Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Χαράλαμπος Καφύρας, Αντιπερειφεριάρχης Δυτικής Ελλάδος: Υποβάλλω την παραίτηση μου από Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας προς την κυβέρνηση

Παραίτηση Καφύρα στη σύσκεψη φορέων - Πρόταση για απόσχιση της Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, 2011
Παραίτηση Καφύρα στη σύσκεψη φορέων - Πρόταση για απόσχιση της Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Νεότερη ενημέρωση 15:05)
Σε αντίθεση με αρκετούς από τους δημάρχους ήρθε στη σημερινή σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, με αποτέλεσμα το τέλος της να τον βρει
να δηλώνει την πρόθεση παραίτησής του από τη θέση που κατέχει.

Νεότερη ενημέρωση 14:45
Ο κ. Καφύρας ανακοίνωσε στη σύσκεψη ότι θα υποβάλλει εγγράφως την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό και θα την κοινοποιήσει στα ΜΜΕ. Οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας και Ανδραβίδας - Κυλλήνης προσπάθησαν να τον αποτρέψουν με το αιτιολογικό ότι δεν θα προσφέρει κάτι αυτή η κίνηση.
Μάλιστα πρότειναν να προηγηθεί μια συνάντηση στην Αθήνα για επίσημη ενημέρωση από Κυβερνητικά χείλη για το μέλλον της Ολυμπίας Οδού και μετά να υποβάλλει η παραίτησή του. Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση ορισμένων δημάρχων και περιφερειακών συμβούλων για απόσχιση της Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την προσάρτησή της σε αυτή της Πελοποννήσου.

Νεότερη ενημέρωση 14:55
Μετά απο επικοινωνία που είχε το ilialive.gr με το περιβάλλον του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα, επιβεβαιώνεται η υποβολή παραίτησής του απο το αξιώμά του, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε θα δοθεί η επίσημη ανακοίνωση στη δημοσιότητα.

Νεότερη ενημέρωση 15:05
Η εισήγηση Καφύρα που επιβεβαιώνει το θέμα:
ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ Χ. ΚΑΦΥΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΤΡΑ- ΠΥΡΓΟΣ -ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ Κύριοι Συνάδελφοι,
Δεν χρειάζεται να τονίσω τη σημασία της Ολύμπιας Οδού για τον Νομό Ηλείας. Είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο και από αυτό εξαρτάται η συνολική πρόοδος του Νομού Ηλείας.
Δυστυχώς οι πληροφορίες οι οποίες είχαμε στις αρχές του μήνα, αλλά και τα μηνύματα από τους προηγούμενους μήνες, τα οποία μιλούσαν για την περικοπή του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα από το συνολικό έργο της Ολύμπιας Οδού, βαίνουν προς άσχημη εξέλιξη για τα συμφέροντα του Νομού μας.
Θυμίζω ότι επανειλημμένως και πάρα πολλές φορές για αυτό το θέμα έχουμε μιλήσει, έχουμε διαμαρτυρηθεί και κάναμε και μια μεγάλη κινητοποίηση με τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού.
Επανειλημμένως παίρναμε διαβεβαιώσεις ότι το τμήμα αυτό δεν θα περικοπεί αλλά θα ξεκινήσει κι αυτό μαζί με την συνολική επανεκκίνηση των έργων παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων που έχουν σταματήσει.
Οι τελευταίες πληροφορίες μας είναι ότι περικόπτεται το φυσικό αντικείμενο δύο εκ των πέντε οδικών αξόνων που κατασκευάζονται με σύμβαση παραχώρησης, η υποκατάσταση ορισμένων εμπορικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), δημιουργείται μηχανισμός εγγυήσεων (πάλι μέσω της ΕΤΕΠ), ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή καταβολή των δόσεων για τα δάνεια, και ανατροπές στις δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για την επανεκκίνηση των έργων.
Το σχέδιο, που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται να έρθει στη Βουλή ως ενιαίος νόμος, καθώς αλλάζει το σύνολο των συμβάσεων παραχώρησης, συνολικού ύψους περίπου 9δις.€, προκειμένου να πάρουν μπρος τα έργα που έχουν σταματήσει από τον περασμένο Νοέμβριο.
Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, τις τελικές λεπτομέρειες της οποίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση, βγαίνουν από τις συμβάσεις παραχώρησης δύο τμήματα, και συγκεκριμένα αυτό μετά την Πάτρα (Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα) της Ολυμπίας Οδού και το τμήμα μετά την Καλαμπάκα του άξονα της Κεντρικής Ελλάδας (Ε65). Αυτές είναι οι άσχημες εξελίξεις.
Η εκτίμηση μου είναι ότι η περικοπή τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα και η απένταξη του από την Σύμβαση παραχώρησης θα παρουσιασθεί με διάφορους τρόπους, όπως ότι
• τα τμήματα θα επανενταχθούν στο μέλλον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες
• ή θα πραγματοποιηθεί ως Δημόσιο έργο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (κατά τη γνώμη μου αδύνατον λόγω των χρημάτων που απαιτούνται και χρονοβόρο, διότι δεν υπάρχουν μελέτες, θα πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί κ.λ.π.)
Εμείς η θέση η οποία πρέπει να έχουμε είναι ότι το έργο πρέπει να είναι μέρος της Σύμβασης Παραχώρησης με την εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ και να αποτελεί μέρος του συνολικού έργου, το οποίο να εκτελείται με τους ίδιους ρυθμούς σε όλο της το μήκος και με βάση τα χρονοδιαγράμματα.
πό αυτή τη θέση δεν πρέπει να φύγουμε καθόλου. Η διακοπή των εργασιών με οποιαδήποτε μορφή του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, γιατί ακυρώνεται το μεγαλύτερο και πιο αναπτυξιακό έργο του Νομού μας.
Εγώ, από τη δική μου πλευρά, υποβάλλω την παραίτηση μου από Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας προς την κυβέρνηση, την οποία καλώ να την κάνει δεκτή ταυτόχρονα με την αναγγελία της διακοπής των εργασιών του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα. Μάλιστα έχω το κείμενο εδώ της παραίτησης μου και σας καλώ και εσάς ως Δήμαρχοι του Νομού, να συνυπογράψετε και να πράξετε κι εσείς το ίδιο.
Επίσης, νομίζω ότι είναι απαραίτητο πέραν των ατομικών μας παραιτήσεων, να συνεδριάσουνε και τα Θεσμικά Όργανα του Νομού μας, Δήμων και Φορέων, να συζητήσουνε και να πάρουνε αποφάσεις ανάλογες του μεγέθους του πλήγματος που δέχεται η Ηλεία.
Καλώ τους εκπροσώπους μας στη Βουλή, από τώρα, επειδή η αλλαγή των συμβάσεων παραχώρησης θα περάσει από τη Βουλή, να προχωρήσουν σε έργα και δράσεις και ανάλογες ενέργειες, ώστε να αποτρέψουν μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για την Ηλεία.
Κλείνοντας, πέραν των ατομικών μας ενεργειών, όπως είναι οι παραιτήσεις και οι διαμαρτυρίες, καλώ μέσα από τις συνεδριάσεις των Θεσμικών Οργάνων να παρθούν δυνατόν αποφάσεις για αποκλεισμό του Νομού, κλείσιμο υπηρεσιών και άλλες δυναμικές ενέργειες.

Πηγή: ilialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου