Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Τζαβάρας: Έως πότε η κυβέρνηση θα αδιαφορεί μπροστά στον αφανισμό που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας από τις αλλεπάλληλες θεομηνίες;


Αγρίεψε ο Κώστας

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν για μια ακόμα φορά την Ηλεία στις 16 και 17 Ιουλίου 2017, με την εκδήλωση ισχυρών ανέμων, χαλαζόπτωσης, έντονης βροχόπτωσης και πλημμυρών και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σχεδόν στο σύνολο των καλλιεργειών του νομού.
Ζημιές καταγράφονται τόσο στις καλλιέργειες της μαύρης κορινθιακής σταφίδας όσο και σε άλλες καλλιέργειες κυρίως στα χωριά των πρώην Δήμων Ωλένης και Πηνείας (Ώλενα,Γουμέρο,Καράτουλα, Κουτσοχέρα, Χειμαδιό κ.α.), ενώ ιδιαίτερα επλήγησαν οι καλλιέργειες της βιομηχανικής ντομάτας στις περιοχές των Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού (Μανωλάδα, Κουρτέσι, Ανδραβίδα, Βάρδα, Λεχαινά), η οποία βρισκόταν σε φάση συγκομιδής και παράδοσης στα εργοστάσια μεταποίησης και κονσερβοποιίας του νομού. Οι πρωτοφανείς πλημμύρες είχαν σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να συγκομίσουν το προϊόν από τα χωράφια τους και να το παραδώσουν στα εργοστάσια, επιπλέονδε πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όσο περισσότερο παραμένει το προϊόν στα πλημμυρισμένα χωράφια τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος ολικής καταστροφής της σοδειάς. Με δεδομένο το γεγονός ότι το κόστος της καλλιέργειας της βιομηχανικής ντομάτας με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς ανέρχεται σε πάνω από 600 ευρώ το στρέμμα, είναι αντιληπτή η οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί οι παραγωγοί της Ηλείας, ώστε σίγουρα να είναι σε απόγνωση, αφού ήδη ο αγροτικός κόσμος του νομού Ηλείας είχε δεχθεί ίδιας έντασης και καταστρεπτικότητας θεομηνίες πριν από ένα χρόνο περίπου.
Οι νέες καταστροφές που προκάλεσαν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και οι έντονες πλημμύρες, ανάλογες με όσα έζησε ο νομός στην αγροτική του παραγωγή και το 2015 και το 2016,αποτελούν άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, καθώς τέτοια φαινόμενα πριν από μια δεκαετία δεν εκδηλώνονταν στην περιοχή και αποδεικνύουν ότι χρειάζεται αμέριστη την προσοχή των κρατικών υπηρεσιών και της Κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους.Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις των αρμοδίων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, που με ευκολία εκστομίζουν μετά από κάθε καταστροφικό γεγονός, ελάχιστα έχουν γίνει για την αποκατάσταση του φυσικού και ζωικού κεφαλαίου αλλά και των αγροτικών υποδομών που έχουν πληγεί. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ζημιών για το 2016, ενώ ο φάκελος για την αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ των σταφιδοπαραγωγών και των ιδιοκτητών θερμοκηπίων στη περιοχή Βάρδας-Κυλλήνης που επλήγησαν από αντίστοιχα φαινόμενα τον Μάιο και Σεπτέμβριο του 2016 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και βρίσκεται στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην Πάτρα. Ας μην ξεχνάμεότι δεν έχει αξία καμία αποζημίωση, επιχορήγηση η χρηματοδότηση, κρατική ή ασφαλιστική, αν δεν είναι και δεν δοθεί έγκαιρα στους πληγέντες,γιατί η αποκατάσταση των ζημιών στην παραγωγή πρέπει πάντα να γίνεται με τρόπο που να μην διακόπτεται η λειτουργία της οικονομίας.
Οι αλλεπάλληλες καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες του νομού λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, είναι βέβαιο ότι θα αφανίσουν το εισόδημα που προσδοκούσαν να αποκομίσουν οι παραγωγοί, που ακόμα δεν έχουν ξεχρεώσει τα δάνεια για τις προηγούμενες καλλιέργειες. Είναι επομένως απαραίτητο να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε άμεση εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί της Ηλείας αλλά και να τους αποζημιώσει το συντομότερο δυνατόν. Πλέον έχει καταστεί γεγονός πασίδηλο, μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές από θεομηνίες που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ότι η περιοχή της Ηλείας έχει μπει κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα και φαίνεται ότι στο άμεσο αλλά και στο προσεχές μέλλον κινδυνεύει ο πρωτογενής τομέας εξαιτίας αυτής της κλιματικής αλλαγής με αφανισμό.
Ο Κώστας Τζαβάρας ζητά για μια ακόμα φορά από τον υπουργό να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με το απαραίτητο προσωπικό και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί της Ηλείας από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά κυρίως της αποζημίωσης, οι οποίες καθυστερούν υπερβολικά. Παράλληλα ρωτά εκ νέου αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στην δημιουργία Ειδικού Ταμείου για την αποζημίωση καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αξιοποιώντας κατάλληλα τις δυνατότητες για χρηματοδότηση από αντίστοιχα προγράμματα και κονδύλια αλλά και την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε., το οποίο θα καλύπτει άμεσα και στο 100% τις ζημιές στον πρωτογενή τομέα, όπως επίσης και αν θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτη, πιο άμεση και πιο ανταποδοτική για τους αγρότες η διαδικασία ασφάλισης της παραγωγής τους και η αποζημίωση των ζημιών που υφίστανται, ειδικά από φαινόμενα που δεν περιλαμβάνονται ήδη στον κανονισμό.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου