Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Η VW ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΩΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

Τρίτη, 25 Ιουλίου, 2017

Η VW συμμετείχε σε ωμότητες και ήταν συνεργός της βραζιλιάνικης δικτατορίας
Eργαζόμενοι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο εργοστάσιο του Σαν Μπερνάρντου ντου Κάμπου, προάστιο του Σάο Πάολο, είχαν συλληφθεί και βασανιστεί.Πηγή: ANA
Η Volkswagen, σε βάρος της οποίας υπήρχαν ήδη υποψίες ότι έκλεινε τα μάτια μπροστά στις μηχανορραφίες των χουντικών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία, αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες ότι συμμετείχε ενεργά σε ωμότητες, προχωρώντας σε καταδόσεις αντιφρονούντων κι όχι μόνο, σύμφωνα με έγγραφα της έρευνας στα οποία αναφέρθηκαν τη Δευτέρα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «δεν συνεργάστηκε απλώς (...) με το στρατιωτικό καθεστώς, αλλά συμμετείχε ενεργά στην καταστολή. Ηταν πραγματική συνεργός», έγραψε η Süddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε συνεργασία με τα δημόσια γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και SWR, ανέφερε ότι συμβουλεύθηκε «έγγραφα της έρευνας η οποία διεξάγεται το τρέχον διάστημα στο Σάο Πάολο εναντίον της βραζιλιάνικης θυγατρικής της Φολκσβάγκεν» καθώς και άλλα, «εσωτερικά» έγγραφα της αυτοκινητοβιομηχανίας που συνδέονται με την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα (1964-’85).
Η υπόθεση είχε ξεσπάσει τον Δεκέμβριο του 2015, όταν πρώην εργαζόμενοι στη γερμανική εταιρεία και ακτιβιστές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στη Βραζιλία, καταγγέλλοντας ότι η Φολκσβάγκεν επέτρεψε τους διωγμούς και τους βασανισμούς υπαλλήλων της οι οποίοι εναντιώνονταν στο στρατιωτικό καθεστώς.

Εφτιαχνε «μαύρες λίστες» αντιπάλων 
Σύμφωνα με αυτούς, 12 εργαζόμενοι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο εργοστάσιο του Σαν Μπερνάρντου ντου Κάμπου, προάστιο του Σάο Πάολο, είχαν συλληφθεί και βασανιστεί την εποχή εκείνη . Η Φολκσβάγκεν φέρεται επίσης να έφτιαχνε «μαύρες λίστες» αντιπάλων της δικτατορίας.
Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο έπειτα από τις νέες αποκαλύψεις, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απάντησε ότι θα «περιμένει την τελική έκθεση και τα πορίσματα που περιέχει πριν σχολιάσει λεπτομερώς και εξετάσει τα μέτρα που θα λάβει».
Η VW είχε αναθέσει τον Νοέμβριο του 2016 σε ανεξάρτητο ιστορικό να προετοιμάσει έκθεση για τον ρόλο της κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία. Το προϊόν της έρευνας του καθηγητή Κρίστοφερ Κόπερ του πανεπιστημίου του Μπίλεφελτ αναμένεται περί τα τέλη του έτους.
Η φήμη της Φολκσβάγκεν είχε δεχθεί βαρύ πλήγμα όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία της επί των ημερών του ναζιστικού καθεστώτος. 

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η αυτοκινητοβιομηχανία είχε εκμεταλλευθεί την καταναγκαστική εργασία αιχμαλώτων πολέμου και κρατουμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
Η εταιρεία προσπάθησε να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία, δημιουργώντας τη δεκαετία του 1990 ταμείο για την αποζημίωση των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα και ανοίγοντας τα αρχεία της σε ιστορικούς για να μελετήσουν αυτό το ζοφερό παρελθόν.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου