Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ 73,4%!

9,8% (από 4,3%) μπροστά η ΝΔ!
Το 82% δηλώνει ικανοποίηση που παραιτήθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου
Το τέλος της εποχής του Γ. Παπανδρέου, οριστικά και αμετάκλητα, αποτυπώνει με σαφήνεια η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (πανελλαδική, τηλεφωνική, από 15 έως και 18 Νοέμβρη, σε δείγμα 1.202 συνεντεύξεων, σταθμισμένο).
Και αυτό το τέλος της εποχής του Γ. Παπανδρέου προκύπτει τόσο από τα ποσοτικά όσο και από τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας:
• Η υπέρ της ΝΔ διαφορά στην πρόθεση ψήφου έχει εκτοξευτεί στο 9,8% από 4,3% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα της RASS (στις 25 Σεπτέμβρη).
• Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση, αφού σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση χάνει 6 μονάδες και η συσπείρωσή του βρίσκεται στο 33,2%, κάτι πρωτοφανές για κυβερνών κόμμα!
• Πάνω από 8 στους 10 ερωτηθέντες, συγκεκριμένα το 81,9%, δηλώνουν ικανοποίηση από την παραίτηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στους οποίους και το 68% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2009!
• Πάνω από 7 στους 10 ερωτηθέντες, συγκεκριμένα το 73,4%, θέλουν την αποχώρηση του Γιώργου και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και το 71,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, και μόνο το 13,5% επιθυμεί την παραμονή του σε αυτήν τη θέση (μεταξύ αυτών το 22,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ)!
• Αύξηση στην πρόθεση ψήφου εμφανίζουν και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντυπωσιακή αύξηση έχει και η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη. Και αυτά είναι απόρροια διαρροών, μεγάλων διαρροών, από το ΠΑΣΟΚ.
Είναι σαφές ότι όλο αυτό το κλίμα που αποτυπώνεται και σε αυτήν τη δημοσκόπηση εκ των πραγμάτων «σπρώχνει» εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου. Έχει, δηλαδή, δημιουργηθεί μια ντε φάκτο δυναμική, την οποία είναι πλέον αδύνατον να αγνοήσουν και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα συνολικότερα. Διαφορετικά, στις επόμενες εκλογές θα κινδυνέψει να υποστεί μια ήττα ιστορικών και στρατηγικών διαστάσεων.
Σε ό,τι αφορά το ποιοι προηγούνται στην κούρσα της διαδοχής, όλα δείχνουν ότι έχει διαμορφωθεί μια «τρόικα» που προηγείται, η οποία αποτελείται από τους Β. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο και Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Σχετικά με τη ΝΔ φαίνεται να δικαιώνεται η επιλογή του Αντ. Σαμαρά να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού επικροτείται από το 68,8% των ερωτηθέντων, ανάμεσα στους οποίους και το 69,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Ωστόσο, και παρά τη μεγάλη αύξηση της υπέρ της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της RASS χάνει μισή μονάδα, ενώ τα ποσοστά που συγκεντρώνει δείχνουν ότι είναι ακόμα πολύ μακριά από την αυτοδυναμία...
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τείνει να παγιωθεί μια ντε φάκτο «κουλτούρα συνεργασιών», προφανώς λόγω και του μέχρι στιγμής θετικού κλίματος για την κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και της πολύ μεγάλης πιθανότητας να μην προκύψει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Ότι ανοίγει ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας πιστεύει το 63% των ερωτηθέντων.
Ίσως όμως αυτό το κλίμα να διαμορφώνεται και από μια άλλη, σημαντική παράμετρο, την αναξιοπιστία του συνόλου του πολιτικού συστήματος, και ιδιαίτερα του δικομματισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ως δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, μετά την οικονομία, χαρακτηρίζονται οι πολιτικοί, ενώ οι οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες, το 78,9%, πιστεύουν ότι κανένα από τα κόμματα δεν είναι ικανό να λύσει τα προβλήματα της χώρας...

Αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ...Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 1), στην πρόθεση ψήφου:

- Η ΝΔ συγκεντρώνει 24,6%
(έναντι 25,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της RASS).
- Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 14,8% (έναντι 20,8%).
- Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,5%  (έναντι 8%).
- Ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 5,7%  (έναντι 5,2%).
- Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 5,9% (έναντι 4,1%).
- Οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,3%  (έναντι 3,1%).
- Η Δημοκρατική Αριστερά 6,2%  (έναντι 3,2%).
- Η ΔΗΣΥ 2,9%  (έναντι 2,6%).
- Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,3% (έναντι 1,5%).
- Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 20,2% (έναντι 20,7%).

Εντυπωσιάζει η μεγάλη άνοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ. Κουβέλη αλλά και η μεγάλη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ αυξάνει σταθερά τα ποσοστά του.
Ακόμη, το «ισοζύγιο διαρροών» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΕΣ 2, 3) έχει ανέβει (υπέρ της ΝΔ) στο συντριπτικό 8,7% προς 0,5%.

Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 4), το 81,9% των ερωτηθέντων θεωρεί θετική και μάλλον θετική την παραίτηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και μόνο το 11,5% τη θεωρεί αρνητική και μάλλον αρνητική.

Να φύγει ο Γιώργος!
Όπως προαναφέραμε, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, τόσο στο σύνολο όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, θέλει την απομάκρυνση του Γ. Παπανδρέου και από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Υπέρ της έναρξης των διαδικασιών διαδοχής (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) είναι το 73,4% των ερωτηθέντων, μεταξύ των οποίων και το 71,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Ενώ υπέρ της παραμονής του Γ. Παπανδρέου στη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τάσσεται το 13,5% των ερωτηθέντων, μεταξύ αυτών το 22,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Στο ερώτημα ποιος θα έπρεπε να είναι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) φαίνεται να διαμορφώνεται μια δυναμική «τρόικα», τόσο στο σύνολο των ψηφοφόρων όσο και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ:

- Β. Βενιζέλος, με ποσοστά 23,9% και 30,9% αντίστοιχα.
- Α. Λοβέρδος, με 19,7% και 23,8% αντίστοιχα.
- Μιχ. Χρυσοχοΐδης, με 12,5% και 11,6% αντίστοιχα.
Ακολουθούν η Λ. Κατσέλη (με 7,2% και 6,1%), η Ά. Διαμαντοπούλου (με 5,1% και 4,5%), ο Δημ. Ρέππας (με 1,4% και 1,6%) και ο Χρ. Παπουτσής (με 1,1% και 1%).

Ικανοποίηση από Σαμαρά
Παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, φαίνεται ότι η επιλογή του Αντ. Σαμαρά να συμφωνήσει στη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου συναντά την αποδοχή τόσο του συνόλου των ερωτηθέντων όσο και των οπαδών της ΝΔ.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 7), το 68,8% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την επιλογή του Αντ. Σαμαρά, μεταξύ των οποίων και το 73% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Διαφωνία εκφράζει το 26,4%, μεταξύ αυτών και το 25,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Ενώ σε άλλη ερώτηση, το 43,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου θα την ωφελήσει, έναντι του 37,9% που εκτιμά ότι θα τη βλάψει.
Και μάλιστα αποτυπώνεται ένα τέτοιο κλίμα τη στιγμή που, παρά τα θετικά σχόλια και αβανταρίσματα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ (ΠΙΝΑΚΑΣ 8), το 61,3% εκφράζει δυσαρέσκεια για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και μόνο το 29,8% εκφράζει ικανοποίηση.
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ανοίγει ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασιών πλέον, έναντι του 33,2% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια «παρένθεση».
Επίσης (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10), η πλειοψηφία του λαού δείχνει να έχει απαξιώσει το πολιτικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, μετά την οικονομία, ως δεύτερο πρόβλημα της χώρας κατατάσσονται οι πολιτικοί, με 25,9%, πάνω και από την ανεργία ή τη διαφθορά, ενώ οι οκτώ στους δέκα, συγκεκριμένα το 78,9%, πιστεύουν ότι κανένα κόμμα δεν είναι ικανό να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας.

Ακολουθούν η ΝΔ με 6,5%, το ΚΚΕ με 4% και το ΠΑΣΟΚ με 3,4%!

Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου