Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου, 2011

  • Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ διοργανώνει Διημερίδα με θέμα «Κρίση και Εργασία» στα μέσα ενημέρωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου και την Τρίτη 1 Νοεμβρίου.
  • Ζητήματα διμερών σχέσεων αλλά και κοινού ενδιαφέροντος όπως η οικονομική κρίση απασχόλησαν τη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με τον Έλληνα ομόλογό της, Σταύρο Λαμπρινίδη στην Ουάσινγκτον. Η κ.Κλίντον είπε ότι η χώρα της χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας για «δημοσιονομική και διαρθρωτική μεταρρύθμιση» και χαρακτήρισε ως θετικές εξελίξεις την απόφαση στις Βρυξέλλες.
  • Στην ιδιαίτερη σημασία και το συμβολισμό που αποκτά η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και η ηρωική στάση του «Όχι» στη σύγχρονη Ελλάδα επικεντρώνονται τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων.
  • Κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε το βράδυ της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ζήτησε διευκρινίσεις όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων, δυο θέματα τα οποία ακόμα, όπως είπε, δεν έχουν ρυθμιστεί απολύτως και δεν υπάρχει τελική απόφαση.
  • Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα και η συμφωνία των Βρυξελλών μας δίνει το χρόνο να το κάνουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του για τις αποφάσεις της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία δεν προκαλεί προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και δεν απειλεί τις συντάξεις. «Σε αυτή τη διαδρομή πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα, δεν περιμένουμε μάγους ή από μηχανής θεούς» κατέληξε.
Κόσμος
  • Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί την κρίση, αλλά και την θέση του ότι ήταν λάθος που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξη-διάγγελμά του στους Γάλλους μετά την Σύνοδο Κορυφής. Δικαιολογώντας στους ψηφοφόρους τις κινήσεις του Παρισιού, ο Σαρκοζί -μιλώντας σε υψηλούς τόνους- είπε πως «εάν το ευρώ είχε εκραγεί το βράδυ της Τετάρτης θα είχε εκραγεί η Ευρώπη».
  • Δύο βόμβες εξερράγησαν την Πέμπτη στο βορειοανατολικό τμήμα της Βαγδάτης, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας περισσότερους από 50 ανθρώπους. Σύμφωνα με την αστυνομία, σκοτώθηκαν 18 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 37.
  • Μαχαίρι σε προγράμματα υγείας για ηλικιωμένους και για άτομα με μειωμένα εισοδήματα προτείνουν οι Ρεπουμπλικάνοι για τον περιορισμό του αμερικανικού ομοσπονδιακού ελλείμματος στο σχέδιο που κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου. Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων, μία ημέρα μετά την αντίστοιχη πρόταση των Δημοκρατικών, έχει ύψος 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και περιλαμβάνει μερικές φοροαπαλλαγές για την ενίσχυση της οικονομίας.
  • Επί ποδός πολέμου τα ιταλικά συνδικάτα, διακηρύσσουν κοινή δράση ενάντια στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις Βρυξέλλες υπό γαλλογερμανική πίεση. «Κόκκινο πανί» για τους συνδικαλιστές η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και η διευκόλυνση των απολύσεων. «Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα» επιχειρηματολογεί ο Καβαλιέρε. Την ίδια στιγμή, το δηλητηριώδες πολιτικό κλίμα και οι κάλπες που «παραμονεύουν» δημιουργούν την εικόνα ότι μπορεί να μείνει στον «αέρα» το σύνολο των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία από την ΕΕ. «Πάγος» στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Μπερλουσκόνι και το δίδυμο... «Μερκοζί».
  • Ενώ οι νεκροί του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία ξεπερνούν πλέον τους 530 και ενώ οι ελπίδες για επιζώντες μέσα στο κρύο και στο χιόνι, άλλοι δύο άνδρες ανασύρθηκαν την Πέμπτη από τα ερείπια μετά από 90 και 100 ώρες αντίστοιχα. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών, οι νεκροί έφτασαν τους 534 -από 481 που ήταν την Τετάρτη- και οι τραυματίες τους 2.300. Εντωμεταξύ, μετασεισμός 5,4 βαθμών σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία, νότια της επαρχίας Βαν.
Οικονομία
  • Το κλίμα ευφορίας στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίστηκε και στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, όπου ο Dow Jones έκλεισε με ισχυρή άνοδο και ο S&P πλησιάζει στο τέλος του Οκτωβρίου καταγράφοντας τον καλύτερο μήνα του από το 1974.
  • Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για αμφισβήτηση του εκκαθαριστικού εισφορών και τέλους επιτηδεύματος δεν αναστέλλει την υποχρέωση καταβολής των εισφορών, σημειώνει σε σχετική εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών. Στην εγκύκλιο σημειώνεται μεταξύ άλλων πως σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου, οι κληρονόμοι του επιβαρύνονται με καταβολή της εισφοράς.
  • Ανοιχτό άφησε εκ νέου το ενδεχόμενο χρήσης προνομιούχων αντί για κοινών μετοχών για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος τονίζοντας ότι «θα υπάρξει πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προς όφελος των καταθετών και της οικονομίας». Ακόμη, δεν απέκλεισε το ποσοστό «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων που διακραττούν οι ελληνικές τράπεζες να είναι μικρότερο από 50%, «στο μέτρο που δεν παραβιάζονται κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης και στο μέτρο που αυτό οδηγεί σε ένα καλό αποτέλεσμα για το δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου