Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΖΗΣΕ ΞΑΝΑ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ. Αξίζει να το ζεις

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, 2011
Είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ειρήνης Μάθεση Τερζάκη η οποία το αφιέρωσε σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας. Διαβάζοντας το βιβλίο της Ειρήνης μας κάνει να νιώσουμε σαν τα παιδιά που με την αθώα ψυχή τους βλέπουν με χαρά το μέλλον ανέμελα για τα τόσα και τόσα προβλήματα και πίκρες που υπάρχουν στη ζωή.
Διαβάζοντας το βιβλίο αναπολείς τα ωραία παιδικά χρόνια, τα ανθρώπινα χρόνια. Μόλις το άνοιξα κατάλαβα ότι το βιβλίο είναι γραμμένο κλιμακωτά (σαν σκαλοπάτια σε μικρές σκάλες).
Γραμμένο με στοιχεία που προέρχονται από την οικογένεια, τη χριστιανική θρησκεία, την ηθική, τον ελληνικό πολιτισμό, τον ολυμπισμό.
Τα διδάγματα είναι πολλά τόσο από τα τεμάχια που δανείζεται η κ. Τερζάκη από το Ευαγγέλιο, αλλά και από εικόνες της σύγχρονης ζωής. Είναι διδάγματα που υπάρχουν μέσα σε μία αρμονική οικογένεια, και σε κάθε άτομο που έχει μέσα του το “Γνώθι Σ' αυτόν”. Και δεν είναι μόνο αυτά αλλά πολλές άλλες σκέψεις που περνούν με κινηματογραφική ταχύτητα μέσα από το μυαλό ενός παιδιού, όποιου παιδιού μικρού ή μεγάλου. Για παράδειγμα για τα νησιά με τις τόσες και τόσες ομορφιές, τα μουσεία.
Γράφει η Ειρήνη Μάθεση-Τερζάκη “... και στην Ολυμπία ξεκίνησε ο αθλητισμός, μία Ελληνική ιδέα του συν-αγωνίζεσθαι... Στις ανάγλυφες μετόπες του ναού, εικονίζονται οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλή... Διαβάστε μαζί μου μία ωδή, αφιερωμένη στην Αρχαία Ολυμπία. “Στο χώρο αυτό, οι πέτρες μιλούν, αρκεί την λαλιά τους να κατέχεις. Στον χώρο αυτό, το χώμα είναι ζεστό, αρκεί να το αγγίξεις. Στον χώρο αυτό, η φλόγα αγρυπνεί, αρκεί στο μεγαλείο της τη ματιά σου να γυρίσεις. Στο χώρο αυτό ΕΥΓΕ αντηχεί, αρκεί στην αντήχηση την ακοή σου να στήσεις. Στον χώρο αυτό η νίκη περπατά ξυπόλητη, αρκεί τα χνάρια της να ψάξεις. Στο χώρο αυτό, η δόξα περιφέρεται, αρκεί ανάργυρος στο στίβο να κατέβεις...”
Κοντά στο τέλος του βιβλίου η συγγραφέας Ειρήνη Μάθεση-Τερζάκη έχει το ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ για όσους αφιέρωσαν το χρόνο τους διαβάζοντας το βιβλίο της να ξαναζήσουν σαν παιδιά με αγνή και ζωντανή ψυχή θαυμάζοντας το μεγαλείο της φύσης αλλά και τις αξίες του ανθρώπου που αγαπάει αληθινά τον συνάνθρωπο να τον βοηθάς αλλά και να τον συγχωράς.
Ρώτησα την συγγραφέα γιατί έγραψε το βιβλίο;
Ειρήνη Τερζάκη: Σαν Ελληνίδα μητέρα που έζησα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου οι αξίες είχαν και έχουν μεγάλη σημασία ήθελα να περάσω στον αναγνώστη το μεγαλείο της παιδικής ψυχής όπως την έζησα και όπως την είδα. Πάντως δεν το έγραψα για να γίνω πλούσια.
Σε άλλη ερώτησή μου, Γιατί τώρα;
Ειρήνη Τερζάκη: Συγκέντρωνα υλικό και περίμενα την ώρα που θα έχω χρόνο να γράψω. Τώρα έχω χρόνο γιατί όταν το εγγονάκι κοιμάται εγώ γράφω και προετοιμάζω ένα νέο βιβλίο.
Στην ερώτηση, Πως σας αντιμετωπίζουν οι γνωστοί, φίλοι, συγγενείς αλλά και οι λιγότεροι γνωστοί όταν είδαν το έργο σας.
Ειρήνη Τερζάκη: Ξαφνιάστηκαν. Οι περισσότεροι με συνεχάρησαν και μου έδωσαν κουράγιο γιατί για μένα το βιβλίο μου είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μου. Αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις που το απέρριψαν χωρίς ούτε καν να το διαβάσουν. Κάποιοι άλλοι ίσως και να με ειρωνεύτηκαν. Δεν πτοήθηκα όμως γιατί ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τη δική του κριτική. Επιείκεια θέλω.
Ανάμεσα στις επιστολές για το βιβλίο της Ειρήνης Μάθεση-Τερζάκη είδαμε επιστολές και από άλλους συγγραφείς, ποιητές, διανοούμενες αλλά και από ανώτατους κληρικούς, μέχρι και από τον Πρόεδρο Ομπάμα έχει επιστολή αφού το βιβλίο της έχει κατοχυρωθεί σαν πνευματική της ιδιοκτησία στην Ουάσιγκτον αλλά και στην Ελλάδα.
Η κυρία Ειρήνη Τερζάκη ζει στο Woburn, Massachusetts με τον σύζυγό της Χρήστο ο οποίος είναι ο ηθικός της συμπαραστάτης. Έχουν τρία παιδιά (ένα αγόρι και δύο κόρες) όλα απόφητοι πανεπιστημίων. Από τα παιδιά ο Μιχάλης είναι νυμφευμένος ενώ οι κόρες είναι ανύπαντρες.
Για όσους και όσες θέλουν να προμηθευτούν το βιβλίο ΖΗΣΕ ΞΑΝΑ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ  μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Ειρήνη Μάθεση-Τερζάκη με email: ireneterzakis@yahoo.com ή τηλεφωνικός στον αριθμό 781-933-1725

Β.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου