Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Βάλμη Ηλείας: Χαράτσι και στα λυόμενα των σεισμοπλήκτων

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2011

Τους χτύπησαν διαδοχικά, πυρκαγιές και σεισμοί και τρία και τέσσερα χρόνια μετά, ακόμα βρίσκονται ξεσπιτωμένοι, με μοναδικό μέρος για να ζήσουν ένα λυόμενο που τους

προσέφερε η Πολιτεία, μέχρι να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους.
Στη Βάλμη της Πηνείας το χαράτσι δεν έκανε διακρίσεις. Αλλά τι ειρωνία… Χαράτσι ακινήτων για αυτούς που μένουν σε ένα λυόμενο. Αν το καλοσκεφτείς… τους βάζουν χαράτσι όχι για το ακίνητο, αλλά για το «τροχόσπιτο». Το θέμα ανέδειξε το πρωί της Παρασκευής ο συνάδελφος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Μαρινόπουλος μέσα από την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ.
Κράτος ανάλγητο… ή απλά ανόητο; Οι λιγοστοί υπέργηροι κάτοικοι του χωριού είναι αναγκασμένοι να υποστούν πέρα από την μανία της φύσης και τη μανία του Κράτους.
Οι πέντε – έξι οικογένειες που ζουν ακόμα σε λυόμενα από το σεισμό του 2008, αν είχαν χρήματα, θα είχαν φροντίσει να φύγουν από το κρύο και την υγρασία, τη ζέστη και τη σκόνη και να πάνε σε ένα σπίτι ανθρώπινο.
Η παροχή ρεύματος μαζί με το λυόμενο ήταν από τις προσφορές του Κράτους, που τώρα κλείνει τα μάτια και «πυροβολεί» αδιακρίτως. Ηλικιωμένοι, ασθενείς, ανήμποροί με μια πενιχρή σύνταξη για αποκούμπι.
Ανάμεσα στα «θύματα» του χαρατσιού στη Βάλμη είναι ο Θανάσης Αλεξανδρόπουλος. Σε ένα χωριό που κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μια φρατζόλα ψωμί, το χαράτσι όντως είναι βουνό…
«Ζητάνε από εμάς από 60 ευρώ, λες και το χρωστάμε από κάπου. Δεν έχουμε να ζήσουμε. Πολλές φορές ούτε για ψωμί. Τι να πληρώσω και τι να τους δώσουμε επιτέλους; Μας έδωσαν πολύ μετά το σεισμό μια δόση από το επίδομα και φτιάξαμε κάτι πρόχειρο για να μπούμε μέσα, πως όμως και με τι να συνεχίσω να το φτιάξω, για να πούμε ότι μένουν άνθρωποι;
Μπάνιο δεν έχουμε, κρυώνουμε και έρχονται σε εμάς και σε ανθρώπους γέρους, που ζουν ακόμη σε λυόμενα και ζητούν το χαράτσι. Δεν αντέχουμε άλλο…», είπε γεμάτος αγανάκτηση ο κ. Αλεξανδρόπουλος.
Κάτοικος του χωριού ο Μιχάλης Αλεξανδρόπουλος δεν αντέχει άλλο την αντιμετώπιση που έχουν από την Πολιτεία. «Τα σπίτια δεν έχουν τελειώσει. Γέροι άνθρωποι μένουν σε λυόμενα. Πως θα τα βγάλουν πέρα; Χαράτσι για τα λυόμενα με τους μουσαμάδες;…» αναρωτήθηκε.

Πηγή: ilialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου