Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα ψάχνει τη δόση της και η Ευρώπη τον εαυτό της

"Λεφτά Υπάρχουν".... στο ΔΝΤ
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται κατά τη σημερινή σύνοδο να πάρουν απόφαση για την εκταμίευση της πολυπόθητης για την Ελλάδα 6ης δόσης του δανείου, δίνοντας έτσι ένα τέλος στην ιστορία των επιστολών-δεσμεύσεων για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου που απαίτησαν οι εταίροι από τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Γιουνγκέρ, Σόιμπλε και Βενιζέλος στη σύνοδο στις 7 ΔεκεμβρίουΓιουνγκέρ, Σόιμπλε και Βενιζέλος στη σύνοδο στις 7 Δεκεμβρίου Το ότι αναμένεται λήψη θετικής απόφασης για την 6η δόση επιβεβαίωσε χθες ο επίτροπος Ολι Ρεν, για τον οποίο «η Ελλάδα θα πρέπει από την πλευρά της να κάνει το καθήκον της για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Επίσης, ζήτησε από την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για το 2ο πακέτο στήριξης και το «κούρεμα» του χρέους.
Εν όψει του Eurogroup, χθες υπήρξε πυρετός συσκέψεων στο οικονομικό επιτελείο υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος θα παραθέσει σήμερα τις πλήρεις κινήσεις της κυβέρνησης ως προς τον προϋπολογισμό και όσα ακόμα έχει δεσμευτεί.
Μια παρένθεση λοιπόν θα κλείσει για την Ελλάδα και μία άλλη θα ανοίξει αμέσως, υπό τη μορφή της επόμενης δόσης...
Ο Φινλανδός επίτροπος θα παρουσιάσει σήμερα στους 17 της ευρωζώνης και αύριο στους 27 του Ecofin τις βασικές πτυχές των προτάσεων που περιλαμβάνει η Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν για την περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε., υπό την αστυνόμευση των Βρυξελλών.
Γερμανία - Γαλλία
Η πρόθεση όμως των δύο «νταβατζήδων» της ευρωζώνης, της Γερμανίας και της Γαλλίας, να πάει η ευρωζώνη ακόμη πιο μακριά στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, και οι διάφορες διαρροές σε γερμανικά ΜΜΕ έχουν καταστήσει θολό το τοπίο, ενώ οι αγορές απειλούν πλέον τους πάντες.
Αναμένοντας την επίσημη γνωστοποίηση των γαλλογερμανικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα αφορούν και τις 17 χώρες της ευρωζώνης όπως διευκρίνισε η Γαλλίδα υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαλερί Πεκρές, το Βερολίνο και το Παρίσι φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε διακυβερνητικές συμφωνίες τύπου Σένγκεν, αφήνοντας για αργότερα τις αναγκαίες τροποποιήσεις της Συνθήκης για τη λήψη και επιτάχυνση ασφυκτικών μέτρων επιτήρησης και επιβολής κυρώσεων με σκοπό τη μείωση των ελλειμμάτων των χωρών της ευρωζώνης. Τα μέτρα που προτίθενται να προτείνουν -μάλλον επιβάλλουν- θα είναι πολύ πιο σκληρά από τις προτάσεις Μπαρόζο. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χώρες της ευρωζώνης που επιμένουν στη διατήρηση ελλειμμάτων, η ταχεία επιβολή προστίμου το οποίο θα υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ που έχει προβλεφθεί στην οικονομική διακυβέρνηση, «άγριες» παρεμβάσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς και δυνατότητα να τεθεί μια χώρα σε καθεστώς συντεταγμένης χρεοκοπίας. Πρόκειται ουσιαστικά για τη γαλλογερμανική συμφωνία που σχεδιάστηκε μεταξύ Σαρκοζί και Μέρκελ πέρσι στη γαλλική πόλη Ντοβίλ και προκάλεσε τις γκρίνιες των άλλων εταίρων. Για την καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, η σημερινή κρίση στην ευρωζώνη επιβάλλει τη λήψη αυτών των μέτρων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Αντιδράσεις
Οι άλλοι εταίροι βλέπουν την μπόρα να έρχεται και αντιδρούν ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Πάντως, ακόμη και οι χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικά προβλήματα (Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία) δεν βλέπουν με καλό μάτι τις γαλλογερμανικές προθέσεις, προς το παρόν τουλάχιστον. Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τάχθηκε κατά της «τεχνητής διαίρεσης» της ευρωζώνης και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Κατάινεν δήλωσε ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθεί η Κομισιόν. Οσον αφορά τον Ολι Ρεν, περιορίστηκε στη δήλωση ότι δεν επαρκούν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου (αύξηση των πόρων τού EFSF). Και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση της κρίσης, που είναι και το επίμαχο θέμα στην ευρωζώνη.
Οι γαλλογερμανικές προθέσεις για την ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις των αγορών, επικρίνονται από πολλά ΜΜΕ, ιδίως χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο των Οίκων Αξιολόγησης. Με αφορμή την υποβάθμιση του Βελγίου από τον Οίκο Moody's, η εφημερίδα «Le Soir» αναφέρει με τίτλο «Η αξιολόγηση της ντροπής»: «Δεν βρισκόμαστε στο τέλος των βασάνων μας, διότι τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει τον πανικό των αγορών και αυτή την ταινία γενικής καταστροφής στην οποία όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βυθίζονται η μία μετά την άλλη. Η Ιστορία θα θυμάται τη φοβερή, ακατανόητη ευθύνη της Γερμανίας, του Bundestag και όλων των Γερμανών πολιτικών και τεχνοκρατών που αρνούνται στην ΕΚΤ να σώσει το σύστημα. Υποβάλλουν ολόκληρη την Ευρώπη σε αυτό που επέβαλαν στην Ελλάδα: γονάτισμα, εξιλέωση, εισιτήριο για τη φτώχεια...».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου