Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Πέθανε η κόρη του Στάλιν

«Ο κόσμος λέει »η κόρη του Στάλιν« λες και κυκλοφορώ με τουφέκι, πυροβολώντας Αμερικανούς» είχε πει

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2011
Η μοναχοκόρη του δικτάτορα της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου σε οίκο ευγηρίας στις ΗΠΑ, σε ηλικία 85 ετών.
Η Σβετλάνα Στάλιν, επίσης γνωστή με το όνομα Λάνα Πίτερς πέθανε στην πολιτεία του Ουινσκόνσιν στις 22 Νοεμβρίου, επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο ρωσικό BBC.
Η Σβετλάνα, το τελευταίο εν ζωή από τα παιδιά του Στάλιν, γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1926, έζησε μια ζωή σαν ρωσικό μυθιστόρημα και πέθανε ανώνυμη μέσα στη μιζέρια στο Ουισκόνσιν.
Στη διάρκεια της ζωής της άλλαξε πολλές φορές το όνομά της προσπαθώντας να σβήσει κάθε σχέση με τον πατέρα της. Μετά δύο γάμους και το θάνατο του Στάλιν το 1953 πήρε το επώνυμο της μητέρας της και ονομαζόταν Σβετλάνα Αλιλούγεβα.
Το 1967 με την δικαιολογία ότι ήθελε να μεταφέρει την τέφρα του Ινδού συντρόφου της, τον οποίο είχε γνωρίσει στην Σοβιετική Ένωση, διέφυγε στην Ινδία και από εκεί ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ.
Έκαψε το διαβατήριό της, κατήγγειλε τον κομουνισμό και τον πατέρα της, τον οποίο αποκάλεσε «ηθικό και πνευματικό τέρας».
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 1949, όπου αρχικά εργάστηκε ως δασκάλα και μεταφράστρια. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές – τρεις εκ των οποίων στη Ρωσία- και άφησε δυο παιδιά στην πατρίδα της.
Τα πρώτα της απομνημονεύματα «Είκοσι Επιστολές σε έναν Φίλο», δημοσιεύθηκαν το 1967 και κέρδισαν περισσότερα από 2,5 εκ. δολάρια.
Το 1970 μετονομάστηκε σε Λάνα Πίτερς μετά το σύντομο γάμο της με τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Γουέλσι Πίτερς.
Σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το 2010 στην Wisconsin State Journal, είχε δηλώσει πως είναι "πολύ ευτυχισμένη" που βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή και εξομολογήθηκε πως "Ο πατέρας της της κατέστρεψε τη ζωή".
"Όπου και αν πήγαινα, εδώ, στην Ελβετία, στην Ινδία, οπουδήποτε, στην Αυστραλία, σε ένα νησί, ήμουν πάντοτε αιχμάλωτη του ονόματος του πατέρα μου", είχε υπογραμμίσει.
Η ίδια είχε προσθέσει πως ο πατέρας της την αγαπούσε. "Ήταν ένας απλός άνθρωπος. Ένας αγροίκος, πολύ σκληρός . Ήταν πολύ απλός μαζί μας. Με αγαπούσε και ήθελε να γίνω μια καλά καταρτισμένη μαρξίστρια", είχε καταλήξει.
Η Πίτερα, που ήταν έξι ετών όταν η μητέρα της αυτοκτόνησε, ήταν κάποτε πολύ κοντά στον πατέρα της, ο οποίος την αποκαλούσε «μικρό σπουργίτι». Ωστόσο έζησαν χωριστά στα τελευταία του χρόνια.
Ο Στάλιν έστειλε την πρώτη της αγάπη, έναν Εβραίο σκηνοθέτη, στη Σιβηρία.
Ο αδελφός της Πίτερς, Τζέικομπ, πέθανε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο πατέρας της αρνήθηκε να τον ανταλλάξει με ένα γερμανικό στρατηγό ενώ ο άλλος αδελφός της, Βασίλης, πέθανε αλκοολικός, σε ηλικία 40 ετών.
"Ο κόσμος λέει «η κόρη του Στάλιν, η κόρη του Στάλιν», εννοώντας ότι υποτίθεται ότι θα κυκλοφορώ με ένα τουφέκι, πυροβολώντας τους Αμερικανούς", είχε πει η ίδια.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου