Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Σάββατο, 29 Οκτωβρίου, 2011

Επεισοδιακές ήταν αρκετές από τις μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα. Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, αποχώρησε ο Κ.Παπούλιας. Στην Αθήνα η παρέλαση έγινε υπό αστυνομικό κλοιό..
  • Μήνυμα με αφορμή τα σημερινά επεισόδια απηύθυνε το απόγευμα από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καλωσορίζοντας τους συνέδρους στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. «Αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Έξω από το ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο που συνεδρίαζε η ειδική επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό κόσμο, είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, με σημαίες και πανό.
  • Σε γραπτή δήλωση για τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης και τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. «Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους;» αναρωτιέται στην δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  • Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε από νωρίς το πρωί η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, όπου παραδοσιακά πραγματοποιείται η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αποδοκιμάστηκε, αποχώρησε ενοχλημένος από την εξέδρα των επισήμων με αποτέλεσμα να ματαιωθεί για πρώτη φορά στην ιστορία η παρέλαση. «Λυπάμαι ειλικρινά για αυτό που συμβαίνει. Ποιοι με αποκαλούν προδότη, εγώ πολέμησα 15 χρονών το ναζισμό» δήλωσε, φανερά ενοχλημένος. Τελικά, πεζοπόρα τμήματα παρέλασαν χωρίς επίσημους. Επεισοδιακές οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα.
  • Με δυσπιστία υποδέχθηκε η κοινή γνώμη τις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, βάσει αποκαλυπτικής δημοσκόπησης της Κάπα Research, για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής». Η πλειοψηφία αξιολογεί αρνητικά τις αποφάσεις για το «κούρεμα» του χρέους και το νέο δάνειο, εκτιμώντας ότι το «αντάλλαγμα» θα είναι πολύ ακριβό, αλλά συνεχίζει να απορρίπτει σενάρια εξόδου από το ευρώ. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και για τα πολιτικά κόμματα με τους πολίτες να ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά να παρουσιάζουν έντονες αντιφάσεις σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα την αποτελούν.
  • Μιλώντας έξω από την οικία του Ιωάννη Μεταξά, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «δειλό "ναι"» του Γιώργου Παπανδρέου, 71 χρόνια μετά το «Όχι» του τότε πρωθυπουργού.
Κόσμος
  • Οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν την Παρασκευή πυρ εναντίον αμάχων στις πόλεις Χάμα και Χομς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 37 διαδηλωτές, ανακοίνωσαν κάτοικοι και ο εκπρόσωπος οργανώσεων των Σύρων αντικαθεστωτικών. Περίπου 170 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, παρά την αιματηρή καταστολή από τον στρατός της χώρας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τη διεθνή κοινότητα την «επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» και την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
  • Η δημοτικότητα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, έφτασε στο υψηλότερο σημείο της εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest-dimap. Παράλληλα καταγράφεται δυσαρέσκεια των Γερμανών για την καγκελάριο Α.Μέρκελ με το 76% να εκφράζει απογοήτευση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
  • Αστυνομικοί τραυμάτισαν και συνέλαβαν έναν άνδρα που είχε ανοίξει πυρ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο άτομα. Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο της Βοσνίας, ο δράστης, ηλικίας περίπου 40 ετών, ήταν μέλος ενός «ουαχαβιτικού κινήματος» (φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι).
  • Στα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και στην αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία γράφουν ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών έχει αυξηθεί, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που ζητούν οι ξένοι πιστωτές.
  • Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC) ανακοίνωσε ότι είχε «ανεπίσημη επαφή» με τον γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ Αλ-Ισλάμ. Οι επαφές γίνονται με ενδιάμεσους και αφορούν την παράδοσή του. Το γραφείο του εισαγγελέα έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν παραδοθεί στο ICC, θα έχει το δικαίωμα να ακουστεί στο δικαστήριο, θα θεωρείται αθώος μέχρι να κριθεί ένοχος. Οι δικαστές θα αποφασίσουν» ανέφερε ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο σε ανακοίνωσή του.
Οικονομία
  • Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης, με τους αναλυτές να μιλούν για «ξεφούσκωμα» της αρχικής αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Αρνητικά επέδρασε στην ψυχολογία των αγορών και η σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας στην πρώτη δημοπρασία που διενήργησε μετά την Σύνοδο.
  • Πάνω από το 6% ανήλθε το επιτόκιο στη δημοπρασία ιταλικών 10ετών ομολόγων, για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη. Δεδομένου δε ότι πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία κρατικών τίτλων που πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους οι αναλυτές τη θεωρούν σημαντική και ενδεικτική για την υποδοχή των αποφάσεων των ηγετών της ευρωζώνης από τις αγορές ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου