Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή Αντώνη Σαμαρά στην ΕΕ

 «Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο πρωθυπουργό και είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης», σημειώνει ο κ. Σαμαράς. Στις 29 Νοεμβρίου θα αποφανθεί το Ευrogroup, εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις Σαμαρά. Θετική αντίδραση από το Βερολίνο.


Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, 2011
Επιστολή στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη».
Εκπρόσωπος του προέδρου της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «το Eurogroup θα αποφασίσει αν η επιστολή πληρεί τα κριτήρια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της έκτης δόσης».

Στις 29 Νοεμβρίου θα αποφανθεί το Ευrogroup
«Το Ευrogroup, στις 29 Νοεμβρίου, θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά». Αυτό δήλωσε ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του κ. Σαμαρά προς τον επικεφαλής της ευρωζώνης.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρεκίλντε περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο έλαβε την επιστολή του κ. Σαμαρά, χωρίς όμως να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.
Θετική αντίδραση από τη Γερμανία
Θετικά αντέδρασε το Βερολίνο στην επιστολή Σαμαρά, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σχετική αποτίμηση θα γίνει έπειτα από μια καλύτερη μελέτη της επιστολής και θα είναι πάντως σε σύμπνοια με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κυβερνητικοί παράγοντες της Γερμανίας σε συνάντησή τους με Έλληνες δημοσιογράφους – στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στο Βερολίνο που οργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – αναφέρθηκαν διεξοδικά στην ελληνική κρίση, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αν θα επαρκέσει τελικά το «κούρεμα» του 50%, ενώ αναγνώρισαν ότι από την αρχή της κρίσης έγιναν πολλά λάθη στη διαχείρισή της.
«Το πρώτο πακέτο δεν ήταν αρκετό» είπαν, «έπρεπε το 2010 να είχαμε συμφωνήσει σε ένα μεγαλύτερο. Θα έπρεπε επίσης να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα – που έτσι κι αλλιώς είχε δηλώσει τη διαθεσιμότητά του –, ήταν ακόμη υπερβολικά αισιόδοξη η πρόβλεψη για τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε σταματήσει την κρίση πολύ νωρίς, αν είχαμε κάνει τέσσερα βήματα μπροστά κι όχι αυτό που κάναμε: ένα τη φορά και βολιδοσκόπηση των αντιδράσεων. Κάναμε λάθη, όμως δεν είχαμε τη σχετική εμπειρία και επίσης δεν είχαμε αντιληφθεί την πολυπλοκότητα της κρίσης και την ικανότητά της να μολύνει και να διαχέεται».
Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν επίσης, ότι για τη Γερμανία «η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι υπέρτατη αξία», σημειώνοντας ότι ως εκ τούτου το Βερολίνο θα αποδεχθεί ακόμη και την πρωτοβουλία της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους τονίζοντας, ωστόσο, ότι το μέτρο αυτό --που αποσκοπεί στο να διατηρήσει τα επιτόκια σε κάποιο ανεκτό επίπεδο-- θα πρέπει να διατηρήσει τον προσωρινό του χαρακτήρα και να μην αποκτήσει μονιμότητα.
Υπογράμμισαν τέλος, ότι κύριος στόχος της ευρωζώνης σε αυτή τη φάση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και άρα, σημείωσαν, «οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της ευρωζώνης». Η Ελλάδα εξάλλου, είπαν, θα πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα τη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και αμέσως μετά να ξεκινήσει την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.
Επίσης, θετικά αντέδρασαν – ανεπισήμως – Παρίσι και Βρυξέλλες. Στάση αναμονής από το ΔΝΤ.
Αναλυτικά η επιστολή
«Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: «συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».
Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.
Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει «εργαλεία» που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.
Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!
Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.
Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.
Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.
Με εκτίμηση,
Αντώνης Κ. Σαμαράς
Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας»

Συνάντηση με Παπαδήμο
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να πραγματοποιηθούν δηλώσεις. Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από 50 λεπτά και πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την αποστολή από τον πρόεδρο της ΝΔ της επιστολής του προς την ΕΕ, το Eurogroup, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε διεξοδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φραγκφούρτη, ενώ διεξοδικά συζητήθηκε και το θέμα που έχει προκύψει με την απαίτηση των Ευρωπαίων να μπουν υπογραφές από τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη ΝΔ εκτιμούν πάντως πως η επιστολή Σαμαρά θα γίνει δεκτή και πως έτσι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου