Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

«Πολιτικοί λαμόγια, Βουλή των βολεμένων θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων», αυτό στο ΟΑΚΑ. Τι κι αν οι διαιτητές διέκοψαν τους αγώνες, οι οργανωμένοι θα συνεχίσουν την πολιτική τους παρέμβαση.Ηταν θέμα χρόνου η οργή και ο θυμός που δείχνουν οι πολίτες με κάθε ευκαιρία απέναντι στους πολιτικούς σε ανοιχτές κοινωνικές συγκεντρώσεις, στις πολυπληθείς διαδηλώσεις και πορείες, να μπει μέσα στα γήπεδα.
«Πολιτικοί λαμόγια, Βουλή των βολεμένων θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων», αυτό στο ΟΑΚΑ. Τι κι αν οι διαιτητές διέκοψαν τους αγώνες, οι οργανωμένοι θα συνεχίσουν την πολιτική τους παρέμβαση. Οι «θυμωμένες» κερκίδες «βράζουν» εδώ και μέρες από την αγανάκτηση της ανέχειας. Πάλλονται από συνθήματα κατά της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, του ΔΝΤ.
«Πολιτικοί λαμόγια, Βουλή των βολεμένων θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων», έλεγε η «Θύρα 13» στο πανό της το περασμένο Σάββατο. Το παιχνίδι διεκόπη για 5 λεπτά και με τη λήξη του η αστυνομία ερεύνησε αυτοκίνητα προκειμένου να βρεθεί το πειστήριο του... εγκλήματος.
«Το πανό μας αποτελούσε κοινωνική παρέμβαση. Οι οπαδοί δεν ζουν έξω από την κοινωνία. Επηρεάζονται άμεσα απ' όσα διαδραματίζονται. Ομως ζούμε ένα φασισμό ο οποίος μας στερεί την ελευθερία του λόγου. Δεν μπορούν να μας απαγορεύσουν να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε. Εμείς θα βγάζουμε πανό γιατί η κατάσταση που ζούμε το επιβάλλει», υποστηρίζει ο Στέφανος Ρήγκας, πρόεδρος της «Θύρας 13».
Κατά την περασμένη αγωνιστική σάλος προκλήθηκε από ανηρτημένα πανό στη Νέα Σμύρνη, την Τούμπα, στο Ηράκλειο και αλλού.
Είχε προηγηθεί από τον Αύγουστο το μόνιμο πανό της «Θύρας 4». Σε μια από τις πιο καυτές έδρες της Ευρώπης, την Τούμπα, οι οργανωμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ παροτρύνουν: «Steal from the rich give to the poor», δηλαδή «Κλέψτε από τους πλούσιους, δώστε στους φτωχούς».
«Η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι χουντική. Κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται την ταραχή και την σύγχυση με την οποία αντιδρά μπροστά στο οργανωμένο πλήθος του γηπέδου. Το σταμάτημα του παιχνιδιού, οι συλλήψεις λόγω ενός πανό δεν μας πτοούν. "Ο αγώνας συνεχίζεται". Αυτό είναι το μότο μας», τονίζει ο Χρήστος Κοσμάς, πρόεδρος της «Θύρας 4».
«Σε ευρωπαϊκό αγώνα με την ιρλανδική Samrock Rovers το πανό μας έγραφε "IMF get the fuck out of here". Κι άλλες φορές έχουν βγει παρόμοια πανό, όμως αγώνας δεν σταμάτησε» προσθέτει ο ίδιος.
Δυναμικό παρών έδωσαν προ ημερών και οι οργανωμένοι του Ολυμπιακού, όταν κατά τον αγώνα με τη γερμανική Ντόρτμουντ.
«Τα προβλήματα αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικά. Είναι κυρίως κοινωνικά. Ο κόσμος δεν έχει διεξόδους να δείξει την δυσφορία του και την εκδηλώνει στην κερκίδα. Ομως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι διαμαρτυρίες να μην κάνουν κακό στο ποδόσφαιρο», έλεγαν στελέχη της Θύρας 7.
Οπαδοί και μέλη συνδέσμων φιλάθλων θεωρούν βέβαιο ότι από την επόμενη αγωνιστική δεν θα υπάρχουν οργανωμένοι χωρίς πανό. «Η "Original 21" βγάζει συνεχώς πανό για την Παλαιστίνη, συχνά κατά των ΗΠΑ, κατά των πολέμων, παλιότερα για το Σάμινα, για τον Γρηγορόπουλο. Κατά καιρούς για τους πολιτικούς τους οποίους αποκαλούμε "ανίκανους". Ετυχε και αυτή τη φορά δεν σηκώσαμε πανό. Ετοιμαζόμαστε. Στα μείζονα κοινωνικά προβλήματα ο αθλητισμός δεν γίνεται να μένει απ' έξω. Το θέμα είναι να συνεχιστεί η αντίδραση κι εκτός γηπέδων», λέει ο Χρήστος Δούκας, πρόεδρος της Original 21, οργάνωσης φιλάθλων της ΑΕΚ.
«Οπαδοί» στο ποδόσφαιρο μετατρέπονται τώρα σε πολίτες μιας χώρας με κοινή, αβέβαιη μοίρα και αντιδρούν.
«Η πολιτική και οι πολιτικοί φοβούνται το ποδόσφαιρο. Φοβούνται την αυθόρμητη αντίδραση του οπαδού, φοβούνται τη συγκέντρωση και συνάθροιση στα γήπεδα. Τρέμουν την ιδέα ότι κάτι που ενώνει τους οπαδούς και είναι τα χρώματα μιας ομάδας, μπορεί να διευρυνθεί. Τρέμουν στην ιδέα μιας αυθόρμητης και γενικευμένης διαμαρτυρίας και κατακραυγής που θα ξεπηδήσει από τις κερκίδες», αναφέρει ο σύνδεσμος του Αρη Super 3.
Εμείς να προσθέσουμε ότι δεν θυμόμαστε να έχει στηθεί ποτέ τέτοια αστυνομική επιχείρηση προκειμένου να συλληφθούν όσοι ρίχνουν καπνογόνα και κροτίδες μέσα στον αγωνιστικό χώρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου