Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

«Αν χρειαστεί, θα τον σύρω ουρλιάζοντας από την κεντρική τράπεζα»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός είναι να απαιτήσω την παραίτηση του Στουρνάρα. Αν χρειαστεί, θα τον σύρω ουρλιάζοντας από την κεντρική τράπεζα». Με αυτή τη φράση ισχυρίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης ότι αντέδρασε ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε (Ιούνιος του 2014), όταν ο πρώτος του εξήγησε τα σχέδια στραγγαλισμού της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε ότι εξυφαίνονταν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο επεισόδιο, που περιγράφεται στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών «Adults in the Room» (Penguin, 2017), ήταν παρόντες, σύμφωνα με την αφήγηση, οι κ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Τσακαλώτος και Παππάς, με τον τελευταίο μάλιστα να προτείνει «ακόμα πιο δραστικές λύσεις» για την περίπτωση Στουρνάρα σε σύγκριση με το ξέσπασμα του κ. Τσίπρα.
Ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει στη συνέχεια ότι εξήγησε στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη σημασία του να είναι έτοιμοι, σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζες, να απαντήσουν με «μία κίνηση που θα μπορούσε κάλλιστα να διαλύσει την Ευρωζώνη». Οι κ. Παππάς και Τσίπρας έδειξαν ενθουσιασμό για μια τέτοια σκληρή απάντηση. Οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης συμφώνησαν επίσης, με τον μόνο που φάνηκε πιο επιφυλακτικός να είναι ο κ. Δραγασάκης.
Η συνομιλία αυτή, στον βαθμό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δείχνει με γλαφυρό τρόπο την έλλειψη κατανόησης του τότε αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και του οικονομικού του επιτελείου για τις δυνατότητες που είχε η Ελλάδα να απειλήσει την Ευρώπη, για τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και, ειδικότερα, για τον ζήλο με τον οποίο υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ιδέα ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να απαιτήσει την παραίτηση του κ. Στουρνάρα, σαν να ήταν κάποιος γενικός γραμματέας υπουργείου ή διευθυντής ΔΕΚΟ, ήταν ανεδαφική και επικίνδυνη για το συμφέρον της χώρας. Κι όμως, έτσι φαίνεται ότι σκεφτόταν ο κ. Τσίπρας (αναρωτιέται κανείς ποιες ήταν οι «πιο δραστικές λύσεις» που προωθούσε ο κ. Παππάς). Οι κατ’ επανάληψη επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) κατά του κ. Στουρνάρα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, σε στιγμές που η Αθήνα δεν είχε κανένα περιθώριο να αποξενώσει τη Φρανκφούρτη, δείχνουν ότι η εξουσία δεν συνέτισε τον νυν κάτοχό της σε αυτό το πεδίο.
Ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Πάντως και παρότι η τύχη της χώρας κρεμόταν τότε από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, στις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και ο κ. Λαφαζάνης είχαν ταχθεί υπέρ της ανάκτησης του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος από την κυβέρνηση και της αποπομπής του διοικητή της. Η πρόεδρος της Βουλής μάλιστα τον είχε απειλήσει με βίαιη προσαγωγή στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε παρέμβει ηχηρά το φθινόπωρο του 2013 κατά των πιέσεων που ασκούσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο για την παραίτηση του τότε κεντρικού τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη. Κι αυτό, παρότι οι χειρισμοί του κ. Δημητριάδη στην πορεία προς το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου θεωρούνταν ευρέως εξόχως προβληματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου