Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2011

  • Την Αθήνα πρόκειται να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια όσο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου. Στόχος της επίσκεψης Μπάιντεν είναι να δείξει την στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, που προκύπτουν από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  • Αναφορά προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κώστας Τζαβάρας, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με όσα έχει υποστηρίξει ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Ελβετικού Κοινοβουλίου, Ιωσήφ Ζησιάδης, για Έλληνες βουλευτές με μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας.
  • Δύο επιστολές προς τους Eυρωπαίους εταίρους και τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Με την πρώτη δηλώνει τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ προς τη νέα κυβέρνηση, τις πολιτικές του οικονομικού προγράμματος και την υλοποίηση της απόφασης της 26-27ης Οκτωβρίου. Με τη δεύτερη επισημαίνει «κρίσιμα σημεία καθώς και τα διδάγματα που αποκομίσαμε με βάση την εμπειρία των δυο προηγουμένων ετών».
  • Πυρά κατά του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου εξαπέλυσε από την Κοζάνη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο «με πυρήνα την Αριστερά και όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις» και στόχο ένα νέο συνασπισμό εξουσίας.
  • Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα εκδήλωση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» με θέμα «Η προοδευτική απάντηση στην κρίση». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και οι πρώην υπουργοί Νίκος Μπίστης και Νίκος Χριστοδουλάκης.

Κόσμος

  • Η μοναχοκόρη του Γιόζεφ Στάλιν πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου σε γηροκομείο στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν εξόριστη από το 1967. Η Σβετλάνα Σταλίνα είχε αλλάξει πολλές φορές το όνομά της, προκειμένου να αποποιηθεί κάθε σχέση με τον πατέρα της, στη σκιά του οποίου έζησε όλη της της ζωή. «Όπου και αν πήγαινα ήμουν πάντοτε αιχμάλωτη του ονόματος του πατέρα μου» δήλωσε κάποτε η Λάνα Πίτερς -το τελευταίο από τα ονόματα που είχε υιοθετήσει.
  • Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία -η πρώτη μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ- στην Αίγυπτο. Τα πρώτα στοιχεία μιλούν για υψηλή προσέλευση στο Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, αρκετοί διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία.
  • Περίπου 7.000 άτομα κρατούνται από πρώην Λίβυους αντάρτες, χωρίς πρόσβαση σε νομικές διαδικασίες, επειδή δικαστήρια και η αστυνομία δεν λειτουργούν, αναφέρουν σε έκθεσή τους τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να έχουν υποστεί σε βασανιστήρια.
  • Ο Μπαράκ Ομπάμα πίεσε τους Ευρωπαίους να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία έχει επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία. Στην κοινή δήλωση των δύο πλευρών, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη δράση και την αποφασιστικότητα της ΕΕ να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης και την επίλυση της κρίσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει το καθήκον της για την επίλυση της κρίσης, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ έχουν λόγους να επιδιώκουν την επιτυχία της προσπάθειας.
  • Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ πρόκειται να εκφωνήσει την Παρασκευή ομιλία για την ευρωπαϊκή πολιτική και τις λύσεις που προτείνει για την κρίση στην Ευρωζώνη, λίγες ημέρες πριν από την αποφασιστικής σημασίας Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου.

Οικονομία

  • Μειωμένη κατά 3,3 δισ. ευρώ είναι η τρέχουσα αξία των ομολόγων ελληνικού δημοσίου που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης απαντώντας εγγράφως σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Π. Κουρουμπλή.
  • Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατηρεί την ανώτατη δυνατή αξιολόγηση ΑΑΑ για τις ΗΠΑ αλλά αναθεωρεί τις προοπτικές από σταθερές σε αρνητικές, ανακοίνωσε τη Δευτέρα. Στην έκθεση του ο οίκος επισημαίνει ότι οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν την μείωση της εμπιστοσύνης ότι θα ληφθούν έγκαιρα δημοσιονομικά μέτρα που είναι απαραίτητα για να βάλλουν τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ σε βιώσιμη τροχιά.
  • Με έντονα ανοδικές τάσεις άρχισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τις αγορές να ανακάμπτουν από τις απώλειες όλων των προηγούμενων ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου