Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ίσως να μην ανακοινωθεί συγκεκριμένο ποσοστό την Τετάρτη

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους 

Τρ΄τιτη, 25 Οκτωβρίου, 2011
Σε «θρίλερ» εξελίσσονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι διαπραγματεύσεις στην ευρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» έως 60% σε ελληνικά ομόλογα ύψους 200 δισ. ευρώ περίπου, που λήγουν ως το 2035. Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανακοινωθεί την Τετάρτη συγκεκριμένο ποσοστό απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Εν τω μεταξύ, ματαιώθηκαν οι συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα.
Aνοικτό είναι και το ενδεχόμενο, να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ στο «κούρεμα», σε μικρότερο, όμως ποσοστό.
Η ονομαστική τους αξία υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ και η τιμή κτήση στα 45. Αυτό θα είναι και το ποσοστό της απομείωσης εφόσον ενταχθούν στο πακέτο της αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, απομείωση πρέπει να γίνει και στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, συνολικού ύψους 47 δισ. ευρώ.
Ενώ εντείνεται η κόντρα με τους τραπεζίτες, που αρνούνται μία απομείωση άνω του 40%, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για επανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές, κατά το πρότυπο της «συνταγής» του 2008, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης και οι τράπεζες να συναινέσουν σε υψηλότερη απομείωση.
Η μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της καθαρής παρούσας αξίας (net present value) των τίτλων.
Οι τραπεζίτες ζητούν να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ή 20 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με ότι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου.
Οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους της Ευρώπης δεν θα πρέπει να επιβαρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε μια λύση που δεν θα επιβαρύνει της ΕΚΤ με ευθύνες που θα έπρεπε να επωμιστεί ένα κράτος-μέλος», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό στη Ζυρίχη.

Ματαιώθηκαν Eurogroup και Ecofin
Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) ακύρωσαν την συνάντησή τους που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ενώ η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ.
Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την ματαίωση της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup o πρόεδρός του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με άλλες πηγές που μίλησαν στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η συνάντηση των υπουργών ακυρώθηκε καθώς δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες των θεμάτων που θα εξεταστούν.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι οι οικονομικοί αξιωματούχοι των χωρών-μελών συνεχίζουν τις συναντήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής και ότι οι υπουργοί των Οικονομικών θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να εργαστούν στις λεπτομέρειες των όποιων αποφάσεων των ηγετών.
«Οι υπουργοί Οικονομικών ίσως συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες των αποφάσεων που μπορεί να ληφθούν αύριο (Τετάρτη)», δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ενώ τόνισε ότι «δεν σχεδιάζεται νέα Σύνοδος».

Ίσως να μην ανακοινωθεί το ύψος του κουρέματος

Εν τω μεταξύ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό τώρα το ενδεχόμενο από τη Σύνοδο Κορυφής να μην ανακοινωθεί συγκεκριμένο ποσοστό απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες παραμένουν σε εξέλιξη.
Καθόλου δεδομένη δεν θεωρείται επίσης η λήψη οριστικής απόφασης για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή τη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF. Σε πηγή διαφωνιών φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί και η πορεία του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ (για στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας).
Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες προσανατολίζονται σε κούρεμα μέχρι το 60% στα ελληνικά ομόλογα, με διαφορετικά σενάρια για τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και στο δάνειο του πακέτου στήριξης.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως δεν είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται μεταξύ 50%-60%» ανέφεραν στο Reuters την Τρίτη αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες.
Οι ηγεσίες «ίσως να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο (του κουρέματος) ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020» ανέφερε ένας από αυτούς.
Παράλληλα, οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές που διακρατούν ελληνικό χρέος συνεχίζονται για το ύψος των ζημιών που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν σε εθελοντική βάση. Το Eurogroup του Σαββάτου είχε επιβεβαιώσει πως ο Βιτόριο Γκρίλι, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωζώνης για το θέμα, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις.
Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές «είναι πολύ δύσκολες, και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου» ανέφερε στο Reuters μία από τις πηγές.


Με «μπλόκο» στα τραπεζικά μερίσματα συνδέει την επανακεφαλαιοποίηση το Παρίσι

Η ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών μπορεί να συνοδευτεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον με την απαγόρευση να διανέμονται μερίσματα από τις τράπεζες στους χρηματιστηριακούς επενδυτές αλλά και της παροχής μπόνους στα στελέχη τους, όπως ανέφερε Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν.  Το μέτρο αυτό ενδέχεται να επιβληθεί μετά από απαίτηση των εποπτικών αρχών του τραπεζικού τομέα, και θα συνδέεται με τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας όπως προβλέπονται στην «Βασιλεία ΙΙΙ». 

«Κάτι τέτοιο (η ανακεφαλαιοποίηση) θα συνδυαστεί με την απαγόρευση διανομής μερισμάτων και μπόνους» τόνισε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα επηρεάσει την ανάγκη οι γαλλικές επιχειρήσεις να απολαμβάνουν μιας άνετης τραπεζικής δανειοδότησης.
Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα «οι γαλλικές τράπεζες να λάβουν δάνεια ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ» μετά τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου