Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Θρήνος στον Άγιο Αθανάσιο του Άρλινγκτον για την απόλυση του π. Καστανά

Δευτέρα, 31 Ιουλίου, 2017


 Γιουχάισαν τον Μητροπολίτη Μεθόδιο



Ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου του Αρλιγκτον. Εντονη η παρουσία των αστυνομικών Φωτογραφία "Ε.Κ."/Θεόδωρος Καλμούκος
Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ.-Σκηνογραφίες θρήνου και οδυρμού, δακρύων, θυμού και οργής εκτυλίχθηκαν το πρωί της Κυριακής στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου του Άρλινγκτον της Μασαχουσέτης, για την απόλυση του επί 28 έτη ιερατικού προϊσταμένου π. Νικολάου Καστανά, όπως έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ» σε προηγούμενη έκδοση του.



Ο κατάμεστος ναός του Αγίου Αθανασίου στον οποίον οι πιστοί με δάκρυα αποχαιρετούσαν τον π. Νικόλαο Καστανά.
Φωτογραφία “Ε.Κ.” Θεόδωρος Καλμούκος

Περί τις δύο χιλιάδες πιστοί όλων των γενεών και ηλικιών είχαν κατακλύσει τον ναό του Αγίου Αθανασίου από νωρίς το πρωί, ενώ αστυνομικές δυνάμεις τόσο με κανονικά αστυνομικά οχήματα όσο και με καμουφλαρισμένα είχαν σταθμεύσει έξω από τον ναό. Επίσης δεκάδες δημοσιογράφοι από τα πλέον κορυφαία Αμερικανικά Μέσα Έντυπα και Ηλεκτρονικά (τουλάχιστον πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί) της Βοστώνης, αλλά και τοπικά της πόλης του Άρλινγκτον έδωσαν πλατειά κάλυψη στα γεγονότα. Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης έκανε απόπειρα να μην επιτραπεί σε Αμερικανούς δημοσιογράφους να εισέλθουν στο ναό, πλην όμως άλλα μέλη του συμβουλίου με την προτροπή ενοριτών άνοιξαν τις πόρτες και κάλεσαν τους δημοσιογράφους να περάσουν ελεύθερα.





Ο κ. Νίκος Κρητικός κρατά την πινακίδα στην οποία αναγράφεται “ο π. Νικόλαος είναι ο καλύτερος” κλαίει γοερά και λέγει στον π. Καστανά όλο το εκκλησίασμα σε αγαπά.
Φωτογραφία “Ε.Κ.”/Θεόδωρος Καλμούκος

Οι ενορίτες αποδοκίμασαν έντονα τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο μέσα στο ναό, παρά τις προσπάθειες του π. Νικολάου Καστανά από την Ωραία Πύλη να τους καθησυχάσει εκφράζοντας θερμή παράκληση να σταματήσει το γιουχάισμα εναντίον του Μητροπολίτη. Ο π. Νικόλαος είπε «δεν είναι ωραίο αυτό που κάνετε, ούτε δίκαιο».
Ο π. Νικόλαος ευχαρίστησε τον π. Παναγιώτη Γιαννακόπουλο, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Χαγιάνις του Κέιπ-Κοτ τον αποκάλεσε «αγαπητό εν Χριστώ αδελφό ο οποίος ήλθε να μας υποστηρίξει».
Η θεία Λειτουργία κύλισε ομαλά. Κατά την ώρα της Θείας Μεταλήψεως οι ενορίτες είχαν σχηματίσει μακρόσυρτες σειρές και λάμβαναν Θεία Κοινωνία μόνο από τον π. Νικόλαο Καστανά αποφεύγοντας τον βοηθό ιερέα π. Ααρών Γουώλκερ ο οποίος στεκόταν με το Άγιο Ποτήριο στο χέρι ενώ δεν πλησίαζε κανείς. Ο π. Καστανάς κοινωνούσε τους πιστούς επί μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά.
Όταν ο π. Νικόλαος βγήκε στην Ωραία Πύλη για να κηρύξει το εκκλησίασμα σηκώθηκε όρθιο τον χειροκροτούσε και φώναζε ρυθμικά το όνομα του. Οσο ο π. Νικόλαος έλεγε στο εκκλησίασμα να σταματήσει τόσο εκείνο ενέτεινε το χειροκρότημα και τα συνθήματα υπέρ του, ενώ ένας ενορίτης φώναξε δυνατά «να μας πουν τον λόγο της απομάκρυνσης σας»,  ενώ κάποιος άλλος φώναζε «π. Νικόλαε δεν θα πας πουθενά».





Η κυρία Μάργκω Μόσχου ύψωσε ένα ομοίωμα Ελληνικής σημαίας μέσα στις γραμμές της οποίες είχε γράψει «π. Νικόλαε σε χρειαζόμαστε, σε αγαπούμε, σε υποστηρίζουμε».
Φωτογραφία “Ε.Κ.” /Θεόδωρος Καλμούκος

Η ενορίτισσα κυρία  Μάργκω  Μόσχου ύψωσε ένα ομοίωμα Ελληνικής σημαίας μέσα στις γραμμές της οποίες είχε γράψει «π. Νικόλαε σε χρειαζόμαστε, σε αγαπούμε, σε υποστηρίζουμε». Κάποια στιγμή σηκώθηκε στα μπροστινά στασίδια ο κ. Νίκος Κρητικός ο οποίος κρατούσε μία πινακίδα στα χέρια φωνάζοντας «δεν υπάρχει κοινότητα χωρίς τον π. Νικόλαο», ενώ όλο το εκκλησίασμα σηκώθηκε και πάλι όρθιο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του π. Νικολάου, ο οποίος από την Ωραία Πύλη παρακαλούσε τον κ. Κρητικό να σταματήσει, να κατεβάσει την πινακίδα, πλην όμως ο λαός χειροκροτούσε όρθιος.
Τονίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί  1,785 υπογραφές από ενορίτες, ενώ ιδιαίτερη κινητοποίηση γίνεται από τους νέους και τις νέες της κοινότητας, των οποίων το βάπτισμα έχει τελέσει ο π. Νικόλαος και μερικών εξ’ αυτών και τον γάμο. Επίσης μέσω του προγράμματος GoFundMe πρωτοστατούντων των νέων συγκεντρώθηκε το ποσό των $13,240 δολαρίων για την στήριξη του π. Καστανά.
Οι πιστοί δεν έβαζαν χρήματα για να αγοράσουν κερί, καθότι μεγάλο μέρος της νεολαίας είχαν περάσει το μήνυμα μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης «να μην ρίξει κανείς χρήματα για κερί, αλλά ούτε και κατά την περιφορά των δίσκων». Όταν ο π. Καστανάς ανακοίνωσε από την Ωραία Πύλη ότι σήμερα δεν θα γυριστεί δίσκος οι ενορίτες για μία ακόμα φορά σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν.





Ο π. Νικόλαος Καστανάς με δυσκολία συγκρατεί τα δάκρυα του και παρακαλεί το εκκλησίασμα να πάψει το γιουχάισμα σε βάρος του Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιου.
Φωτογραφία “Ε.Κ.” /Θεόδωρος Καλμούκος

Στο κήρυγμα του ο π. Νικόλαος ανέφερε πως «πρέπει να δοξάσουμε τον Θεό για κάθε ευλογία και να μείνουμε ειρηνοποιοί  όπως μας καθοδηγεί το Ευαγγέλιο του Κυρίου όπως ο ίδιος ο Κύριος είπε «μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι υιοί Θεού κληθήσονται». Και συμπλήρωσε πως «όταν είμαστε ειρηνοποιοί κάνουμε το θέλημα του Θεού».
Σε άλλο σημείο είπε πως «καταλαβαίνω ότι είμαστε συγχυσμένοι, στενοχωρημένοι  ταλαιπωρημένοι, αλλά η ζωή συνεχίζεται». Πρόσθεσε πως «σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, την συμπαράσταση σας ποικιλοτρόπως. Θα είσθε πάντοτε βαθιά χαραγμένοι στην καρδιά μου». Στο σημείο αυτό και πάλι ο λαός ξέσπασε σε χειροκροτήματα και επευφημίες.
Συνέχισε λέγοντας «και πάλι σας παρακαλώ να είμαστε ειρηνοποιοί, όχι ταραχοποιοί για να βαδίσουμε μπροστά. Κρατηθείτε όσο τον δυνατόν ενωμένοι και αγαπημένοι».
Ενορίτες έδωσαν μεγάλες ανθοδέσμες στον π. Νικόλαο και στην πρεσβυτέρα Λίτσα.
Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του στο ελληνικό και κατηχητικό σχολείο, τη χορωδία, τους ιεροψάλτες, την φιλόπτωχο, το κοινοτικό συμβούλιο, τη νεολαία.
Όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος σε επιστολή στις 27 Ιουλίου 2017 έγραψε ότι «εδώ και μερικά χρόνια η κοινότητα του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται σε αναστάτωση εξ’ αιτίας κάποιων προβλημάτων τα οποία, κατά μεγάλο μέρος, σχετίζονται με το πρόσωπο του πατρός Καστανά. Συμπεριφορές αντίθετες προς τις Χριστιανικές αξίες, όπως η κυκλοφορία βλαβερών και ζημιογόνων ειδήσεων ανάμεσα στα μέλη της κοινότητος, έχουν τραυματίσει την πνευματική ζωή της κοινότητας».
Ο π. Καστανάς αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση μετά το τέλος της Λειτουργίας, λέγοντας «σας παρακαλώ να αρκεσθείτε σ’ αυτά που είπα στην ομιλία μου». Εν τω μεταξύ ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος βρίσκεται στην Ελλάδα. Ουδείς φαίνεται να γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους της απομάκρυνσης του π. Καστανά από την κοινότητα εκτός από τον ίδιον και τον Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο, οι οποίοι ωστόσο δεν θέλησαν να μιλήσουν.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης και το μέλος του συμβουλίου κ. Πολ Τσιτσόπουλος αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις στον «Ε.Κ.»
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου