Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, 2011

  • Αλλαγές... εκ των υστέρων στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων την περασμένη εβδομάδα έκανε το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν από την προβλεπόμενη τυπική ψήφισή του επί του συνόλου. Με τη διόρθωση του ψηφισμένου νομοσχεδίου εξαιρούνται από το καθεστώς της εφεδρείας τους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
  • Σφοδρή κόντρα ξέσπασε στη Βουλή για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης. Αποφάσεις που «αντιτίθενται στο εθνικό συμφέρον» βλέπει η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αδυνατεί να τις αποτρέψει. Για ευρωπαϊκή «σπείρα που διαπίστωσε την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης και θέλει να καρπωθεί το δημόσιο πλούτο της χώρας» μιλά ο Γ.Καρατζαφέρης. Την ίδια στιγμή η κόντρα με τη ΝΔ κορυφώνεται: «φορτωθήκαμε τις ευθύνες σας» λέει η κυβέρνηση, «φτάσατε τη χώρα στην απόλυτη εθνική ταπείνωση» απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση.
  • Προτάσεις να γεφυρωθεί το χάσμα σε βασικά κεφάλαια, όπως το περιουσιακό και το συνταγματικό, θα κάνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Γκι-Μουν κατά τη διάρκεια των τριμερών συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή και Δευτέρα 30-31 Οκτωβρίου. Ο ΓΓ θα επαναλάβει στις δύο πλευρές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν (ορίζοντας είναι ο Ιούλιος του 2012), καλώντας τις δυο πλευρές να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς.
  • Μεγάλη απάτη σε βάρος του Δημοσίου που σχετίζεται με την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ανακάλυψαν στελέχη του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο. Ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου Νίκος Κολεντζάκης αποκάλυψε ότι εντόπισαν το κύκλωμα διότι πολλοί αγρότες, κυρίως του ειδικού καθεστώτος, σε όλους τους νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου, εισέπρατταν τεράστια ποσά από επιστροφή ΦΠΑ, για παραγόμενα προϊόντα που δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν παράγει, λόγω των λίγων στρεμμάτων γης που κατείχαν και καλλιεργούσαν.
  • Υπό κατάρρευση βρίσκεται πλέον ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σύμφωνα με τον Σύλλογο των Μονίμων Υπαλλήλων, ο οποίος καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο για την υποχρηματοδότηση του οργανισμού. Ειδικότερα ο Σύλλογος τονίζει πως «ο ΕΦΕΤ δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει απρόσκοπτα τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων όσο διαρκεί η υποχρηματοδότησή του από το υπουργείο Υγείας».
Κόσμος
  • Το μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα προηγείται, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα από τις εκλογές της Κυριακής στην Τυνησία, αλλά δεν μάλλον καταλαμβάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παραταύτα, έσπευσε να καθησυχάσει τη Δύση και την επιχειρηματική κοινότητα που σκοπεύει να επένδυση στη χώρα για τη δημοκρατικότητα των προθέσεων του και για τη μελλοντική συνεργασία μαζί τους.
  • Η Λέγκα του Βορρά συμφώνησε μεν σε κάποιες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που ζήτησε επιτακτικά η ΕΕ, αλλά ο ηγέτης της, Ουμπέρτο Μπόσι, δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού η συνοχή του οποίου απειλήθηκε σοβαρά με την πρόταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, πρόταση που απορρίπτει κατηγορματικά η Λέγκα. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αποστείλει «πειστική επιστολή» στην ΕΕ με τις προθέσεις της κυβέρνησής του για τις μεταρρυθμίσεις.
  • Στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την κρίση στο ευρώ προχωρούν η γαλλική και η γερμανική Βουλής, με την πρώτη συνεδρίαση να προγραμματίζεται για την επόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο. Της ομάδας εργασίας, με έξι Γερμανούς και έξι Γάλλους βουλευτές, θα προεδρεύουν οι πρόεδροι της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και του γερμανικού Μπούντεσταγκ.
  • Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας, οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, συμφώνησαν στην πρόταση που θα κατατεθεί την Τετάρτη προς έγκριση από την γερμανική Βουλή. Το κείμενο αυτό θα συζητηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης στην Μπούντεσταγκ και θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν από την αναχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ για τις Βρυξέλλες.
  • Νέος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην πόλη Βαν, δύο ημέρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τα θύματα ανέρχονται πλέον σε 432, ενώ τουλάχιστον 1.352 είναι οι τραυματίες. Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες και η συνεχής μετασεισμική δραστηριότητα δεν βοηθούν το έργο τους. Ελπιδοφόρες για όλους τους εμπλεκόμενους οι διαδώσεις, μεταξύ τους ενός βρέφους λίγων ημερών.
Οικονομία
  • Από τα υψηλά 11 εβδομάδων, που είχαν καταγράψει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υποχώρησαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τρίτη μετά την ακύρωση του Ecofin την Τετάρτη και τις διαφαινόμενες δυσκολίες για λήψη αποφάσεων στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Πτώση και στη Νέα Υόρκη, όπου το αρνητικό κλίμα από τη Γηραιά Ήπειρο ενέτειναν τα αμερικανικά εταιρικά αποτελέσματα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
  • Με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας εάν γίνει αποδεκτό το αίτημα των ναυτικών για αυξήσεις στους μισθούς τους και νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Το ποσό των 1,059 δισ. ευρώ για την πληρωμή κουπονιών κρατικών ομολόγων κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο την Τρίτη. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Τράπεζας της Ελλάδος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters «τα κουπόνια αποπληρώθηκαν όπως ήταν προγραμματισμένο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου