σημειώνει η «New York Times».
Για να δικαιολογηθεί η προαγωγή του, ο κύκλος του νέου διαδόχου ισχυριζόταν προς ανώτερους αξιωματούχους πως ο Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ δεν ήταν κατάλληλος για βασιλιάς γιατί αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα ναρκωτικά.
Ωστόσο, η απόφαση της εκδίωξης του Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ και κάποιων εκ των στενότερων συγγενών του έχει προκαλέσει τις ανησυχίες στους αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, οι οποίοι είδαν έναν από τους πιο στενούς συμμάχους τους να εξαφανίζεται από το προσκήνιο και πρέπει πλέον να παλέψουν σκληρά για να χτίσουν νέες σχέσεις.
Από τη στιγμή που η «New York Times» αποκάλυψε τον περασμένο μήνα πως ο Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ κρατούνταν παρά τη θέλησή του στο παλάτι του, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, και ανώτεροι αξιωματούχοι του βασιλιά έχουν προχωρήσει σε παρόμοιους ισχυρισμούς για το πώς ο γηραιότερος πρίγκιπας πιέστηκε ώστε να κάνει στην άκρη και να αφήσει τη θέση του στον νεότερο πρίγκιπα. Ολοι όσοι μίλησαν στην «ΝΥΤ» θέλησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.
Η αντιπαλότητα των δύο πριγκίπων ξεκίνησε το 2015, όταν ο βασιλιάς Σάλμαν ανέβηκε στο θρόνο και έδωσε τεράστια δύναμη στον αγαπημένο του γιο.
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διορίστηκε αναπληρωτής πρίγκιπας για τον θρόνο, ή δεύτερος στη σειρά επίδοξος διάδοχος του βασιλιά, όπως και υπουργός Αμυνας, επικεφαλής ενός ισχυρού οικονομικού συμβουλίου, ενώ του παραχωρήθηκε η επίβλεψη του κρατικού πετρελαϊκού μονοπωλίου, Saudi Aramco.
O Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενίσχυσε το προφίλ του επισκεπτόμενος την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, στις οποίες συναντήθηκε με τον Μαρκ Ζούκεμπεργκ, τον εκτελεστικό διευθυντή του Facebook, ενώ δείπνισε και με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αλλά, ενώ η προαγωγή του για πολλούς ήρθε ξαφνικά, η «ΝΥΤ» ισχυρίζεται πως αυτή ήταν καλά σχεδιασμένη.
Τη νύχτα της 20ής Ιουνίου, μία ομάδα ανώτερων πριγκίπων και αξιωματούχων της ασφάλειας συγκεντρώθηκαν στο παλάτι Σάφα στη Μέκκα, όταν πληροφορήθηκαν πως ο βασιλιάς Σαλμάν ήθελε να τους συναντήσει, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της βασιλικής οικογένειας.
Ηταν κοντά στο τέλος του Ραμαζανιού, όταν λόγω των θρησκευτικών καθηκόντων τους οι Σαουδάραβες και πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονταν στη Μέκκα, πριν αναχωρήσουν στο εξωτερικό για τη γιορτή του Eid al-Fitr. Αυτό ευνοούσε την αλλαγή, όπως ισχυρίζονται οι αναλυτές, οι οποίοι το συγκρίνουν με ένα πραξικόπημα που γίνεται τα Χριστούγεννα.
Πριν τα μεσάνυχτα, ο Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ ενημερώθηκε πως θα συναντούσε τον βασιλιά και οδηγήθηκε σε μία άλλη αίθουσα, όπου του αφαιρέθηκαν τα κινητά του τηλέφωνα και του ασκήθηκε πίεση να εγκαταλείψει το αξίωμά του ως πρίγκιπας του θρόνου και ως υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με τις πηγές της «ΝΥΤ».
Αρχικά, αρνήθηκε. Αλλά, όσο προχωρούσε η νύχτα, ο πρίγκιπας, ο οποίος υποφέρει από διαβήτη, αλλά και από τις επιπτώσεις που του προκάλεσε η απόπειρα δολοφονίας του από έναν βομβιστή αυτοκτονίας το 2009, ο πρίγκιπας κουράστηκε πολύ.
Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι του βασιλικού δικαστηρίου κάλεσαν τα μέλη του Συμβουλίου της Πίστης (Allegiance Council), ένα σώμα πριγκίπων το οποίο είναι αυτό που εγκρίνει τις αλλαγές στη σειρά διαδοχής του βασιλιά.
Σε κάποιους ειπώθηκε πως ο Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα ναρκωτικά και ήταν ακατάλληλος για βασιλιάς, ενώ στην πραγματικότητα έπαιρνε κάποια δυνατά φάρμακα για να αντιμετωπίσει τον πόνο από τις επιπτώσεις της απόπειρας δολοφονίας του.
Ενας Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε πως ο Μπιν Νάγιεφ ήταν αντίθετος στο εμπάργκο προς το Κατάρ, μία στάση η οποία πιθανώς επιτάχυνε την απομάκρυνσή του. Λίγη ώρα πριν την αυγή, ο Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ συμφώνησε να παραιτηθεί. Ενα βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα έδειχνε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να φιλάει το χέρι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου