Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Αναστάτωση στην κοινότητα Αγίου Αθανασίου του Aρλινγκτον-Aπολύθηκε ο π. Νικόλαος Καστανάς


Κυριακή, 30 Ιουλίου, 2017



Ο ιερατικός προϊστάμενος Νικόλαος Καστανάς και ο εφημέριος π. Ααρών Γουόλκερ ψέλνουν μαζί με το εκκλησίασμα τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/ Θεόδωρος Καλμούκος.
Του Θεοδώρου Καλμούκου.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Αναστάτωση έχει προκληθεί στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου στην πόλη Aρλινγκτον της Μασαχουσέτης με την ξαφνική απόλυση του ιερατικού προϊσταμένου της, π. Νικολάου Καστανά, ο οποίος ιεράτευε σ’ αυτήν επί 28 σχεδόν έτη. Η απόλυση ισχύει αμέσως, ενώ την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 θα τελέσει την τελευταία του Θεία Λειτουργία.
Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017 ο πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Βοστώνης, π. Θεόδωρος Μπάρμπας επέδωσε στον π. Νικόλαο Καστανά επιστολή του Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθοδίου, με την οποία τον απαλλάσσει  από τα καθήκοντα του στην κοινότητα.
Επίσης την ίδια μέρα εστάλη επιστολή προς τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνο Ιωακειμίδη, στα μέλη του συμβουλίου και στα μέλη της κοινότητας, στην οποία ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος ανάμεσα στα άλλα ανέφερε και τα εξής:
«Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, Εδώ και μερικά χρόνια η κοινότητα του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται σε αναστάτωση εξ’ αιτίας κάποιων προβλημάτων τα οποία, κατά μεγάλο μέρος, σχετίζονται με το πρόσωπο του πατρός Καστανά. Συμπεριφορές αντίθετες προς τις Χριστιανικές αξίες, όπως η κυκλοφορία βλαβερών και ζημιογόνων ειδήσεων ανάμεσα στα μέλη της κοινότητος, έχουν τραυματίσει την πνευματική ζωή της κοινότητας.  Παρ’ ότι αυτή αναστάτωση δεν οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στον π. Καστανά , ωστόσο, εκείνος φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Είναι χρέος και καθήκον του ιερέα της κοινότητος να διασφαλίζει την τάξη και την ενότητα της κοινότητος και να την διατηρεί πιστή στη Θεϊκή της αποστολή.
Κατόπιν πολλής προσευχής και περίσκεψης, αποφάσισα όπως απαλλάξω τον πατέρα Καστανά από τις ποιμαντικές του υποχρεώσεις στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου  αμέσως μετά τη Θ. λειτουργία της Κυριακής 30 Ιουλίου 2017. Η απόφαση αυτή έχει ήδη κοινοποιηθεί στον π. Καστανά».
Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος στην επιστολή του παραθέτει χωρία του Απ. Παύλου από την επιστολή του προς Εφεσίους.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι κατόπιν εντολής της Μητροπόλεως Βοστώνης μεταφέρθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που κ. Καστανά από το γραφείο του στα γραφεία της Μητρόπολης. Έγινε επίσης αλλαγή των κλειδαριών και του απαγορεύθηκε η είσοδος του στον ναό του Αγίου ο Αθανασίου και γενικότερα στο κτιριακό συγκρότημα. Θα τελέσει την Κυριακή την τελευταία του Θεία Λειτουργία και τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2013 παρουσία μελών του κοινοτικού συμβουλίου θα πάει να πάρει τα άμφια, τα βιβλία και άλλα προσωπικά του αντικείμενα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διορισθεί σε άλλη κοινότητα. Ο π. Καστανάς διδάσκει και εκκλησιαστική μουσική στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.
Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινότητα η οποία συγκροτείται από 800 και πλέον οικογένειες και θεωρείται μία από τις καλύτερες της Μασαχουσέτης. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 1,150 υπογραφές από μέλη της κοινότητας, ανάμεσα στα οποία και πολλοί νέοι, αιτώντας την παραμονή του στην κοινότητα, ενώ υπάρχει μία πλημμυρίδα πληροφόρησης και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με το θέμα ασχολούνται ήδη Αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης ηλεκτρονικά και έντυπα συμπεριλαμβανομένης και της εφημερίδας Boston Globe.
Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, είπε ότι «δεν μπορώ να κάνω κανένα άλλο σχόλιο, εκτός από τα αναγραφόμενα στην επιστολή μου προς την κοινότητα». Συμπλήρωσε απλώς πως «η απόφαση αυτή είναι για το καλό και της κοινότητας και του π. Καστανά».
Σε επικοινωνία μας με τον π. Νικόλαο Καστανά, είπε, «σας ευχαριστώ που μου τηλεφωνείτε, αλλά λυπάμαι που δεν μπορώ να προβώ σε καμία δήλωση». Συμπλήρωσε πως «θα τελέσω την τελευταία μου Θεία Λειτουργία την Κυριακή στις 9:15».
Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Ιακειμίδη είπε πως «με όλο τον σεβασμό που έχω για σας, σας λέγω πως ό,τι γνωρίζετε εσείς γνωρίζω κι εγώ» και συμπλήρωσε πως «το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το κοινοτικό συμβούλιο δεν είχε να κάνει τίποτε με την αποπομπή του π. Νικολάου». Στην ερώτηση δηλαδή μας λέτε ότι το κοινοτικό συμβούλιο δεν ζήτησε την απομάκρυνση του π. Νικολάου, ο κ. Ιωακειμίδης είπε, «σωστά, δεν το ζήτησε το συμβούλιο».
Στην ερώτηση τι κλίμα επικρατεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή, είπε, πως, «δεν είναι καλό». Όταν τον ρωτήσαμε σκέπτεστε να παραιτηθείτε ως πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου αλλά και ως συμβούλιο», ο κ. Ιωακειμίδης είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω τίποτε, στο μόνο πράγμα στο οποίο επικεντρώνομαι είναι να φέρω στην κοινότητα ειρήνη και αρμονία και να προσπαθήσω να λύσω αυτό που συμβαίνει». Τόνισε πως «το πληροφορήθηκα όπως και το πληροφορηθήκατε κι εσείς και προσπαθώ να κρατήσω την κοινότητα ενωμένη και με ειρήνη».
Η ιστορία της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου, ξεκίνησε στις δεκαετίες του 1940 και 1950 όταν αρκετές πρώτης γενιάς Ελληνορθόδοξες οικογένειες άρχισαν να αναζητούν κάποια περιοχή για να εγκατασταθούν και το Άρλινγκτον τις προσέλκυσε ιδιαίτερα. Προήλθαν ουσιαστικά από τις γειτονικές περιοχές του Σόμερβιλ, της Βοστώνης, του Κέμπριτζ, του Γουότερτάουν όπου νωρίτερα οι μετανάστες γονείς τους, πριν 40-50 χρόνια, είχαν ιδρύσει τις πρώτες Ελληνικές Ορθόδοξες Κοινότητες. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς μεγάλωναν οι οικογένειές τους η μετάβαση μπρος πίσω στις κοινότητές τους γινόταν δύσκολη και ιδιαίτερα για τη μετάβαση των παιδιών τους στο Ελληνικό Απογευματινό σχολείο, αλλά και σε άλλες ειδικές εκδηλώσεις.
Κι έτσι στην αρχή της δεκαετίας του 1960 μία ομάδα ομογενών άρχισε να κάνει ενέργειες για την ίδρυση κοινότητας στο Αρλιγκτον. Έπειτα από τις δέουσες προσπάθειες για συγκέντρωση χρημάτων, το όνειρο έγινε πραγματικότητα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1964 και με την αγορά του ναού του Αγίου Αθανασίου στη διεύθυνση 775 Massachusetts Avenue.
Με την αύξηση του αριθμού των μελών της κοινότητας ηγέρθη η ανάγκη για μεγαλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις, οπότε η κοινότητα προχώρησε στην αγορά νέου μεγάλου ναού και κτιριακών συγκροτημάτων συμπεριλαμβανομένου και σχολείου στη διεύθυνση 4 Appleton Street. Η αγορά τους έγινε το έτος 2005 από τη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Βοστώνης, η οποία πούλησε πάνω από ενενήντα ναούς, σχολεία, μοναστήρια και κτίρια γραφείων.
Ένα από τα όνειρα και τις εξαγγελίες της κοινότητας στις καινούργιες της εγκαταστάσεις ήταν η ίδρυση Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου, το οποίο καθυστερούσε για οικονομικούς λόγους, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου