Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2011

  • Τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.
  • Στις 5 Δεκεμβρίου πρόκειται να γνωστοποιήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απόφασή του για την προσφυγή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας για το θέμα του ονόματός της.
  • Επιστημονικό προσωπικό, νοσηλευτές, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό εξαιρούνται από το πρόγραμμα της εφεδρείας σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, που εστάλη προς όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Γιατροί και νοσηλευτές είχαν εξαιρεθεί, αλλά η ερμηνευτική εγκύκλιος προσθέτει και τους φαρμακοποιούς, τους ψυχολόγους, τους βιοχημικούς, τους διαιτολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους φυσιοθεραπευτές, τους τεχνολόγους Εργαστηρίων και τους τεχνολόγους των ακτινογραφιών.
  • Τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο θα επισκεφθεί την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ενημέρωση του κ. Καρατζαφέρη για τα αποτελέσματα των επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.
  • Φραστική επίθεση από διαδηλωτές, οι οποίοι εκτόξευσαν εναντίον του νεράτζια και αυγά, δέχτηκε υφυπουργός Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την επίσκεψή του στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη. Το ίδιο επαναλήφθηκε λίγη ώρα αργότερα κατά την έξοδο του από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο είχε μεταβεί για συνέντευξη.

Κόσμος

  • Ο πρώην πρωθυπουργός της Αιγύπτου Καμάλ Γκανζούλι συμφώνησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μετά από πρόταση που του έκανε το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Ο Γκανζούλι έχει συμφωνήσει καταρχήν να είναι πρωθυπουργός μετά από συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του Συμβουλίου, στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουι, ανέφερε η εφημερίδα Al Ahram επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον Γκανζούλι.
  • Το ευρώ οδεύει με ταχύτητα προς την κατάρρευση του, εκτιμά ο Economist στο κύριο άρθρο του, και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να την αποτρέψουν. Ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, αλλά οι λύσεις υπάρχουν: ο Economist τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια.
  • Την ανησυχία του γιατί η ΕΕ «απομακρύνεται από τη δημοκρατία» εγκαθιστώντας κυβερνήσεις τεχνοκρατών προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση της ευρωζώνης, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς. «Η δημοκρατία είναι από τις μεγαλύτερες αξίες της ΕΕ» είπε ο Τούρκος υπουργός και προσέθεσε ότι «αυτό που φοβάμαι τώρα είναι ότι η ΕΕ αποστρέφεται τη δημοκρατία, την βασική αυτή αξία».
  • Ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε την Πέμπτη διορία 24 ωρών στη Συρία για να αποδεχτεί στο έδαφός της τους παρατηρητές του Συνδέσμου, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση ότι θα επιβάλλει στη χώρα κυρώσεις. Σε περίπτωση άρνησης της Συρίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο και την Κυριακή για να αποφασίσει το είδος των κυρώσεων που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διακοπή πτήσεων, πάγωμα συριακών περιουσιακών στοιχείων ή διακοπή οικονομικών σχέσεων με τη χώρα.
  • Με τη διαβεβαίωση Γαλλίας και Γερμανίας ότι «στηρίζουν και θα βοηθήσουν την Ιταλία του Μάριο Μόντι» ολοκληρώθηκε η μίνι-σύνοδος των τριών ηγετών στο Στρασβούργο σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Πρώτη προτεραιότητα όλων η υπεράσπιση του ευρώ, τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών και απηύθυνε πρόσκληση στους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ να επισκεφθούν τη Ρώμη. Συμφωνία στο Στρασβούργο σχετικά με την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Διαφωνία για το ευρωομόλογο με την Γερμανίδα καγκελάριο να παραμένει αντίθετη. Στη Ρώμη την Παρασκευή ο Όλι Ρεν.

Οικονομία

  • Αυτό που εντυπωσιάζει μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μαζί όλων των ιδεών και του πολιτισμού που τη συνοδεύει, είναι η ανικανότητα των ηγετών να κατανοήσουν ακόμη και τώρα αυτό που συμβαίνει, τονίζει ο Γάλλος φιλόσοφος Ιβ Σαρλ Ζαρκά, στη Le Monde. Θεωρώντας αποκαλυπτικό τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα, κρίνει ότι την τύχη της θα έχουν η Ιταλία και η Γαλλία. Στις πηγές των κακών που μαστίζουν την ΕΕ, εντάσσει την εμμονή των ηγετών στη σκληρή λιτότητα και την τυφλή πίστη τους στην αυτορύθμιση της αγοράς.
  • Έπειτα από δύο χρόνια πολιτικών δισταγμών, η τεράστια αγορά της Ινδίας ανοίγει τελικώς στις πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες εποφθαλμιούσαν εδώ και καιρό την δυναμική είσοδό τους στη χώρα του 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Οι πολλοί πολέμιοι της απόφασης, προβλέπουν το «θάνατο του (Ινδού) εμποράκου».
  • Η κρίση χρέους, ξεκινώντας από την Ελλάδα έφθασε στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, επανέλαβε ο Ολι Ρεν μιλώντας για εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση από την οποία η ευρωζώνη «ή θα ενισχυθεί ή θα αποσυντεθεί» όπως είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και άμεσες. Πρέπει, πρόσθεσε, το Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου «χωρίς χρονοτριβές να λάβει θαρραλέες αποφάσεις» για υπέρβαση της κρίσης, ενίσχυση του ευρώ, διόρθωση των ανισορροπιών. Αν αυτά δεν γίνουν κανένα κράτος «δεν θα θελήσει τα ευρωομόλογα», τόνισε ακόμη ο Επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου