Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, 2011

  • Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια θα επισκεφτεί το Σάββατο, στις 12:00 μ.μ., ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου προκειμένου, όπως είπε στη Βουλή, να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του να διερευνήσει, σε επαφές με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής. Δεδομένης της κατηγορηματικής απόρριψης της πρότασης από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ.Σαμαρά, και της αρνητικής στάσης του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα τηρήσουν οι Γ.Καρατζαφέρης, Ντόρα Μπακογιάννη και Φ.Κουβέλης.
  • Την απόφαση του πρωθυπουργού «να ανοίξει τις διαδικασία» για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας χαιρέτησε από του βήματος της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, «έστω και την παραμονή της καταστροφής», όπως είπε. «Καλωσήλθατε στη λογική» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση αυτή να συνοδευτεί με τόλμη κι όχι με «μικρότητες και μεσοβέζικες προτάσεις».
  • «Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απάντησε, με δηλώσεις του εκτός Βουλής, στα όσα είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
  • Η ανεξάρτητη βουλευτής Λούκα Κατσέλη επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου. Νωρίτερα η βουλευτής είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
  • Ψήφο εμπιστοσύνης με 153 «ναι» πήρε η κυβέρνηση στην κρίσιμη διαδικασία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου πως θα προχωρήσει άμεσα σε συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας. «Ναι» ψήφισαν οι 152 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η κα. Λουκα Κατσέλη, η οποία αργότερα επανεντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Κόσμος
  • Άμεσα μετέδωσαν την «επιβίωση» του Γ.Παπανδρέου από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή τα ξένα ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας το «ναι» εξασφαλίστηκε με τη δέσμευση πως θα ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες για νέα κυβέρνηση συνεργασίας. «Τελικά τα κατάφερε, αλλά οι ημέρες του είναι μετρημένες» μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ στα βρετανικά επέμεινε η ονοματολογία και τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση.
  • Ένας ακόμα βετεράνος του αμερικανικού στρατού, ο οποίος συμμετείχε στο κίνημα «Καταλάβατε το Όκλαντ» (Occupy Oakland), διακομίστηκε σε νοσοκομείο και εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας την Παρασκευή με πολύ σοβαρά τραύματα μετά τον ξυλοδαρμό του με ρόπαλα από αστυνομικούς στην διάρκεια επεισοδίων αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε οργάνωση βετεράνων στις ΗΠΑ.
  • Στην ανάγκη αλλαγών στην Ελλάδα αλλά και στη στάση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου της G20 στις Κάννες. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, η ενέργεια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα προκάλεσε νευρικότητα τις τελευταίες δυο μέρες μίλησε όμως θετικά και για τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά. Αναφορές του Γάλλου προέδρου στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργός στις Κάννες την Τετάρτη.
  • Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό «αναχαίτισε» τα δύο σκάφη με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας στα οποία επέβαιναν ακτιβιστές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Το ιρλανδικό Saoirse και το καναδικό Tahrir οδηγήθηκαν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, βόρεια της παλαιστιανικής περιοχής και τα μέλη των πληρωμάτων τους θα απελαθούν.
  • Να μην παραστεί στην ψηφοφορία για τον επόμενο προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, αντί να τον καταψηφίσει, επέλεξε η αντιπολίτευση στην Πορτογαλία -κίνηση που ο κυβερνητικός συνασπισμός καλωσορίζει λέγοντας πως συμβάλλει στην εικόνα «εθνικής ενότητας» της Λισαβόνας στο εξωτερικό. Η Πορτογαλία πασχίζει να αποδείξει σε δανειστές και αγορές πως δεν έχει ομοιότητες με «άλλους διασωθέντες», ενώ κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν μετά την εξέλιξη πως «είναι σημαντικό η Λισαβόνα να προβάλει μία διαφορετική εικόνα από άλλες χώρες, δείχνοντας πως μπορεί να υπερβεί τα προβλήματά της».
Οικονομία
  • Με υποχώρηση έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη, με το βλέμμα στις «λίγες» αποφάσεις της G20 και την αβεβαιότητα για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα την Ιταλία -με επίκεντρο την ψήφο εμπιστοσύνης και τις εξελίξεις στην Αθήνα.
  • Στο Baa3 υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, κρατώντας την υπό παρακολούθηση για πιθανή νέα υποβάθμιση. Ο οίκος αιτιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενος το βάρος που ενδέχεται να προκαλέσει για τη Λευκωσία η τραπεζική επανακεφαλαιοποίηση μετά το ελληνικό «κούρεμα», το εχθρικό κλίμα στις αγορές και την πολιτική δυσκολία υιοθέτησης και εφαρμογής πολιτικών εξυγίανσης.
  • Την παραίτησή του από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και μέλους του ΔΣ της Marfin Popular Bank ανακοίνωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, επικαλούμενος λόγους αρχής, συγκεκριμένα τις κανονιστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν στην Κύπρο για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου