Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Η Ελλάδα εισάγει το 66% των ψαριών που καταναλώνει




Μόλις το 44% των ψαριών που καταναλώνονται στην Ελλάδα έχει αλιευθεί ή «ανατραφεί» στις θάλασσές της, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής. Η αλιεία στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου δεν δύναται πλέον να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών και έτσι εισάγονται περί τους 5 τόνους ετησίως, κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής.

FISHΜια νέα διεθνής έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF εξετάζει τις «διαδρομές» της αλιείας στα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Κροατία και Σλοβενία) και στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με την έκθεση, η περιοχή έχει ετήσια μέση κατανάλωση 33,4 κιλών ψαρικών κατ’ άτομο, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 22,9 κιλά και ο διεθνής μέσος όρος 19,2 κιλά/έτος.
Στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση ψαρικών κατ’ άτομο είναι μάλλον υψηλή, αγγίζοντας τα 19,6 κιλά. Ομως το 66% αυτών εισάγεται, το 22% είναι προϊόντα εγχώριας υδατοκαλλιέργειας και μόνο το 12% προϊόντα εγχώριας αλιείας. Αντίστοιχα, η κατανάλωση στην Πορτογαλία είναι 56,8 κιλά, τα οποία αντιστοιχούν σε πάνω από ένα κιλό ψαρικών κατ’ άτομο την εβδομάδα, ενώ η Ισπανία έχει την επόμενη υψηλότερη κατανάλωση, με 42,4 κιλά ψαριών.
Από πού προέρχονται τα ψάρια που καταλήγουν στο τραπέζι μας; Σύμφωνα με την έκθεση, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαρικών που πωλούνται στις αγορές της Μεσογείου εισάγεται και προέρχεται κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι για κάθε κιλό ψαρικών που αλιεύεται ή εκτρέφεται στα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε., σχεδόν δύο ακόμα κιλά εισάγονται από άλλες χώρες. Μεγάλο μέρος των εισαγωγών προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη), ενώ σημειώνεται ότι το 2014 τα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. εισήγαγαν περίπου 1,8 εκατ. τόνους από αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη, Μαυριτανία, Αίγυπτος και Τουρκία).
«Η κατάσταση στη Μεσόγειο αντανακλά την παγκόσμια κρίση στον τομέα της αλιείας», εκτιμά ο Marco Costantini, υπεύθυνος του γραφείου Μεσογείου του WWF. «Πρέπει επειγόντως να διαχειριστούμε καλύτερα τις σχέσεις μας με τα ψάρια και τις θάλασσές μας και να εντάξουμε την έννοια της βιωσιμότητας στο επίκεντρο των αγορών ψαρικών στην περιοχή μας».
Το ελληνικό γραφείο του WWF, από την πλευρά του, καλεί τους Ελληνες καταναλωτές να είναι πιο υπεύθυνοι στην επιλογή των ψαρικών. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, δημιούργησε μια ηλεκτρονική εφαρμογή, το WWF Fish Guide app: πρόκειται για έναν οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποια ψάρια, εγχώρια ή εισαγόμενα, πρέπει να αποφεύγει και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου